Zatvárajú letiská, školy aj obchody. Schválili tvrdé opatrenia

TA3
12.3.2020 13:08

Ústredný krízový štáb prijal kvôli koronavírusu tvrdé preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú všetkých činností nášho života. Potvrdil to aj premiér Peter Pellegrini. Pozrite si, čo nás všetko čaká v oblasti dopravy, školstva či nakupovania.

Musíme si kúpiť čas a spomaliť nákazu

Všetky "nepotrebné veci pre život" budú na 14 dní zatvorené, uviedol Pellegrini. Po celej krajine sa budú distribuovať ochranné rúška. "Nie je to žiadna hanba, noste ich", uviedol premiér. Podľa neho si musíme kúpiť čas a spomaliť nástup nákazy.

Medzi aktuálne schválené opatrenia patrí zavedenie hraničných kontrol (a zachovanie len veľkých hraničných priechodov), zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk, zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania, povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí, zatvorenie škôl a školských zariadení, zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení aj obmedzená prevádzka obchodných centier (cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu). Zatvorené budú aj lyžiarske strediská, wellness centrá a aquaparky. Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Pôvodnú informáciu o zatvorení reštaurácií premiér nepotvrdil.

Do 14-dňovej karantény pôjdu úplne všetci, ktorí sa vrátia z hociktorej zahraničnej krajiny. Čo sa týka škôl, na minimálne 14 dní sa zatvárajú od pondeloka. Znamená to aj posunutie termínu písomných maturít. Čo sa týka celého školského roka, premiér dúfa, že sa skončí v riadnom termíne.

Prijaté opatrenia:
-zavedenie hraničných kontrol
-zatvorenie všetkých troch medzinárodných letísk
-zastavenie medzinárodnej prepravy okrem zásobovania
-povinná karanténa pre ľudí prichádzajúcich z rizikových oblastí
-zatvorenie škôl a školských zariadení
-zatvorenie sociálnych a kultúrnych zariadení
-obmedzená prevádzka obchodných centier
-zatvorenie lyžiarskych stredísk, wellnessov i aquaparkov
-14-dňová karanténa po návrate zo zahraničia

Šesť nových prípadov v hlavnom meste

Čo sa týka šiestich potvrdených prípadov, všetky sú podľa premiéra lokalizované na území hlavného mesta. Ide buď o ľudí, ktorí cestovali, alebo ľudí z okolia predchádzajúcich nakazených. Prvým zo šiestich posledných nakazených je podľa premiéra muž narodený v roku 1979 s bydliskom v Bratislave, ktorý bol predtým v Miami. Ďalšou nakazenou je žena s dátumom narodenia v roku 1967, kolegyňa nakazenej učiteľky v škôlke. Treťou ženou je žena, ročník 1989, ktorá bola v Linzi v Rakúsku.

Štvrtou nakazenou je ďalšia kolegyňa nakazenej učiteľky z ružinovskej škôlky, ročník 1968. Piatym je muž narodený v roku 1977, ktorý mal "kontakt s infikovanou priateľkou". Šiestym je žena narodená v roku 1992 s prechodným pobytom v Bratislave, ktorá bola v kontakte s infikovanými v škôlke. Stav dvoch nakazených na Slovensku je vážny, potvrdil premiér s tým, že ale nie sú v ohrození života.

Situácia je taká, s akou podľa Petra Pellegriniho nerátali ani v najhoršom sne. Spolu s kompetentnými vraj robia maximum, aby situáciu zvládli. "Politika ma momentálne nezaujíma. Zaujíma ma len to, ako Slovensko túto krízu zvládne," uviedol Pellegrini s tým, že z kritiky Igora Matoviča je smutný. Podľa neho ide o "obyčajné politické chrapúňstvo." Matovič podľa neho uráža stovky ľudí, ktorí od rána do večera pracujú na zvládnutí krízy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok