Utečencov bude koordinovať nová pracovná skupina, fungovať má nonstop

TA3 TASR
4.3.2022 09:55

Činnosti súvisiace s prílevom ľudí z Ukrajiny bude koordinovať nadrezortná pracovná skupina. Jej zriadenie schválil v piatok ústredný krízový štáb. Rezorty budú mať zástupcov aj v operačnom štábe v Sobranciach, fungovať má nonstop. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec.

Všetky rezorty majú svojich zástupcov

"Jednotlivé rezorty delegovali svojich zástupcov, ľudí, ktorí budú pracovať 24/7, tak, aby mohli koordinovať jednotlivé činnosti. Jednak priamo v teréne na hraniciach a v prípade, že sa vyskytnú problémy, ktoré treba eskalovať na vyššiu úroveň, na ktorej bude možno treba rozhodovať z politického alebo strategického hľadiska," uviedol Mikulec, ktorý je predsedom štábu.

"Všetky ministerstvá nominujú svojich zástupcov tak, aby sme komplexne a koordinovane riešili celú problematiku," doplnil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Marián Dritomský. Ako vysvetlil, prvú úroveň riadenia tvorí pracovná skupina ústredného krízového štábu so zástupcami všetkých rezortov.

„K tomu máme riadiace stredisko v Sobranciach, čo je priamo tá operatívna úroveň. Riešia veci, ktoré sú priamo na hraničných priechodoch a hotspotoch, ktoré oni priamo koordinujú, vykonávajú tam dispečing jednotlivých dopravných prostriedkov, ubytovacie zariadenia a riešia všetky problémy,“ načrtol Dritomský.

Najnižšiu úroveň predstavujú jednotlivé hraničné priechody, hotspoty s koordinátormi zodpovednými za činnosť na jednotlivých  priechodoch. Zložky sú navzájom prepojené. Riaditeľ Úradu vlády SR Július Jakab aj v mene premiéra Eduarda Hegera ocenil všetky zložky zapojené do pomoci ľuďom utekajúcim pred vojnou, ale aj do humanitárnej pomoci pre Ukrajinu.

Hranice prekročilo už vyše 90-tisíc ľudí

Mikulec zároveň informoval o tom, že od spustenia možnosti požiadať o poskytnutie dočasného útočiska využilo tento nástroj na území Slovenska vyše 1200 ľudí, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Minister zopakoval čísla deklarované políciou, podľa ktorých hranice Slovenska prekročilo v dôsledku vypuknutia vojnového konfliktu vyše 90.000 ľudí. "Približne 86 percent z týchto ľudí sú Ukrajinci, väčšinou ide o matky s deťmi,“ upozornil Mikulec.

"Mnohí ľudia pokračujú za svojimi blízkymi do ďalších krajín," informoval. Pripomenul, že Európska únia schválila vo štvrtok mechanizmus poskytnutia dočasného útočiska v rámci celého svojho územia.

Mikulec zdôraznil, že v súvislosti s možným vývojom a novou eskaláciou na Ukrajine je potrebné pripraviť sa na príchod ďalších vĺn utečencov, za dôležitú v tomto smere považuje koordináciu a spoluprácu v rámci celej Európskej únie. Významne ocenil aj spolupatričnosť a solidaritu občanov Slovenska, ktorá pomáha zvládať náročnú situáciu.

Vyjadril sa aj k myšlienke humanitárneho hubu, humanitárneho strediska, ktoré by mohlo vzniknúť na hraniciach s Ukrajinou. "Malo by ísť o miesto, kde by sa sústreďovala humanitárna pomoc prúdiaca z jednotlivých krajín a následne sa bude distribuovať na ukrajinské územie,“ vysvetlil Mikulec. Podľa jeho slov sa skúmajú možné lokality, v ktorých by sa takéto stredisko mohlo zriadiť. "Máme už aj ponuky niektorých firiem, ktoré sú ochotné ponúknuť pre tieto účely svoje logistické priestory," dodal minister.

Celú tlačovú besedu ministra vnútra Romana Mikulca si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok