ONLINE: Zelenskyj poďakoval ľuďom na európskych námestiach. Rusko trvá na svojich požiadavkách

TA3 TASR ČTK
4.3.2022 06:37

Rusi sa stále snažia prelomiť obranu Ukrajiny, dobyli Cherson a zasiahli Záporožskú jadrovú elektráreň. Množstvo ľudí z krajiny naďalej uteká, Rusi sa s Ukrajincami zatiaľ dohodli na humanitárnych koridoroch. Ukrajinský prezident sa cez telemost v živom vysielaní prihovoril demonštrantom vo viacerých európskych mestách súčasne. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť v sobotu.

23:50 Skupina 174 Nigérijčanov, ktorí utiekli z Ukrajiny po ruskej invázii, pristála dnes doma.

23:34 Rusko nemá za cieľ rozdeliť Ukrajinu na časti, ale hľadá len záruky vlastnej bezpečnosti, povedal Peskov. Podľa jeho názoru chce Rusko oslobodiť Ukrajinu „od nacistickej ideológie“ a prítomnosti „infraštruktúry NATO“.

23:09 Spravodajská stanica CNN ukončí vysielanie v Rusku, píše Reuters. Kanadská CBC dočasne pozastavuje kvôli hrozbe postihov spravodajstvo z tejto krajiny.

23:08 Diplomatický konvoj so slovenským veľvyslancom na Ukrajine Marekom Šafinom a ďalšími zamestnancami slovenskej ambasády v Kyjeve dorazil na Slovensko.

22:59 Putin ešte pritvrdí, pretože nevidí inú cestu zo slepej uličky ako ničenia, ktoré premenia na trosky a popol nevinné európske mestá, varoval Johnson.

22:54 Spoločnosti, ktoré odmietli pracovať v Rusku kvôli invázii na Ukrajinu.

22:35 Prezident Svetovej banky prisľúbil Zelenskému do konca marca ďalšiu pôžičku za 200 miliónov dolárov.

22:32 Mesto Trosťanec dobyla a obsadila ruská armáda, oznámil to šéf samosprávy Sumy Živickyj. Mesto je odrezané od okolitého sveta. „Všetky obchody sú vyrabované, v meste všetkých kontrolujú a nebezpečenstvom sú aj ostreľovači. Neexistuje tiež spôsob, ako sa dostať do mesta a pomôcť obyvateľom,“ napísal Živickyj. 

22:28 Pozrite si aj Ukrajinské správy zo 4. marca.

22:09 Francúzsko chce navrhnút konkrétne opatrenia na zlepšenie bezpečnosti ukrajinských jadrových zariadení. Oznámil to prezident Macron.

21:57 Všetkých svojich 124 obchodov v Rusku uzavrie aj francúzsky predajca luxusného tovaru LVMH, pod ktorého spadajú značky Louis Vuitton, Givenchy alebo Dior.

21:43 Biely dom nepodporuje zmenu režimu v Rusku, vyhlásila v piatok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Spravila tak po tom, ako americký senátor Lindsey Graham v televíznom vysielaní nabádal k tomu, aby niekto v Rusku zabil ruského prezidenta Vladimira Putina, informovala agentúra Reuters.

21:32 "Bezohľadný" útok Ruska na jadrovú elektráreň na Ukrajine v noci na piatok je nebezpečným vyostrením konfliktu, ktoré "priamo ohrozuje celú Európu a svet", vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová.

21:08 Spojené štáty od Putinovho nedeľného pohotovostného rozkazu nezaznamenali žiadne zmeny, ktoré by sa týkali ruských jadrových síl, povedal hovorca Pentagonu.

21:00 Twitter bol v Rusku úplne zablokovaný.

20:45 Ruský útok na jadrovú elektráreň bol vrcholom nezodpovednosti, uviedol Biely dom a dodal, že vyšetruje, či sa Rusko nedopustilo vojnových zločinov.

20:31 Ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook. Oznámila to v piatok Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií.

20:24 Putin podľa agentúry TASS podpísal zákon, ktorý zavádza trestnú zodpovednosť v podobe až 15 rokov väzenia za lživé správy o ruskej armáde.

20:21 Pentagon uvádza, že konvoj ruských jednotiek dlhý niekoľko desiatok kilometrov stále stojí asi 25 kilometrov severne od Kyjeva. Spomalili ho ukrajinské útoky a vyhodenie jedného z mostov do vzduchu.

20:10 V Belehrade sa na pochode na podporu Ruska zúčastňuje asi 2000 ľudí. Demonštranti odmietajú možnosť protiruských sankcií a velebia bratstvo medzi Srbmi a Rusmi.

19:55 Starostovia niektorých európskych hlavných miest sa v piatok stretli v poľskej Varšave, aby vyjadrili podporu Ukrajine a ochotu pomôcť ľuďom utekajúcim odtiaľ pred inváziou Ruska.

19:48 Počas dňa sa hlavné úsilie ruských inváznych jednotiek sústredilo na obkľúčenie Kyjeva, uviedol v podvečer generálny štáb ukrajinskej armády.

19:45 India požiadala Ukrajinu a Rusko, aby pomohli indickým študentom dostať sa z ukrajinského mesta Sumy, kde sa bojuje. Podľa Dillí je v Sumy viac ako 700 Indov.

19:22 Ruské tvrdenia o udalostiach v jadrovej elektrárni sú klamstvá a manipulácia, povedal RB OSN vyslanec Ukrajiny. Krajina podľa neho neregistruje zvýšenú radiáciu.

18:58 Ruské nezávislé periodikum Novaja Gazeta v piatok oznámilo, že odstráni všetok svoj materiál týkajúci sa vojenskej činnosti Ruska na Ukrajine z dôvodu cenzúry.

18:50 Aj v Tbilisi vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí na podporu Ukrajiny.

18:39 Ukrajinský prezident vyzval obyvateľov európskych krajín, aby neprehliadali ruskú agresiu proti Ukrajine. Ak padne Ukrajina, padne celá Európa, povedal.

18:28 Zelenskyj vyzval ľudí na námestiach, aby si minútou ticha uctili všetky obete, ktoré zahynuli počas bojov na Ukrajine

18:27 Nevybuchnutá bomba v Charkove.

18:25 Ukrajinský prezident Zelenskyj sa prihovára prostredníctvom video prenosu ľuďom, ktorí sú zhromaždení na námestiach a vyjadrujú podporu Ukrajine.

18:22 USA vyzvali pri rokovaní BR OSN Rusko, aby stiahlo svojich vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne a nezaťahovalo podobné jadrové zariadenia do konfliktu.

18:21 Na Václavskom námestí sa začala akcia na podporu Ukrajiny. Tisíce ľudí zaplnili asi polovicu námestia. Organizátori sa tiež chcú spojiť so Zelenským.

18:19 BBC oznámila, že sťahuje svojich novinárov z Ruska.  Schválená nová ruská legislatíva totiž "kriminalizuje nezávislú žurnalistiku". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

18:10 Premiér Eduard Heger na proteste na Námestí SNP v Bratislave ocenil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyi neodišiel do exilu, ale zostal na Ukrajine. Účastníkom protestu povedal: „Buďme odvážni, som na vás hrdý.“ 

17:52 Radiácia je nateraz bezpečná. Slovensko bezprostredne ohrozené nie je. Viac sa dozviete vo videu.

17:35 Podľa ukrajinskej komisárky pre práva detí a rehabilitácie detí Darie Herasymčukovej, citovanej prezidentskou kanceláriou, žije približne 1,5 milióna detí pod neustálym ostreľovaním vo vojnou zničených oblastiach Ukrajiny.

17:32 Pri leteckom útoku ruských síl na dedinu Marchalivka pri Kyjeve zomrelo najmenej päť ľudí vrátane troch detí, oznámili ukrajinské úrady.

17:28 Dovoz spoločenských zvierat z Ukrajiny je pod kontrolou. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

17:16 Moskva je ochotná rokovať s Kyjevom, pokiaľ budú splnené všetky jej požiadavky. Podľa Kremľa to povedal Putin v rozhovore s nemeckým kancelárom Scholzom.

17:08 V Bratislave na Námestí SNP prebieha demonštrácia na podporu Ukrajiny.

17:04 Ukrajinské letectvo má stále k dispozícii značnú väčšinu svojich lietadiel a vrtuľníkov, disponuje aj dronmi a raketami zem-vzduch, uviedol Pentagon.

16:59 Ruské sily sú stále asi 25 kilometrov mimo centra Kyjeva na severe a zostávajú 10 kilometrov mimo mestských centier Černihiv a Charkov na severe. Novinárom to v piatok povedal predstaviteľ obrany USA.

16:55 Úrady v Moskve zamietli žiadosti odporcov, ale aj stúpencov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorí chceli v hlavnom meste zorganizovať pochody a vyjadriť tak svoj názor na aktuálne dianie. Mesto sa odvolalo na stále aktuálnu pandémiu koronavírusu.

16:50 V Rusmi ostreľovanom Mariupole sú ľudia bez tečúcej vody, elektriny a vykurovania, dochádza aj jedlo. Starosta požiadal o vojenskú pomoc, píše Reuters.

16:44 Slovenský ochranný zväz autorský poskytne 50 000 eur na humanitárnu pomoc Ukrajine. O vyčlenení čiastky zo Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA rozhodla v piatok dozorná komisia združenia.

16:32 Počas invázie Ruska na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 331 civilistov, oznámil to v piatok Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva.

16:30 Čína sťahuje spravodajstvo Premier League TV kvôli prejavom solidarity Ukrajine.

16:26 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev sa od začiatku ruskej invázie narodilo takmer 400 detí. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to dnes povedal starosta metropoly Vitalij Kličko. Kyjev sa podľa neho okupantom nevzdá.

16:23 Nemecká spoločnosť Henkel zastavuje nové investície v Rusku a reklamu v štátnej televízii. Spoločnosť bola významným investorom v ruskej ekonomike. Henkel vlastní 10 závodov v Rusku.

16:21 Spojené štáty a Európa urobia všetko, aby zastavili Putinovu vojnu na Ukrajine, povedal Blinken. Podľa Borrella je v hre aj ďalšie sprísnenie sankcií.

16:15 Ukrajina počas víkendu plánuje tretie kolo mierových rokovaní s Ruskom. Informoval o tom v piatok hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

16:11 Prešovský samosprávny kraj zaviedol v piatok ďalšie posilové autobusové spojenia z Uble do Košíc. Takáto taktová doprava bude na zmienenej trase vedená aj nasledujúce dni.

16:09 NATO nevyhlási bezletovú zónu nad Ukrajinou. "Jediný spôsob, ako implementovať bezletovú zónu, je poslať do ukrajinského vzdušného priestoru bojové lietadlá NATO a potom vynútiť bezletovú zónu zostrelením ruských lietadiel. Ak by sme to urobili, môže to viesť k niečomu, čo by mohlo skončiť plnohodnotnou vojnou v Európe, ktorá by zahŕňala oveľa viac krajín a spôsobila ešte väčšie ľudské utrpenie," vyhlásil Stoltenberg.

16:01 V Novopskovsku, luhanskom regióne, miestni obyvatelia vystúpili proti útočníkom. Ľudia skandujú: "Ukrajina!".

15:59 Turecko neuzavrie svoj vzdušný priestor Rusku, uviedlo turecké ministerstvo zahraničia.

15:54 Bezpečnostná rada OSN v piatok absolvuje mimoriadne zasadnutie v reakcii na ruský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. O zasadnutie požiadalo Spojené kráľovstvo.

15:52 Už 331 civilných obetí vojny na Ukrajine potvrdil Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva. Podľa Kyjeva už Rusi zabili viac ako 2000 civilistov.

15:50 Dobrovoľníci bojujúci vo vojnách majú dávnu históriu. Viac nám v rozhovore o vojnových dobrovoľníkoch povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

15:48 Microsoft pozastavuje predaj tovaru a služieb v Rusku.

15:43 Slovensko je ako súčasť Severoatlantickej aliancie dobre chránené a plnohodnotne sa v týchto dňoch podieľa na všetkých rozhodnutiach, ktoré NATO prijíma v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

15:39 Švajčiarsko rozšírilo svoje sankcie voči Rusku kvôli napadnutiu Ukrajiny. Vláda dnes rozhodla okrem iného o zákaze transakcií s ruskou centrálnou bankou a zablokovala export tovaru, technológií a služieb, ktoré by mohli slúžiť na rozvoj ruského zbrojného priemyslu, bezpečnosti a obrany. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:35 Predstavitelia Európskej únie skúmajú možnosť obmedzenia ruského vplyvu a prístupu k financiám v Medzinárodnom menovom fonde po invázii na Ukrajinu.

15:32 Okupanti útočia na bytové domy v Irpene.

15:29 Putin počas hodinového telefonátu s nemeckým kancelárom Scholzom povedal, že cez víkend môže byť tretie kolo rokovaní Moskvy a Kyjeva.

15:27 Viac ako 600 utečencov z Ukrajiny dnes prišlo humanitárnym vlakom do Prahy. Išlo o štvrtý vlak ČD z Čopu do Česka, celkom už takto dorazilo 2200 ľudí.

15:23 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyzval Rusov, aby sa zjednotili okolo osoby prezidenta Vladimira Putina. "Teraz nie je čas na rozdelenie," povedal novinárom Peskov v reakcii na výzvy viacerých ruských osobností, ktoré volajú po ukončení vojny.

15:21 Rusi, zastavte vojnu, apeluje Ukrajinka žijúca na Slovensku. Lilija Kutová tu žije od roku 2015. Pochádza z ukrajinského mesta Sumy, kde žije celá je rodina. Mesto, v ktorom vyrastala, sa po ruskej invázii stalo terčom ostreľovania. Viac povedala v rozhovore pre TA3.

15:18 Airbnb pozastavuje všetky operácie v Rusku a Bielorusku.

15:07 Čierna Hora kvôli invázii na Ukrajinu uzavrela svoj vzdušný priestor pre ruské lietadlá. Vyhostila aj ruského diplomata z veľvyslanectva v Podgorici.

14:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.

14:45 Rusko používa na Ukrajine kazetové bomby, mohlo by ísť o zneužitie medzinárodného práva, vyhlásil to šéf NATO Jens Stoltenberg. Povedal tiež, že západná vojenská aliancia nezriadi nad Ukrajinou bezletovú zónu, ani tam nepošle svojich vojakov, Kyjevu však sľubuje inú pomoc. Putina tiež vyzval, aby okamžite ukončil inváziu.

14:40 Ukrajinci si pomáhajú navzájom aj vo vnútri krajiny. Skupiny dobrovoľníkov doručujú lieky aj jedlo tým, ktorí sa ukrývajú, vojakom i ostatným civilistom. Prichýlia opustené zvieratá a iným Ukrajincom ponúkajú aj odvoz či úkryt.

14:28 Európska komisia oznámila, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine a zároveň ako prejav solidarity s obyvateľmi Ukrajiny, sa rozhodla prerušiť s ruskými subjektmi spoluprácu v oblasti výskumu, vedy a inovácií.

14:18 Rusko si uvedomuje, že svoje politické ciele nedosiahne vojenskou cestou, a tak postupne zmierňuje svoje požiadavky počas rozhovorov, uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Prvé dve kolá mierových rokovaní medzi ruskými a ukrajinskými vyjednávačmi sa uskutočnili v pondelok a vo štvrtok v Bielorusku, tretie kolo má nasledovať čo najskôr, napísala agentúra Unian.

14:14 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí informovalo o tom, že počas požiaru v jadrovej elektrárni malo zahynúť niekoľko ľudí, hlásia aj zranených. V stanovisku rezortu sa píše, že udalosť zasiahne tisíce ľudí najmä v okolí elektrárne, ktorí nie sú schopní z oblasti odísť pre ostreľovanie a pokračujúce boje.

14:05 Pri útokoch na Černihiv zahynulo najmenej 47 ľudí. Ostreľovanie poškodilo obytné budovy i nemocnicu. "Práve teraz počujeme zvuky leteckých útokov v okolí," povedala 40-ročná obyvateľka Černihiva Svitlana reportérovi BBC.

So svojimi deťmi sa v piatok ráno ukrývala pod jedálenským stolom. Len neďaleko od ich bytovky bol zničený iný dom. "Nie sú tu žiadne vojenské ciele, je tu len cintorín, obytné budovy, poliklinika a nemocnica," povedala. Bytový dom Svitlany sa nachádza len 50 metrov od detskej nemocnice, ktorá lieči onkologických pacientov.

Pri útokoch na Černihiv zasiahli aj bytovky. TASR/AP

14:01 Ruská invázia vyhnala z Ukrajiny už viac ako 1,2 milióna ľudí, čo sú takmer 3 percentá populácie. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov. 

13:46 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že ozbrojené sily jeho krajiny sa na ruskej vojenskej operácii na Ukrajine aktuálne nepodieľajú a nemajú ani v úmysle sa do nej zapojiť. Informovali agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na bieloruské štátne médiá.

13:37 Vo vysielaní TA3 sme vám naživo priniesli aj tlačovú besedu predsedníčky Úradu jadrového dozoru Marty Žiakovej. Informovala o stave v Záporožskej elektrárni a o tom, aká je situácia na Slovensku. Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť aj tu:

13:20 O vydanie cestovného pasu požiadal na Slovensku rekordný počet ľudí. Ľudia prichádzajú v skorých ranných hodinách. Polícia očakáva ďalší nápor. Aká je situácia na oddelení dokladov a ako by sme mali postupovať? Viac povedal redaktor TA3 Patrik Jager:

13:14 Rada OSN pre ľudské práva drvivou väčšinou hlasovala za rezolúciu, ktorá odsúdila údajné porušovanie práv Ruskom na Ukrajine. Zároveň zriadili komisiu, ktorá má prípady porušenia práv vyšetriť. Proti rezolúcii hlasovala len Eritrea, 13 krajín sa zdržalo. Rezolúciu pozitívne prijal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

12:46 Ruský prezident Vladimir Putin sa vyjadril k sankciám, ktoré prišli po útoku na Ukrajinu. Varoval tých, ktorí sú proti ruským krokom, aby "nezhoršovali situáciu" tým, že uvalia ďalšie sankcie. Povedal to na zasadnutí vlády, ktoré naživo vysielal štátom kontrolovaný spravodajský kanál Rossija 24. "Nemáme žiadne zlé úmysly voči našim susedom," vyhlásil.

Putin tiež zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenie, že všetky doterajšie kroky ruskej armády boli urobené „výhradne v reakcii na niektoré nepriateľské akcie proti Ruskej federácii“.

12:40 Predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková potvrdila, že k uvoľneniu radiácie z elektrárne nedošlo a Slovensko nie je v bezprostrednom ohrození. Elektráreň je v zajatí Ruska, prevádzku však zabezpečuje vyškolený ukrajinský personál. "Je to pre nich veľmi ťažká situácia," vyhlásila na tlačovej konferencii.

12:34 V ukrajinskom meste Žytomyr zasiahla ruská raketa aj školu podľa prezidenta Zelenského. Potvrdil to aj starosta mesta Sergej Suchomlin, podľa ktorého sa Rusi nezastavia pred ničím.

12:26 Zelenskyj apeloval na ďalšie sankcie proti Rusku. "Je nevyhnutné okamžité posilnenie sankcií proti jadrovému teroristickému štátu," vyhlásil. Raketový útok na elektráreň mohol mať podľa jeho slov dôsledky až "šiestich Černobyľov".

12:20 Zmeny v radiácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine ani na území Slovenska nezaznamenal ani Úrad jadrového dozoru. Situáciu nepretržite monitorujú. "Máme v reálnom čase k dispozícii výstupy dôležitých meraní a radiačné a meteorologické údaje od Slovenského hydrometeorologického ústavu," ubezpečil úrad, ktorý taktiež prijíma pravidelne aktualizované správy zo strany Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

12:08 BBC zverejnila aj mapu, na ktorej vidieť, že ovládnutie Mykolajiva ruskými jednotkami by ich posunulo bližšie k hlavnému prístavnému mestu Odesa.

Zdroj: BBC

11:56 Ruské jednotky mali preniknúť do ukrajinského mesta Mykolajiv, poradca ukrajinského prezidenta však informoval, že ruský pokus sa podarilo odraziť.

11:50 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi sa ponúkol podľa BBC, že odcestuje do Černobyľu, aby tam rokoval s Ukrajinou a Ruskom o zaistení bezpečnosti ukrajinských jadrových zariadení. Obe strany podľa neho túto možnosť zvažujú.

11:46 Na ukrajinskú jadrovú elektráreň podľa ruského ministerstva obrany nezaútočili ruskí vojaci, ale "nacionalistický režim v Kyjeve", ktorý sa pokúšal o "obludnú provokáciu". Informovala o tom agentúra Reuters. Rusi tvrdia, že elektráreň a jej okolie dostali pod kontrolu ešte v pondelok 28. februára.

11:30 Ruskí vojaci vstúpili do ukrajinského prístavu Mykolajiv na pobreží Čierneho mora, v časti mesta sa bojuje, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Ešte skôr sa v médiách objavili správy aj o tom, že ukrajinské námorníctvo radšej potopilo svoju vlajkovú loď, aby nepadla do rúk Rusom.

11:27 Americký miliardár Elon Musk varoval, že satelitná širokopásmová služba Starlink jeho firmy SpaceX by sa na Ukrajine mohla stať terčom ruských útokov. Informoval o tom spravodajský web BBC. V niektorých častiach Ukrajiny internet údajne nefunguje.

11:10 Po útoku na elektráreň neunikol žiaden rádioaktívny materiál, potvrdila to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu. "Projektil zasiahol budovu v areáli závodu, tá ale nie je súčasťou reaktorov. To spôsobilo lokálny požiar, ktorý bol uhasený miestnym hasičským zborom. Bezpečnostné systémy v elektrárni neboli zasiahnuté," píše sa v stanovisku generálneho riaditeľa agentúry Rafaela Grossiho.

11:03 Ukrajinské mestá sú pod paľbou. Boje sa odohrávajú na viacerých frontoch. Mariupoľ je bez vody a elektriny. Viac povedal český novinár a spolupracovník TA3 Martin Dorazín, ktorý dianie na Ukrajine sleduje už niekoľko týždňov. Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

10:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal za posledný týždeň prežiť najmenej tri pokusy o atentát. Zabiť sa ho údajne pokúšali žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny a príslušníci jednotiek z Čečenska. Informoval o tom britský denník The Times.

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

10:33 Ministerstvo zdravotníctva odporúča všetkým, ktorí poskytli ubytovanie utečencom z Ukrajiny, aby na okresnom úrade požiadali o pridelenie antigénových samotestov. Pre každú ubytovanú osobu úrad poskytne dva testy. 

10:23 Po náletoch na obytnú štvrť mesta Černihiv hlásia už 47 obetí. Pôvodne sa informovalo o 33 obetiach, spresnila agentúra Reuters. Záchranné práce museli byť ešte v priebehu štvrtka podľa miestnych pohotovostí prerušené pre silné ostreľovanie.

Poškodené budovy v Černihive. TASR/AP

10:16 "Elektráreň je naozaj v rukách Rusov," potvrdil aj spolupracovník TA3 Martin Dorazín. Reagoval aj na vyhlásenie starostu mesta Enerhodar, kde sa jadrová elektráreň nachádza, podľa neho išlo o vynútené slová zo strany Ruska. Starosta totiž hovoril o tom, že Rusi nestrieľali na civilistov.

10:02 Severoatlantická aliancia nechce konflikt s Ruskom, ale pokiaľ to bude nutné, je pripravená brániť svojich členov. Pred rokovaním ministrov zahraničných vecí NATO to vyhlásil šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Podľa generálneho tajomníka aliancie Jensa Stoltenberga svedčí nočný útok na ukrajinskú jadrovú eletráreň o bezohľadnosti ruskej agresie.

9:55 Činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny bude koordinovať nadrezortná pracovná skupina. Jej zriadenie schválil v piatok ústredný krízový štáb. Rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec.

9:45 Experti, ktorí sledujú situáciu so Záporožskou elektrárňou, tvrdia, že nejde o "ďalší Černobyľ", označujú to však za veľmi riskantnú situáciu. "Po prvýkrát som toto ráno vystrašená," hovorí profesorka Claire Corkhillová zo Sheffieldskej univerzity pre BBC. Reaktory sú aktuálne odstavené, čo znamená, že by mali byť v bezpečnom a stabilizovanom stave. Podľa Corkhillovej mohlo ísť aj o zámer Ruska.

9:22 Štáb TA3 mapoval situáciu na Ukrajine. Ako to prebiehalo? Viac povedal v rannom vysielaní reportér Mário Porubec. Celý rozhovor si môžete pozrieť aj tu:

9:15 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a britský premiér Boris Johnson vo štvrtok spoločne vyzvali na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, uviedol hovorca britského predsedu vlády po ich stretnutí. "Lídri sa zhodli na požiadavke, aby bolo okamžite vyhlásené prímerie na Ukrajine a povedali, že musí zavládnuť mier," povedal hovorca Downing Street.

8:48 Ruskí poslanci jednomyseľne schválili trest až 15 rokov väzenia za dezinformácie a klamlivé správy o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy k sankciám. Novelu prijala Štátna duma, dolná koroma ruského parlamentu. Zákon ide teraz k ruským senátorom a po ich súhlase na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

8:41 Situácia v meste Erenhodar je zatiaľ pokojná. Miestni už môžu opustiť svoje úkryty, mesto však zostalo bez kúrenia, informovala o tom agentúra NEXTA.

8:33 Za posledných 24 hodín sme na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny vybavili 11 279 osôb. Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu 90 329. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

8:30 V Bratislave na Námestí SNP sa v piatok od 17.00 h uskutoční protest Mier Ukrajine. O 18.00 h sa cez telemost pripojí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v živom vystúpení pre viacero európskych metropol súčasne.

8:24 Ruské sily sa stále sústredia na obkľúčenie Kyjeva a na oslabenie odporu na zablokovaných sídliskách, uviedol to generálny štáb ukrajinskej armády. Jediným veľkým mestom, ktoré zatiaľ ruská armáda ovládla, je juhoukrajinský Cherson. Tvrdé boje však pokračujú o strategický prístav Mariupoľ a Charkov, ktorý je po Kyjeve druhým najväčším mestom v krajine.

8:14 Agentúry zverejnili aj satelitnú snímku Záporožskej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar, na ktorej vidno reaktory elektrárne.

Záporožská elektráreň. TASR/AP

8:00 Rusko v noci ostreľovalo jadrovú elektráreň. Prečítajte si krátky súhrn:

  • elektráreň obsadila ruská armáda
  • zamestnanci sú na mieste a kontrolujú stav blokov
  • v Záporožskej elektrárni pre streľbu bojovali s požiarom
  • zvýšené známky radiácie nezaznamenali
  • Rusi zasiahli jeden zo šiestich blokov
  • z miesta nehlásili žiadne obete, boje nateraz utíchli
  • Zelenskyj útok odsúdil ako "terorizmus"

7:53 Ruské jednotky ovládli Záporožskú elektráreň, napísala BBC s odvolaním sa na ukrajinský úrad pre jadrovú bezpečnosť. Zamestnanci eletrárne zostávajú na mieste a kontrolujú stav blokov.

7:41 Do hasenia požiaru Záporožskej elektrárne bolo nasadených 40 ľudí a desať vozidiel. Požiar si nevyžiadal žiadne obete na životoch. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu na Twitteri uviedla, že bola informovaná ukrajinským jadrovým regulátorom, že v zmienenej elektrárni nedošlo k zvýšeniu radiácie a požiar nezasiahol jej "zásadné" zariadenia. Podľa starostu mesta Enerhodar Dmytra Orlova už boje v oblasti jadrovej elektrárne prestali, píše stanica BBC.

7:37 Rusko obmedzilo prístup k ruskojazyčnej BBC, k informačnému portálu Meduza a tiež k rádiu Slobodná Európa. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že britská spravodajská stanica BBC je zneužívaná k podkopávaniu vnútornej politickej situácie a bezpečnosti v Rusku.

7:31 Protitankových ježkov už vidno aj v centre Kyjeva na Námestí nezávislosti a ulici Khreshchatyk. Fotografie zverejnil The Kyiv Independent.

7:21 Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem. Informoval o tom v noci na piatok spravodajský server Novinky.cz.

6:56 Útok odsúdil aj britský premiér Boris Johnson. "Veľká Británia urobí čokoľvek, čo môže, aby zaistila, že sa situácia nezhorší ešte viac," oznámil s tým, že bude žiadať aj mimoriadnu schôdzu Rady bezpečnosti OSN.

6:55 O zásahu elektrárne sa už počas noci objavovali rôzne informácie a dlho nebolo jasné, či sa k ohňu môžu dostať hasiči, ktorým v tom bránila streľba. Starosta neďalekého mesta Enerhodar Dmytro Orlov na sociálnych sieťach napísal, že po prudkých bojoch medzi ukrajinskou armádou a ruskými jednotkami sú na mieste obete, ich počet však zatiaľ nebolo možné upresniť.

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena. "Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu," uviedol Zelenskyj vo videu.

6:37 Riaditeľ elektrárne televízii Ukrajina 24 povedal, že radiačná bezpečnosť je zaistená. Americká ministerka energetiky Jennifer Granholmová podľa Reuters uviedla, že v Záporožskej elektrárni nie sú žiadne známky zvýšenej radiácie.

6:30 Podľa hovorcu Andrija Tuzeho hrozilo reálne jadrové nebezpečenstvo. Hovorca podľa AP s odvolaním sa na ukrajinské médiá ďalej uviedol, že granáty dopadali priamo na elektráreň a horel jeden zo šiestich blokov zariadenia. Ten nie je v súčasnosti v prevádzke, ale vnútri je jadrové palivo, povedal.

Záporožská jadrová elektráreň produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

6:15 Rusi v noci ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň, v ktorej následne vypukol požiar. Ten sa už podľa ukrajinskej záchrannej služby podarilo uhasiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok