Tretie kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom bude cez víkend, povedal Putin Scholzovi

TA3 ČTK TASR
4.3.2022 16:14

Ruský prezident Vladimir Putin počas piatkového telefonátu informoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, že cez víkend sa môže uskutočniť tretie kolo priamych rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom. Novinárom to povedal Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Kancelár opätovne vyzval Putina, aby nariadil okamžité zastavenie bojov na Ukrajine.

Tretie kolo rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom by mohlo byť cez víkend, povedal Putin Scholzovi
TASR/AP

Doterajšie rozhovory, v ktorých chce Kyjev dosiahnuť prímerie, zatiaľ úspech nepriniesli. Obe strany ale podľa poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksija Arestovyča súhlasili s poskytnutím humanitárnej pomoci a s vytvorením bezpečných humanitárnych koridorov, aby mohli civilisti bezpečne odísť z obkľúčených ukrajinských miest. Arestovyč ale poznamenal, že súhlas je „teoretický“. Či bude zavedený aj do praxe, nie je jasné.

Spolkový kancelár vyjadril veľké obavy,“ povedal Hebestreit o obsahu hodinového telefonátu Scholza s Putinom. Uviedol, že obaja štátnici si vymenili odlišné názory na situáciu. „(Scholz) vyzval k okamžitému zastaveniu všetkých bojov a k umožneniu humanitárneho prístupu,“ uviedol hovorca.

Dodal, že Scholz aj Putin sa dohodli na ďalšom rozhovore v dohľadnom čase.

O treťom kole rokovaní informoval aj hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. "Tretie kolo by sa mohlo konať zajtra (v sobotu 5. marca) alebo pozajtra. Sme v neustálom spojení," povedal Podoľak.

Ruská invázia na Ukrajinu v piatok pokračovala už ôsmym dňom, pripomína AFP.

Druhé kolo mierových rozhovorov sa uskutočnilo vo štvrtok. Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý viedol ruskú delegáciu, potvrdil, že Rusko a Ukrajina dosiahli predbežnú dohodu o vytvorení bezpečných koridorov pre civilistov na opustenie obliehaných miest a o dodržiavaní prímeria v oblastiach, kde budú vytvorené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok