V SR vyhlásili pre nákazu mimoriadnu situáciu, čo to znamená?

TA3 TASR
11.3.2020 18:48

Vláda vyhlásila v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka od 6.00 h.

Nebude sa zashovať do práv a slobôd

Podľa premiéra Petra Pellegriniho môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh. Na základe mimoriadnej situácie môže štát vynútiť plnenie dodávok od konkrétnych firiem. "Chcem, aby boli firmy povinné dodať tovar, ak ho majú," povedal premiér s tým, že sa to týka dodávok medicínskeho tovaru.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia "pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja".

Podľa premiérovych slov sa nebude zasahovať do práv a slobôd občanov, k tomu by podľa neho došlo až pri vyhlásení krízového stavu. "Takto ďaleko nechceme ísť," uistil Pellegrini. Dodal, že od jedného obchodného reťazca majú informáciu o posilnení donáškovej služby, čo premiér víta a dúfa, že k tomuto kroku pristúpia aj ďalšie reťazce.

Pellegrini v tejto súvislosti ocenil aj kroky primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla, ktorý sa chce v rámci aktívnej kampane metropoly zamerať na seniorov ako na jednu z najzraniteľnejších skupín. "Hovorili sme o tom, že mesto bude nabádať ľudí k empatii, k starostlivosti a vzájomnej pomoci, čo pomôže starším preklenúť toto nie práve komfortné obdobie," uviedol premiér.

"Cieľom vyhlásenia mimoriadnej situácie je utvoriť podmienky na prijatie nevyhnutných opatrení na zamedzenie a zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti ohrozenia verejného zdravia z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 na území SR," píše sa v predkladacej správe schváleného materiálu.

Žiadny odklad plánovaných operácií

V rámci ďalšieho vývoja Pellegrini upozornil, že nie je vydané žiadne usmernenie na plošný odklad plánovaných operácií. "Nemocnice sa majú pripraviť na to, ako zvládnuť situáciu, ak by prišlo k veľkému nárastu infikovaných novým koronavírusom, ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť. Vtedy samozrejme bude potrebné zreorganizovať plánované operácie, samozrejme sa to nemôže dotknúť tých, ktoré si vyžaduje záchrana života," dodal.

V prípade distribúcie respiračných rúšok uviedol, že prvá vlna bude smerovať na kliniky infektológie, ďalej do nemocníc a ambulancií všeobecných lekárov, tak, aby boli k dipozícii každému pacientovi. "Rúška chcem distribuovať aj do zariadení pre seniorov, takisto pre príslušníkov polície a pomáhajúcich zložiek, " dodal premiér.

Kto má čo zabezpečiť?

Členovia vlády a predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú prijať opatrenia civilnej ochrany obyvateľstva a vykonávať opatrenia na riešenie krízovej situácie vo svojej pôsobnosti zamerané na zamedzenie ohrozenia života, zdravia, majetku, zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti a minimalizovanie škôd.

Ministerka vnútra Denisa Saková má podľa schváleného materiálu zabezpečiť vyhlásenie mimoriadnej situácie informačným systémom civilnej ochrany a prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov. Má tiež prijať opatrenia na koordináciu a činnosť orgánov krízového riadenia pri riešení mimoriadnej udalosti. Predseda vlády a ministerka vnútra sú splnomocnení na riadenie záchranných prác, na vydávanie príkazov na záchranné práce a vykonávanie opatrení na riešenie krízových situácií.

Vláda SR vyhlasuje a odvoláva mimoriadnu situáciu podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva a zákona o podpore a rozvoji verejného zdravia "pre ohrozené územie alebo pre územie, kde vznikla mimoriadna udalosť, ak rozsah ohrozeného alebo postihnutého územia presiahne územný obvod kraja".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok