Prísne opatrenia, mimoriadny stav. Slovensko bojuje s nákazou

TA3 TASR SITA ČTK
12.3.2020 18:31

Koronavírus je oficiálne celosvetovou pandémiou, na Slovensku začala platiť mimoriadna situácia. Počty nakazených stúpli u nás a skokovo aj v susednom Česku, slovenskí zdravotníci sa sťažujú na nedostatok ochranných prostriedkov. Sme pripravení na horšie scenáre? O nákaze prehovoril aj budúci premiér Igor Matovič. Situáciu okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Prísne opatrenia, mimoriadny stav. Slovensko bojuje s nákazou
SITA/Tomáš Somr

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

23:52 Pozrite si aj našu reláciu Téma dňa, v ktorej sme s policajným prezidentom Milanom Lučanským a ministerkou vnútra Denisou Sakovou diskutovali o mimoriadnych opatreniach pre koronavírus.

22:24 Starosta Ružinova Martin Chren na sociálnej sieti informoval o rozšírení nákazy v bratislavskej škôlke. Poztívny test mala aj riaditeľka, koronavírus sa tak preniesol aj na ďalšie kolegyne nakazenej učiteľky, ktorá bola v kontakte so slovenskou rodinou v Kitsee. Starosta vyzval ľudí na domácu izoláciu.

21:14 Pozrite si, kedy začnú platiť mimoriadne opatrenia, o ktorých dnes informoval premiér Peter Pellegrini. Ovplyvnia mnohé dopravné spojenia.

20:35 Žena z Veľkých Uheriec v okrese Partizánske, u ktorej testy potvrdili ochorenie COVID-19, dodržala karanténny postup a nebola s nikým v kontakte. Vo štvrtok večer o tom informoval na sociálnej sieti primátor Partizánskeho Jozef Božik. Žena je hospitalizovaná vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

20:00 Šírenie nového koronavírusu môže spôsobiť zamestnávateľom viaceré problémy. Nie je vylúčené, že v takejto situácii budú musieť zostať zamestnanci doma. Firmy majú niekoľko možností, ako s vírusom bojovať, zamestnanci však majú tiež svoje práva. Pozrite si, ako je to s prácou v čase nákazy.

19:05 Klientka zariadenia pre seniorov v Komárne, ktorú s podozrením na nákazu novým koronavírusom odviezli v stredu dopoludnia na vyšetrenie do Nitry, nemá ochorenie COVID-19. „Test je negatívny, 82-ročnú pacientku liečia na príznaky pneumónie. Jej stav je stabilizovaný,“ informovala komárňanská radnica.

18:34 Nákazu potvrdili u ľudí z viacerých častí Slovenska:

  • žena, Bratislava, nakazená v priamom kontakte s pacientom s koronavírusom,
  • žena, Hviezdoslavov, nakazená v priamom kontakte s pacientom,
  • muž, Vysoká pri Morave, domáca izolácia, taktiež nakazený v priamom kontakte,
  • muž, Humenné, hospitalizovaný na KIGM UNB Kramáre, cestovateľská anamnéza Maldivy,
  • žena, Veľké Uherce, hospitalizovaná vo FN TN, pôvod nakazenia je v štádiu epidemiologického vyšetrovania.

18:21 Národné referenčné centrum nahlásilo nové údaje. Na Slovensku je aktuálne spolu 832 vzoriek negatívnych a 21 pozitívnych. Dnes tak pribudlo spolu 11 pozitívnych prípadov. Od popoludnia pribudlo ešte 5 pozitívnych vzoriek ľudí s ochorením COVID-19.

17:53 Posunutie termínu externej časti a písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, takzvané písomné maturity, bude mať vplyv aj na termín internej časti maturitnej skúšky, teda ústnej maturity. Potvrdil to odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva.

Externá časť a písomná forma internej časti maturitnej skúšky v školskom roku 2019/2020 sa presúva na obdobie od 31. marca do 3. apríla. Náhradný termín pre žiakov, ktorí sú v tomto období práceneschopní, alebo boli v karanténe, sa presúva na obdobie od 15. apríla do 20. apríla. Pokyny a harmonogram organizácie maturitných skúšok budú zverejnené na webovom sídle Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

17:46 Stránkové pracoviská oddelení cudzineckej polície Policajného zboru budú od piatka fungovať len v obmedzenom režime. Opatrenie platí nasledovných 14 dní. „Registrácie pobytu občanov EÚ a ich rodinných príslušníkov sa počas týchto 14 dní nebudú vykonávať. Postačí, ak takéto osoby, ktoré prídu na pobyt na územie SR, zašlú poštou prihlasovací lístok o začatí pobytu na území SR. Následne, po skončení opatrení, si prídu urobiť registráciu pobytu," uviedla Bárdyová.

17:00 Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa v súčasnosti intenzívne pripravuje na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2. Spolupracovať v tejto oblasti bude výlučne s Úradom verejného zdravotníctva SR.

16:57 Pozrite si vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej o aktuálnej situácii v súvislosti s koronavírusom.

19:40 Čaputová vyzvala občanov, aby boli disciplinovaní a obmedzili svoje kontakty na nevyhnutné minimum. Vyzvala tiež politikov, aby odložili osobné spory a predbežné hodnotenia týkajúce sa zodpovednosti. "Všetkých nás čaká skúška, s kontúrami ktorej sa ešte len oboznamujeme," vyhlásila Čaputová. "V ťažkých chvíľach nám pomôže iba zodpovednosť a spolupráca. Ak sa zomkneme, zvládneme to."

16:39 Pred novinárov sa v súvislosti koronavírusom postavila aj prezidentka. "Vývoj, ktorý sledujeme v ostatných krajinách ukazuje, že musíme konať rýchlo a zodpovedne," povedala Zuzana Čaputová. Zdôraznila, že musíme myslieť najmä na seniorov, ktorí naviac potrebujú pomôcť a poradiť.

16:24 V Česku pre koronavírus vyhlásili núdzový stav. Ten začal platiť od 14.00. Zrušené budú podujatia s účasťou nad 30 ľudí a obmedzená bude aj prevádzka reštaurácií a ďalších zariadení. Podrobnosti nám povedal náš spolupracovník v Prahe David Vozdecký.

16:10 Ministerstvo vnútra obmedzuje úradné hodiny v klientskych centrách, na okresných úradoch, úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny a v pobočkách Sociálnej poisťovne na tri hodiny denne. Po štvrtkovom zasadnutí ústredného krízového štábu to oznámila ministerka vnútra Denisa Saková. "Takisto budeme obmedzovať aj počet ľudí, ktorí budú vstupovať do klientskych pracovísk a na okresný úrad, aby sme to regulovali presne tak, ako je to už v dnešnej dobe zavedené na pobočkách pošty," priblížila.

16:08 Polícia varuje pred nepravdivými informáciami, ktoré sa šíria v súvislosti s nákazou.

16:05 Belgické ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že počas stredy bolo na koronavírus pozitívne testovaných 85 pacientov. Od začiatku epidémie stúpol v Belgicku celkový počet nakazených na 399 osôb, čo však ešte nebude konečný počet, lebo nové prípady boli nahlásené aj počas štvrtka.

16:00 Trhovisko Miletičova v bratislavskom Ružinove bude od soboty opäť pre verejnosť otvorené. Nový koronavírus sa u jednej z predajkýň oblečenia nepotvrdil. Trhovisko však bude fungovať v obmedzenom režime.

15:50 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu stúpol v Británii na 590, čo je o 134 viac ako v stredu. Počet ľudí, ktorí nákaze podľahli stúpol z osem na desať.

15:45 Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa udrží na povrchu ocele a na umelohmotných materiáloch až 72 hodín. Vyplýva to z pokusov amerických virológov z Národného inštitútu zdravia či Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Výsledky boli najprv zverejnené v odbornom periodiku New England Journal of Medicine a vo štvrtok ich priniesol nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

15:40 Aj Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici odkladá naplánované chirurgické výkony od 16. do 20. marca. Konštatovala to hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Zdôraznila, že toto opatrenie sa netýka akútnych stavov a onkologických pacientov.

15:35 Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi dnes o 16:30 v Prezidentskom paláci s vyhlásením k aktuálnej situácii v súvislosti koronavírusom.

15:30 Na sociálnej sieti sa k aktuálnym udalostiam vyjadril aj Líder Sme rodina Boris Kollár.

15:20 Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, môže verejnosť nahlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva podľa pobytu danej osoby. Ak sa u podozrivého potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a nakazenému tak bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach, a to od jedného do desiatich rokov. „Ak sa u osoby, ktorá nerešpektuje karanténne opatrenie, potvrdí ochorenie Covid-19, príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva dá podnet na príslušné orgány činné v trestom konaní vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby,“ vysvetľuje polícia.

15:15 Národný ústav srdcových a cievnych chorôb vybavuje akútnych pacientov bez obmedzenia a plánovaných pacientov podľa rizikového profilu. "Výkony na pacientoch s nízkym rizikovým profilom sú odkladané," uviedla hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková v súvislosti s obmedzeniami spôsobenými novým koronavírusom.

15:10 Ako sú na pandémiu pripravení slovenskí ambulantní lekári? Diskutovali sme s prezidentom Asociácie súkromných lekárov Slovenska Mariánom Šóthom.

15:05 Pozrite si tlačovú besedu Petra Pellegriniho a Denisy Sakovej po zasadnutí krízového štábu. Pellegrini na nej potvrdil prísne opatrenia, ktoré radikálne obmedzia život na Slovensku.

15:00 Matovič sa k svojmu konfliktu s Pellegrinim vyjadril aj na sociálnej sieti.

14:57 Slovenskí mlynári reagujú na rastúci dopyt po múke zvýšením výroby a posilnením pracovných zmien. Podľa zverejnených správ niektoré mlyny nabiehajú namiesto troch zmien už na štvorzmennú prevádzku. Výrobné a baliace linky idú naplno aj počas víkendov.

14:55 Laboratórne testy v súvislosti s koronavírusom, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku, potvrdil premiér. "Spoločnosť Medirex sa zúčastnila rokovaní k príprave laboratórnych kapacít pre vykonávanie virologických testov na COVID-19," uviedla hovorkyňa spoločnosti Diana Madarászová. Doplnila, že Medirex sústredí všetky kapacity na zabezpečenie procesov na pomoc Slovensku.

14:45 Česká vláda s účinnosťou od piatka 6.00 h SEČ ruší akékoľvek podujatia s účasťou nad 30 osôb. V časoch medzi 20.00 h až 6.00 h sa zavrú v Česku aj prevádzky stravovacích služieb. Od 14:00 v krajine platí núdzový stav.

14:35 Premiér Peter Pellegrini prezradil informácie o posledných infikovaných, ktorých potvrdili na území Bratislavy. Veľká časť z nich sa nakazila v bratislavskej škôlke na Palkovičovej, kde potvrdili koronavírus u jednej z učiteliek.

14:33 Rokovania o formovaní budúcej vládnej koalície ovplyvňuje aj situácia okolo koronavírusu a postup končiacej vlády.

14:30 Slovenské hotely a reštaurácie avizujú kritickú situáciu v sektore cestovného ruchu. Uviedol to na tlačovej konferencii prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák. Skonštatoval, že už dostáva aj informácie o zatváraní hotelov.

14:25 Česká vláda vyhlásila v krajine núdzový stav s platnosťou od štvrtka 14.00 h SEČ. Premiér Andrej Babiš to oznámil na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády.

14:22 Písomné maturity sa budú pre zatvorenie škôl musieť posunúť, priznal premiér. Verí, že celý školský rok sa posúvať nebude.

14:20 Všetci, ktorí sa vrátia zo zahraničia, pôjdu na 14 dní do domácej karantény. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom informovala ministerka vnútra Denisa Saková.

14:15 Stav dvoch nakazených na Slovensku je vážny, potvrdil premiér s tým, že však nie sú v ohrození života.

14:10 Školy a školské zariadenia budú od pondelka na minimálne 14 dní uzatvorené, informoval Pellegrini. "dvojtýždňová lehota začne všetkým zariadeniam plynúť odvtedy."

14:03 Všetky "nepotrebné veci pre život" budú na 14 dní zatvorené, uviedol Pellegrini. Po celej krajine sa budú distribuovať ochranné rúška. "Nie je to žiadna hanba, noste ich", uviedol premiér. Podľa neho si musíme kúpiť čas a spomaliť nástup nákazy. Pellegrini prezradil ešte jedno opatrenie. Do 14-dňovej karantény pôjdu úplne všetci, ktorí sa vrátia z hociktorej zahraničnej krajiny.

13:50 Peter Pellegrini potvrdil po zasadnutí krízového štábu prísne opatrenia, ktoré radikálne obmedzia život na Slovensku. Situácia je taká, s akou podľa Pellegriniho nerátate ani v najhoršom sne. Spolu s kompetentnými vraj robia maximum, aby situáciu zvládli.

"Politika ma momentálne nezaujíma. Zaujíma ma len to, ako Slovensko túto krízu zvládne," uviedol Pellegrini s tým, že z kritiky Igora Matoviča je smutný. Podľa neho ide o "obyčajné politické chrapúnstvo." Matovič podľa neho uráža stovky ľudí, ktorí od rána do večera pracujú na zvládnutí krízy.

13:44 Čo sa týka šiestich potvrdených prípadov, všetky sú podľa premiéra lokalizované na území hlavného mesta. Ide buď o ľudí, ktorí cestovali, alebo ľudí z okolia predchádzajúcich nakazených. Pozrite si vyjadrenie premiéra o najnovších udalostiach okolo šírenia nákazy.

13:42 Pozrite si tlačovú besedu primátora Bratislavy Matúša Valla. Informoval, že Bratislava pokračuje v opatreniach, ktoré majú za cieľ spomaliť šírenie koronavírusu. Nové opatrenia zaviedli v rámci verejnej dopravy, ktorá by pre pokles cestujúcich mala od pondelka budúceho týždňa začať jazdiť v prázdninovom režime. Mesto vyčlenilo viac ako 700 tisíc na nákup zdravotníckeho materiálu.

13:40 Ako reagovať, ak viete o osobách, ktoré nedodržiavajú karanténu?

13:35 V Iráne stúpol celkový počet obetí nákazy na 429 po tom, čo chorobe podľahlo ďalších 75 ľudí. Celkový počet ľudí nakazených koronavírusom v krajine prekročil 10.000.

13:20 „Premiér mi ani neumožnil vystúpiť, lebo som si ho dovolil kritizovať za to, že nemôže zabezpečovať respirátory dva mesiace po tom, ako prepukla kríza v Číne," sťažoval sa Matovič. "Je legitímne, aby sme ho preto kritizovali, keďže mu nezáleží na tom, ako túto krízu zvládnuť, ale aby sa čím skôr zbavil zodpovednosti. Pellegrini sa nespráva ako premiér. Jeho vláda až dnes začína zabezpečovať pľúcne respirátory pre ľudí, u ktorých už je potvrdené ochorenie na koronavírus," uviedol budúci premiér.

13:10 Medzi aktuálne schválené opatrenia patrí zavedenie hraničných kontrol, zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk, zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania, povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí, zatvorenie škôl a školských zariadení, zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení aj obmedzená prevádzka obchodných centier. Prečítajte si viac.

13:00 Ústredný krízový štáb prijal kvôli koronavírusu tvrdé preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú všetkých činností nášho života. Pozrite si, čo nás všetko čaká v oblasti dopravy, školstva či nakupovania.

12:58 Bratislavská Nemocnica svätého Michala obmedzila hospitalizácie pacientov výhradne na akútne prípady. Urobila tak v nadväznosti na vývoj epidemiologickej situácie.

12:57 Je ešte predčasné hovoriť o tom, aké budú finančné straty umeleckých inštitúcií a organizátorov kultúrnych podujatí v súvislosti so zákazom hromadných podujatí. Pred zasadnutím ústredného krízového štábu to uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Rovnako je podľa nej v tejto chvíli ešte priskoro hovoriť o možných kompenzáciách. Myslí si, že časť organizátorov kultúrnych podujatí a umeleckých scén môže situáciu riešiť aj prostredníctvom poistenia.

12:55 Igor Matovič na brífingu opäť kritizoval nezodpovedný prístup končiacej garnitúry pri riešení nákazy. Žiada podrobný plán pre prípad, keď počet nakazených stúpne a kritizoval aj oneskorené zabezpečovanie ochranných prostriedkov či zariadení, ktoré budú môcť pomôcť najťažšie postihnutým nákazou. Štát sa ich vraj snaží kupovať o dva mesiace neskôr, ako mal.

12:52 Pandémia nového koronavírusu môže byť "kontrolovateľnou pandémiou" v prípade, že jednotlivé krajiny sprísnia svoje opatrenia v boji proti tomuto vírusu. Vyhlásil to generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Veľmi nás znepokojuje, že niektoré krajiny nepristupujú k tejto hrozbe s takým politickým záväzkom, ktorý je potrebný na jej kontrolu," povedal šéf WHO v Ženeve.

12:50 Takto to vyzerá na zasadnutí Ústredného krízového štábu SR v hoteli Bôrik.

kriz-stab_ac1100ae-2169-b14b.jpg

12:40 O nákaze prehovoril aj známy gynekológ a pôrodník Jozef Záhumenský. Vyzýva na dodržiavanie bezpečnostných zásad, nosenie rúšok, ale má aj relatívne dobrú správu pre tehotné ženy. "Nezistil sa výrazne horší priebeh infekcie u tehotných a nie je vplyv na potraty a vrodené chyby plodov. Mierne je zvýšené riziko predčasného pôrodu a horšia adaptácia novorodencov po pôrode v akútnej fáze infekcie," informoval.

12:36 Prvé úmrtie v dôsledku nového koronavírusu oznámilo Poľsko. Ochoreniu COVID-19 podľahla 57-ročná žena v meste Poznaň, informujú poľské médiá.

12:30 V prípade, že by na Slovensku nastal nedostatok zdravotníckych pracovníkov z dôvodu infekcie novým koronavírusom, Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave zabezpečí svojich študentov do nemocníc. Uviedol to rektor SZU Peter Šimko.

12:20 Počet infikovaných na Slovensku vzrástol na 16.

12:12 "Pribudlo šesť nových prípadov. Čelíme tu najťažšej kríze, akej táto krajina čelila a Igor Matovič z toho vytĺka politický kapitál." Takto reagoval Peter Pellegrini na brífing Igora Matoviča, ktorý kritizoval kroky končiaceho premiéra. Dodal, že si to s Matovičom na krízovom štábe "vybaví".

12:10 Tirolsko potvrdilo, že novým koronavírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang.

12:07 Bezpečnostný stupeň krajiny sa v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre riziko šírenia nového koronavírusu nemení. Ministerstvo vnútra uviedlo, že opatrenia uplatňované pri ochrane zdravia nemajú žiadnu súvislosť so stupňom ohrozenia.

12:05 Verejnosť má množstvo otázok ohľadom koronavírusu, hygienici preto posilnili call centrá na svojich regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. V činnosti je aktuálne 36 telefonických liniek. Doteraz fungovalo deväť. Pribudlo tak ďalších 27 kontaktných bodov.

12:00 Stredajší optimizmus pri zabezpečovaní ochranných pomôcok bol na mieste. Pred štvrtkovým rokovaním ústredného krízového štábu to potvrdil predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorý naznačil, že sa podarilo zaobstarať ochranné masky. Podrobnosti nechcel pred rokovaním uviesť, no naznačil, že sa podarilo zaobstarať plánované respirátory. "Myslím si, že verejnosť bude uspokojená," povedal Kičura.

11:55 Európska únia zhodnotí situáciu, ktorá nastala po rozhodnutí Donalda Trumpa zakázať vstup Európanov do Spojených štátov, aby sa obmedzilo šírenie pandémie. Oznámil to predseda Európskej rady Charles Michel.

11:49 Marcové termíny hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú zrušené. Aprílové termíny ostávajú v platnosti.

11:46 Taliansku platia od rána prísnejšie obmedzenia. Zatvorené zostali všetky obchody s výnimkou potravín, lekární a predajní s tabakom a novinami. Kaviarne a reštaurácie, ktoré predtým mohli fungovať počas dňa, sú od štvrtka zatvorené. Povolené sú iba donášky jedla domov. Výnimku dostali podniky v dopravných uzloch.

Slovinsko plánuje od pondelka uzavrieť všetky školy, aby sa predišlo šíreniu pandémie. V krajine dosiaľ potvrdili 57 prípadov nákazy. Chorvátske školy dostali v stredu pokyny, ako sa pripraviť na vyučovanie prostredníctvom internetu.

11:45 Bratislava vyčlenila v rozpočte ďalších 750.000 eur na nákup potrebného materiálu na účel spomalenia šírenia nového koronavírusu na Slovensku. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedal bratislavský primátor Matúš Vallo. Dodal, že pripravené sú aj ďalšie opatrenia. Vyzval Bratislavčanov na zodpovednosť.

11:42 Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov. Nie sú pri nej dotknuté a ani sa neobmedzujú žiadne práva občanov. Zdôrazňuje to tlačový odbor ministerstva vnútra. "Mimoriadna situácia sa vyhlasuje pre potreby štátnych orgánov, aby mohli byť napríklad vykonávané záchranné práce pri živelných pohromách, použité sily a prostriedky z územia, kde bola vyhlásená mimoriadna situácia, použité zložky integrovaného záchranného systému vo väčšom rozsahu a podobne," uviedol rezort.

11:40 V súvislosti s pandémiou sa pozornosť verejnosti čoraz viac sústreďuje nielen na klinických lekárov, ale aj vedcov, ktorí vírusy študujú. Akými metódami sa vírusy skúmajú, ale aj o virológii na Slovensku sme sa rozprávali s riaditeľom Virologického ústavu BMC Slovenskej akadémie vied s Jurajom Kopáčkom.

11:35 India na jeden mesiac ruší vydávanie väčšiny víz rôznych kategórií s cieľom zastaviť šírenie pandémie. Bezvízové cestovanie, poskytované občanom žijúcim v cudzine, bude až do 15. apríla rovnako zastavené.

11:30 Bratislavský samosprávny kraj začal vo štvrtok s distribúciou rúšok pre lekárov na území kraja. V prvej várke ich dostanú lekári z okresu Malacky, v najbližších dňoch budú nasledovať aj ďalšie okresy Bratislavského kraja. Rúška sú aktuálne povinné aj na Úrade BSK.

11:20 Univerzitná nemocnica Bratislava odkladá plánované operácie, s výnimkou onkologických. Pred zasadnutím ústredného krízového štábu to uviedla riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

11:15 V Rakúsku sú vyše tri stovky nakazených. Tirolsko potvrdilo, že vírusom sa infikovala aj Slovenka pracujúca v obci Berwang. Spolkový minister zdravotníctva Rudolf Anschober vzhľadom na vysoký nárast nových prípadov nákazy vo štvrtok uviedol: "V súčasnosti sa nachádzame v procese veľmi silného nárastu (prípadov)... Ak by sa táto krivka naďalej vyvíjala takýmto spôsobom, už o týždeň by sme mali veľmi, veľmi vysoké čísla. Preto ide o to, aby sme dosiahli spomalenie (šírenia nákazy)."

11:10 Vo Viedni majú prvú obeť koronavírusu. Nákaze v noci na štvrtok podľahol 69-ročný muž.

11:05 Pozrite si brífing predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča pred zasadnutím krízového štábu. Matovič vyhlásil, že bude žiadať od Petra Pellegriniho presný plán postupu v rámci krízového manažmentu.

10:45 Telekomunikační operátori sú podľa Matoviča ochotní začať nátlakovú komunikáciu voči ľuďom, ktorí sa vrátili z rizikových krajín a posielať im pravidelnú SMS s informáciou, že sú naďalej karanténe. "Nechcem šíriť paniku, ale môžeme dopadnúť ako Taliansko," varoval. Bol vraj zhrozený, keď sa na poslednom krízovom štábe pýtal, aký je plán a nedostal odpoveď.

10:40 Budúci premiér Igor Matovič, ktorý sa doteraz k šíriacej sa pandemickej nákaze príliš nevyjadroval, sa v súvislosti so zasadnutím krízového štábu postavil pred novinárov.

"Trochu máme pocit, ako by Peter Pellegrini a ministerka vnútra boli v akomsi odchodovom móde, aby táto katastrofa padla na novú vládu," začal Matovič. Budúci premiér považuje za evidentné, že množstvo ľudí nedodržiava karanténu a správa sa mimoriadne nezodpovedne. Informácie od mobilného operátora naznačujú, že v Taliansku bolo v posledných týždňoch okolo 100-tisíc ľudí, len 10-tisíc v Bratislave.

10:35 Od piatku 13. marca budú v Banskej Bystrici na päť dní zatvorené všetky základné a materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ako aj mestské detské jasle.

10:30 Rozhodnutie poslať študentov z internátov domov bolo podľa Slovenskej technickej univerzity adekvátne a správne. "Dôležité je si uvedomiť informačný kontext. Rozhodnutie sme prijímali v čase, keď neexistoval ani jeden prípad výskytu vírusu v univerzitných zariadeniach, vychádzali sme preto z predpokladu, že v danej chvíli sa vírus na internátoch nevyskytuje a nešíri. Zmyslom tohto izolačného opatrenia preto bol pravý opak, a to zabrániť jeho šíreniu," uvádza sa na internetovej stránke STU. Univerzita Komenského

"Po týždni prednášok a pohybu po celom meste a študentskom mestečku by to už bolo nad ľudské sily. Zároveň tu bola predstava ostrých karanténnych opatrení v Mlynskej doline, ktorá naháňala hrôzu nám aj našim študentom. Povedali sme si, že bude lepšie poslať študentov domov skôr, než sa nákaza rozšíri, byť o krok vpred," vyjadrilsa Prorektor Univerzity Komenského pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk.

10:25 V susednom Česku pribudlo 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Celkovo je chorých 94 osôb. Počty sa ale budú zrejme ešte zvyšovať a v krajine preto zvažujú zavedenie ešte prísnejších bezpečnostných opatrení. O podrobnostiach informoval spolupracovník v Prahe David Vozdecký.

10:20 V Izraeli potvrdili 24 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 100. Informovalo o tom vo štvrtok izraelské ministerstvo zdravotníctva. Premiér Benjamin Netanjahu v stredu večer oznámil rozhodnutie vlády, ktorá sa rozhodla zakázať hromadné podujatia s účasťou viac než 100 ľudí.

10:15 Českí obchodníci zaznamenali v posledných dňoch až niekoľkonásobné zvýšenie záujmu o notebooky a počítačové príslušenstvo, zákazníkmi sú predovšetkým firmy. Tie sa snažia narýchlo nakúpiť tieto zariadenia, aby zaistili prácu svojich zamestnancov z domova. Informoval o tom portál Novinky.cz.

10:00 Spoločnosť Twitter nariadila všetkým svojim zamestnancom na celom svete, aby v snahe zabrániť šíreniu nákazy pracovali z domu.

9:55 V Poľsku potvrdili 13 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na 44. Prvý prípad nákazy hlásili z Poľska pred týždňom 4. marca. Koronavírus sa medzitým rozšírili do 12 zo 16 vojvodstiev. Zatiaľ nezaznamenali žiadne úmrtie.

9:50 Zdravotné poisťovne v posledných dňoch zaznamenali zvýšený záujem svojich poistencov o vystavenie elektronického receptu. "Všetky lekárne na Slovensku, ktoré vydávajú recepty, musia byť pripojené na eRecept. Pri výdaji lieku v lekárni sa stačí preukázať občianskym preukazom alebo aj preukazom poistenca. Lekárnik vie overiť poistenca na základe rodného čísla z občianskeho preukazu," zhodli sa zdravotné poisťovne.

9:45 Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor. Epidemická situácia zostáva v krajine celkovo na "nižšej úrovni", doplnil hovorca NHC. Čína vo štvrtok ohlásila najnižší počet nových prípadov tejto nákazy od začiatku denného zverejňovania údajov o infikovaných pred siedmimi týždňami.

9:40 Zväz ambulantných poskytovateľov tvrdí, že lekári a zdravotníci nemajú zabezpečený prístup ani k základných ochranným pomôckam. Štát žiada, aby sa zodpovedne postavil ku všetkým lekárom na Slovensku a informoval ich o všetkých opatreniach, ktoré musia v prípade krízovej situácie práve oni primárne zabezpečovať.

9:20 Budova Národnej rady SR na Námestí Alexandra Dubčeka v Bratislave je v núdzovom režime. Vstup je povolený len oprávneným osobám, zamestnancom NR SR a poslancom zákonodarného orgánu. Z bezpečnostných opatrení nebude žiadnym ďalším osobám umožnený vstup. Informovala o tom Kancelária NR SR. Prípadné mediálne výstupy odporúča organizovať pred budovou parlamentu na otvorenom priestranstve, budú na to vytvorené adekvátne podmienky.

9:15 Dopravný podnik Bratislava obmedzil nástup a výstup prednými dverami autobusov a trolejbusov. Toto dodatočné preventívne opatrenie zaviedol pre spomalenie šírenia koronavírusu. Predné dvere autobusov a trolejbusov i priestor pri predných dverách sú výrazne označené. Pri uzatvorených kabínach električiek nebol tento krok potrebný.

9:10 Poslankyňa francúzskeho parlamentu reprezentujúca Francúzsku Polynéziu je prvým prípadom nákazy koronavírusu v oblasti južného Tichomoria. Maina Sageová začala pociťovať príznaky v pondelok, dva dni po návrate z Francúzska.

9:05 Slovenskí biskupi vyhlásili pôst za odvrátenie šírenia koronavírusu. Zhodli sa na tom počas duchovných cvičení, ktoré v týchto dňoch absolvujú v Čičmanoch. Zároveň biskupi pozývajú na modlitby za zdravotníckych pracovníkov a tých, ktorí v rozličných povolaniach pre nový koronavírus v týchto dňoch pracujú, aby Slovensko túto situáciu zvládlo.

9:00 Praha v karanténe a uzavreté obchody? Naši susedia okrem vírusu musia bojovať aj s poplašnými správami na sociálnych sieťach.

V Českej republike momentálne evidujú 94 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počas stredy stúpol počet o 31, čo je väčší nárast ako aktuálne za deň v Číne.

8:50 Grécko vo štvrtok potvrdilo prvé úmrtie v krajine v dôsledku nového koronavírusu. Ide o 66-ročného muža, ktorý sa na konci februára vrátil z náboženskej púte do Izraela a Egypta. Do stredy bolo v Grécku potvrdených 99 prípadov nákazy.

8:45 Saudská Arábia dočasne prerušila cestovanie pre svojich občanov a obyvateľov, pričom zastavila letecké spojenie s niekoľkými krajinami. Opatrenie s týka Európskej únie, Švajčiarska, Indie, Pakistanu, Srí Lanky, Filipín, Sudánu, Etiópie, Južného Sudánu, Eritrey, Kene, Džibutska a Somálska. Rijád tiež dočasne zakázal vstup na územie kráľovstva pre osoby prichádzajúce z týchto krajín.

8:20 Hanks je prvou legendárnou hollywoodskou hviezdou, ktorá verejne oznámila, že má koronavírus.

7:08 Aj americký prezident sa snaží zastaviť rýchlo sa šíriacu nákazu za každú cenu.

6:10 O 11:00 sa v Bratislave v súvislosti s koronavírusom uskutoční zasadnutie Ústredného krízového štábu, kde by mali riešiť aj prípadné rozhodnutie o povinnej karanténe pre všetky osoby vracajúce sa zo zahraničia.

Štáb by mal rozhodnúť aj o tom, či vyhlási plošné uzatvorenie všetkých materských, základných a stredných škôl na území Slovenska na 14 dní.

6:00 Na celom Slovensku začala platiť mimoriadna situácia. Pozrite si, čo to znamená.

5:50 Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v utorok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok