Poskytovatelia ubytovania utečencom majú nárok na antigénové samotesty

TA3 TASR
4.3.2022 10:32

Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča všetkým, ktorí poskytli ubytovanie utečencom z Ukrajiny, aby na okresnom úrade požiadali o pridelenie antigénových samotestov. Pre každú ubytovanú osobu úrad poskytne dva testy. Informoval o tom komunikačný odbor MZ SR.

"K dispozícii bude pre jednu ubytovanú osobu jeden antigénový samotest pri vstupe/prvom príchode do ubytovacieho zariadenia a jeden antigénový samotest pri výstupe z ubytovacieho zariadenia," priblížil rezort. Odporúčanie adresuje všetkým štátnym a hotelovým ubytovacím zariadeniam, ako aj všetkým obyvateľom, ktorí utečencom poskytujú ubytovanie. Cieľom je zabrániť možnému šíreniu ochorenia Covid-19.

Podmienkou získania samotestov je poskytovanie ubytovacích kapacít. "Okresný úrad si túto skutočnosť môže overiť v zozname subjektov poskytujúcich ubytovanie osobám postihnutým vojnovým konfliktom na Ukrajine," doplnilo ministerstvo.

V prípade pozitívneho výsledku osoba nastupuje do izolácie, pričom prevádzkovateľ zariadenia by mal kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) a požiadať či usmerniť pozitívne testovanú osobu, aby dodržiavala potrebné opatrenia. "Následné pretestovanie ubytovaných prostredníctvom LAMP POCT-PCR testami po zistení pozitívneho výsledku pri antigénovom samotestovaní je na rozhodnutí príslušného RÚVZ," skonštatoval rezort.

MZ SR zároveň odporúča všetkým utečencom prichádzajúcim na Slovensko, aby v prípade potreby požiadali o pridelenie antigénových samotestov na všetkých hotspotoch vytvorených rezortom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok