Ruská armáda ovládla jadrovú elektráreň, časť reaktoru je poškodená

TA3 TASR
4.3.2022 08:54

Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny, v ktorej v noci na piatok horelo, ovládli ruskí vojaci. S odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinských činiteľov o tom informovala agentúra AP.

Požiar, ktorý podľa Kyjeva vypukol v dôsledku ruského ostreľovania, sa podarilo ráno uhasiť. Vojenská správa Záporožskej oblasti krátko na to uviedla, že elektráreň ovládli ruské vojenské sily. V zariadení sa však podľa ukrajinskej armády naďalej nachádza obslužný personál, ktorý dohliada na jeho bezpečnú prevádzku. Zatiaľ nie je jasné, či si ruské ostreľovanie vyžiadalo obete.

Časť reaktoru číslo 1 je síce poškodená, ale toto nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu, dodala vojenská správa. "Systémy a prvky dôležité pre bezpečnosť jadrovej elektrárne sú v prevádzkovom stave," uviedol podľa stanice Sky News ukrajinský štátny inšpektorát pre jadrovú reguláciu. "Zmeny v hladinách radiácie zatiaľ neboli zaznamenané," dodal.

Záporožská jadrová elektráreň, najväčšia v Európe, produkuje štvrtinu elektriny vyrábanej na Ukrajine. Elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar na brehu rieky Dneper.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok