Rusko čelí na Ukrajine trom hlavným prekážkam, jeho technika sa stáva nepoužiteľnou

TA3
10.3.2022 15:18

Ak sa chce Rusko na Ukrajine udržať v ofenzíve, musí podľa Pavla Crhonka z Centra bezpečnostných a vojenskostrategických štúdií Univerzity obrany v Brne doplniť zásoby. „Schopnosti ruskej logistiky sa dostali za hranu udržateľnosti nasadených bojových síl na Ukrajine,“ skonštatoval expert.

ONLINE: Do bojov v Kyjeve sa zapojil Kličko aj Porošenko. Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby zvrhli vládu
TASR/AP

Závislosť na železniciach

Prvou prekážkou postupu ruských ozbrojených síl je ich vysoká závislosť na železnici. „Z logistického hľadiska sú ruské sily viazané na železnicu od továrne po armádny sklad a ak sa dá, až na úroveň divízie či brigády. Žiadny iný európsky národ nevyužíva železnice v takej miere ako ruská armáda,“ uviedol Crhonek pre iDnes.cz.

Druhým faktorom, ktorý je v neprospech logistiky ruských jednotiek, je ich veľkosť a množstvo, pričom schopnosti ruských logistických jednotiek sú nižšie, než je zvykom v NATO. Z toho vyplýva obmedzená možnosť prepravy materiálu, či už ide o muníciu, pohonné hmoty či potraviny. 

Tretím faktorom je podľa experta taktika ukrajinských síl, ktoré sa zameriavajú práve na ničenie logistických a zásobovacích konvojov. Crhonek vysvetlil, že zásobovacie vozidlá väčšinou nie sú obrnené a navyše prepravujú vysoko explozívne či horľavé materiály, ako napríklad munícia a pohonné hmoty. Vzhľadom k tomu predstavujú pri každom konflikte ľahký cieľ. Ruská logistika má teda zníženú schopnosť účinne podporovať manévre.

Obnova bojaschopnosti

Problémy so zásobovaním pohonnými hmotami podľa experta vyvrcholili pravdepodobne pri postupe ruských síl na Kyjev, keď sa mohutný konvoj vojenskej techniky zastavil asi 20 kilometrov pred ukrajinským hlavným mestom. „Informačné zdroje udávajú nielen problém s dopĺňaním pohonných hmôt, ale naviac s vybitými batériami vo vojenskej technike, čo ju robí nepoužiteľnou,“ zhodnotil Crhonek.

„Ak chce Rusko udržať ofenzívu, v nasledujúcich dňoch môžeme predpokladať zvýšenie logistického úsilia na obnovu bojaschopnosti ruských síl a doplnenie zásob tak, aby Rusko vôbec bolo schopné v konflikte pokračovať,“ vysvetlil Crhonek.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok