Ak zaznie siréna, treba konať. Radiácia na Slovensku je monitorovaná, bezprostredne ohrození nie sme

TA3 TASR
4.3.2022 12:55

V súvislosti s útokom na ukrajinskú jadrovú elektráreň vystúpila na tlačovej besede predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková. Informovala o stave v Záporožskej elektrárni a o tom, aká je situácia na Slovensku.

"Elektráreň sa dostala v princípe do zajatia prostredníctvom vojenských síl Ruskej federácie," povedala Žiaková s tým, že prevádzku naďalej zabezpečuje personál elektrárne. Radiačná situácia v Záporoží je zatiaľ normálna a k poškodeniu zariadení, ktoré by mohli radiáciu uvoľniť, nedošlo, uistila Žiaková. "Bezprostredné ohrozenie momentálne nehrozí," zdôraznila.

"Systém varovania máme vybudovaný, ak dochádza k radiačnej udalosti, zaznie siréna, ktorá trvá dve minúty stálym tónom, v tom prípade je treba začať konať, čiže je potrebné sa ukryť, najlepšie v kryte. Keď sa nedá, aj u seba v pivnici, ktorá nemá okná. Ak to inak nejde, aj v nadzemných priestoroch, ale je potrebné dôkladne utesniť všetko, čo sa dá," vysvetlila predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR.

Všetky potrebné informácie by v prípade ohrozenia štát komunikoval cez televíziu či rádio. Šéfka úradu odporúča mať rádio na baterky, pokiaľ by došlo k výpadku elektriny. "Na základe informácií, ktoré obyvatelia dostanú, sa bude pristupovať k ďalším častiam v rámci ochrany, a to podľa toho, k akým udalostiam došlo. Môže dôjsť k evakuácii obyvateľov alebo bude potrebné dlhšie ukrytie a situácia sa už zlepší. Záleží to od toho, čo sa kde udeje. Koniec situácie je opäť vyhlásený sirénou kolísavým tónom dve minúty," doplnila Žiaková. Zároveň dodala, že neodporúča preventívne užívať jodid draselný, ľudia si môžu podľa nej uškodiť.

Radiačný monitoring zabezpečuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Občania nájdu informácie na webe ÚVZ, ako aj na webe Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a na webe ministerstva vnútra v sekcii civilnej ochrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok