Starlink by sa na Ukrajine mohla stať terčom ruských útokov, varoval Elon Musk

TA3 ČTK
4.3.2022 10:55

Americký miliardár Elon Musk varoval, že satelitná širokopásmová služba Starlink jeho firmy SpaceX by sa na Ukrajine mohla stať terčom ruských útokov. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC. V niektorých častiach Ukrajiny internet údajne nefunguje.

LA tunel elon musk 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Starlink je jediný neruský komunikačný systém, ktorý v niektorých častiach Ukrajiny stále funguje. Pravdepodobnosť, že bude terčom, je preto vysoká. Prosím používajte ho opatrne," uviedol Musk na twitteri. Užívatelia by podľa Muska mali "na anténu umiestniť ľahkú kamufláž", aby sa zabránilo jej odhaleniu. "Starlink zapínajte iba v prípade potreby a umiestnite anténu čo najďalej od ľudí," doplnil.

Varovanie prišlo niekoľko dní po tom, čo výskumník v oblasti internetovej bezpečnosti varoval, že zariadenia prijímajúce satelitné signály sa môžu stať terčom ruských náletov.

Terminály Starlink, potrebné pre fungovanie systému, boli na Ukrajinu dodané 28. februára na žiadosť ukrajinskej vlády.

Projekt Starlink spočíva vo vytvorení satelitnej siete, ktorá by umožnila vysokorýchlostné pripojenie k internetu z akéhokoľvek miesta na svete. Spoločnosť SpaceX už v rámci tejto iniciatívy vypustila do vesmíru cez 2-tisíc družíc, pričom podľa Muska bolo v polovici januára aktívnych bezmála 1500.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok