Lavrov spochybňuje právo Ukrajiny na suverenitu a nekompromisne obhajuje ruskú inváziu

TA3
10.3.2022 10:33

Sergej Lavrov je už 18 rokov ministrom zahraničných vecí Ruskej federácie. Vždy tvrdo a nahlas obhajoval ruské záujmy a pozície, za čo si získal obdiv aj kritiku. Lavrov niekoľkokrát spochybnil právo Ukrajiny na suverenitu. Obhajuje éru Sovietskeho zväzu a nekompromisne obhajuje ruskú inváziu na Ukrajinu. V súčasnosti je členom ruskej vládnej garnitúry, ktorú mnohí označujú za málo komunikatívnu a nepríjemnú.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov počas vojny na Ukrajine zopakoval jasný postoj Kremľa, že ďalšie rozširovanie NATO na východ a rozmiestnenie útočných zbraní na Ukrajine je neprípustné. Lavrov niekoľkokrát spochybnil právo Ukrajiny na suverenitu. Spoločne s Putinom sa dostal na sankčný zoznam Európskej únie.

Do čela rezortu zahraničia nastúpil v marci 2004. Predtým pôsobil takmer 10 rokov ako veľvyslanec Ruska pri OSN. Najprv sa zdalo, že na rozdiel od „jastrabieho“ štýlu svojho predchodcu Sergeja Ivanova naberal zmierlivý tón voči USA. Toto zdanie však veľmi rýchlo vyvrátil a svoj drsný štýl si zachoval do súčasnosti.

Po tom ako Lavrov nastúpil do funkcie šéfa ruskej diplomacie domáce médiá špekulovali, že sa sotva bude usilovať o vlastnú zahranično-politickú líniu a bude robiť len to, čo mu prikáže Vladimir Putin. Zo Sergeja Lavrova sa ale veľmi rýchlo stala výrazná osobnosť a k niektorým otázkam sa vyjadruje len on. Ostro sa vymedzoval voči politike USA a svojou neústupčivosťou privádzal amerických náprotivkov do šialenstva. Vďaka tomu ho prezývali „Pán Nie“ alebo „Buldozér“.

Pozornosť vyvolal aj svojimi názormi na ruskú históriu. V odbornom časopie Rusko v globálnej politike napríklad napísal, že boľševická revolúcia a zmeny v Sovietskom zväze prispeli k západoeurópskej koncepcii sociálneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok