Čína odmietla dodať Rusku súčiastky pre lietadlá. Po sankciách Západu je bezpečnosť ruských osobných letov ohrozená

TA3 TASR
10.3.2022 13:32

Čína odmietla dodávať ruským leteckým spoločnostiam súčiastky pre lietadlá po tom, ako im výrobcovia Boeing a Airbus zastavili dodávky komponentov. Uviedol to vo štvrtok predstaviteľ ruského úradu pre letectvo (Rosaviacia) Valerij Kudinov. Informáciu zverejnila Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské agentúry vrátane Interfax.

Čína odmietla dodať Rusku súčiastky pre lietadlá. Po sankciách Západu je bezpečnosť ruských osobných letov ohrozená
TASR/AP

Ruský letecký sektor zasiahli sankcie Západu proti Moskve pre inváziu na Ukrajinu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí pritom tento týždeň varovalo, že bezpečnosť ruských osobných letov je ohrozená.

Kudinov, ktorý je v rámci Rosaviacie zodpovedný za udržiavanie letovej spôsobilosti lietadiel, povedal, že Rusko bude hľadať možnosti získavania dielov z iných krajín vrátane Turecka a Indie po neúspešnom pokuse získať ich z Číny.

Informoval tiež, že ruské spoločnosti, ktoré mali svoje lietadlá registrované v zahraničí, ich teraz registrujú v Rusku pre sankcie USA a Európskej únie. Očakáva tiež, že niektoré budú vrátené lízingovým spoločnostiam.

Návrh zákona, zverejnený vo štvrtok, ukázal, že ruská vláda plánuje nariadiť domácim leteckým spoločnostiam platiť za prenajaté lietadlá v rubľoch. V prípade zrušenia prenájmu im môže zakázať vracať lietadlá zahraničným spoločnostiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok