Veľká Británia oslavuje, má nového kráľa. Karolovi III. v sobotu oficiálne nasadili korunu

ta3 TASR ČTK BBC
6.5.2023 06:56

Veľká Británia žije udalosťou storočia. Po 70 rokoch sa v Londýne uskutočnila korunovácia panovníka. Korunu oficiálne nasadili nielen Karolovi III., ale aj jeho manželke Kamile. Slávnostný obrad prebehol vo Westministerskom opátstve. Udalosti sme sledovali online aj spolu so štábom ta3, ktorý sa nachádzal priamo v Londýne.

18:45 Dnešný ONLINE sme ukončili. Situáciu budeme však naďalej mapovať na webe a vo vysielaní televízie ta3.

18:40 Situáciu v Londýne celý deň monitoroval náš kolega Róbert Zoľák.

16:56 Svetoví lídri zagratulovali Karolovi III. a Kamile:

Joe Biden

Americký prezident Joe Biden v sobotu zagratuloval britskému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Kamile ku korunovácii a vzdal hold "trvalému priateľstvu medzi USA a Spojeným kráľovstvom".

Ursula von der Leyenová

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila korunováciu britského panovníka za "dôkaz trvalej sily britskej monarchie". "Symbol stability a kontinuity. Blahoželám kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Kamile," uviedla na sociálnej sieti von der Leyenová. K svojmu príspevku priložila aj fotografiu z ceremónie vo Westminsterskom opátstve v Londýne. 

Charles Michel

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý bol takisto prítomný na podujatí, ocenil, že kráľ podporuje porozumenie a rešpekt. Na Twitteri takisto vyzdvihol aj jeho "neúnavné úsilie o podporu udržateľnosti našej planéty".

Giorgia Meloniová

Kráľovskému páru a britskému národu zablahoželala aj talianska premiérka Giorgia Meloniová. Uviedla, že "historická a plodná spolupráca" medzi Talianskom a Spojeným kráľovstvom bude za vlády kráľa Karola III. ešte silnejšia.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval Britániu, aby po nedávnom zvýšení napätia pracovala na "stabilnom a vzájomne výhodnom vzťahu". "Čína a Británia, obaja stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN, by mali zaujať dlhodobé a strategické stanovisko na spoločné presadzovanie historického vývoja mieru, rozvoja a obojstranne výhodnej spolupráce," uviedol.  

Olaf Scholz

Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý je na návšteve Kene, takisto privítal záujem čerstvo korunovaného panovníka o riešenie klimatickej zmeny. "Je veľmi dôležité, že (kráľ) je niekto, kto sa zaviazal k úzkej spolupráci medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou, a kto má tiež svoj vlastný veľmi dôležitý program na podporu ochrany klímy," povedal Scholz. Nemecko na ceremónii zastupoval prezident Frank-Walter Steinmeier.

Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron tiež zagratuloval Karolovi III. a Kamile a nazval ich "priateľmi Francúzska". "Je mi cťou byť s vami v tento historický deň," napísal na Twitteri.

Petr Fiala

Český premiér Petr Fiala britskému monarchovi v sobotu takisto zablahoželal ku korunovácii. "Rád spomínam na naše stretnutie v Brne a Londýne. V roku 2010 som mu ako rektor udelil Veľkú zlatú medailu Masarykovej univerzity," napísal na Twitteri.

16:16  Pozrite si aj záznam korunovácie Karola III. V mimoriadnom štúdiu sme privítali protokolistku Natáliu Horváthovú a dekana Fakulty politických vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Branislava Kováčika:

16:00 V austrálskom Sydney v sobotu nerozsvietili pri príležitosti korunovácie britského kráľa budovu opery z dôvodu šetriacich opatrení. Oznámil hovorca vlády austrálskeho štátu Nový Južný Wales 

15:52 Náš kolega Robo Zoľák s kameramanom Petrom Juričkovičom sú v Londýne už od štvrtka a korunováciu sledovali naživo. Priblížili, aká bola atmosféra v Hyde Parku:

15:48 Kráľovskú rodinu teraz čaká spoločný obed.

15:36 Prelet lietadiel nad Buckinghamským palácom sa uskutočnil v menšom rozmere ako bol plánovaný. Stalo sa tak kvôli nepriaznivému počasiu. Britské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že ho tvorili vrtuľníky a akrobatický tím Royal Air Force The Red Arrows, píše BBC.

15:25 Britský kráľ Karol III. s manželkou Kamilou vystúpili v sobotu popoludní spolu s ďalšími členmi kráľovskej rodiny na záver korunovačných ceremónií na balkón Buckinghamského paláca.

15:19 Pozornosť sa teraz upriamila na Buckinghamský palác a presnejšie na balkón, kde sa čoskoro objavia kráľ a kráľovná.

14:57 Kráľovský pár v záhrade Buckinghamského paláca privítal približne 4-tisíc vojakov, ktorí trikrát pozdravili kráľa a kráľovnú.

14:41 Prezidentka Zuzana Čaputová prostredníctvom sociálnej siete Twitter zaželala kráľovi Karolovi III. všetko najlepšie a silu na vodcovstvo, ktoré odráža potenciál a rôznorodosť súčasného Spojeného kráľovstva, Commonwealthu a jeho úlohy pri zvládaní globálnych výziev. "Vzťahy Slovenska a Spojeného kráľovstva sa ešte viac posilňujú," zdôraznila.

14:37 Kráľovská rodina sa vrátila do Buckinghamského paláca. 

14:24 Vytrvalý dážď neodradil tisíce Britov a zahraničných turistov od sledovania korunovácie kráľa Karola III. na vyhradených miestach v centre Londýna. Davy ľudí s dáždnikmi a pláštenkami sledovali ceremoniál na veľkoplošných obrazovkách v Hyde Parku, kde sa počas obradu rozliehal jasot divákov a zvolanie "Boh ochraňuj kráľa".

"Je to nádherné... veľmi emotívne," uviedla dvojica návštevníčok zo severovýchodu Anglicka bezprostredne po tom, čo bol kráľ korunovaný. "Žiadna iná krajina to nerobí ako Británia. Vidieť všetkých týchto ľudí, ako oslavujú aj v tomto počasí, je to skvelé," priblížila svoje pocity Alison. "Cítim sa veľmi dobre, je to veľká zábava!" dodal španielsky turista, ktorý si obďaleč pripíjal šumivým vínom so svojou rodinou.

14:12 Vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa v sobotu skončil obrad, počas ktorého bol korunovaný britský kráľ Karol III. a jeho manželka Kamila. Vzápätí sa vydal sprievod s kráľom naspäť do Buckinghamského paláca. Na sprievode sa zúčastňuje približne 4000 príslušníkov britských ozbrojených síl. Kráľ s kráľovnou sa v sprievode vezú v 260-ročnom zlatom koči, ktorý váži štyri tony.

Za Karolovým kočiarom idú ďalšie tri koče, v ktorých sa vezú členovia britskej kráľovskej rodiny. V prvom koči sa za Karolom vezie jeho syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi – princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. V ďalších kočoch sú kráľovi súrodenci a ich rodinní príslušníci. Na záver korunovácie kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall a pozrú si slávnostný prelet viac než 60 vojenských lietadiel.

Kráľovský sprievod TASR/AP

14:06 Novokorunovaný kráľ a kráľovná sa čoskoro zúčastnia druhého sprievodu - oveľa väčšieho ako ten prvý - a za účasti ďalších členov kráľovskej rodiny. Korunovačný sprievod smeruje späť do Buckinghamského paláca po rovnakej trase dlhej 2,3 km, ktorá bola použitá ráno.

13:57 Kráľovský pár opúšťa Westministerské opátstvo.

Kráľovský pár opúšťa Westministerské opátstvo. TASR/AP

13:48 Kráľ a kráľovná zostupili zo svojich trónov a vstupujú do kaplnky svätého Edwarda za hlavným oltárom. Pripravujú sa na korunovačný sprievod, ktorý ich zavedie späť do Buckinghamského paláca.

13:35 Zbor spieva Agnus Dei - éterickú skladbu, ktorú zložil Tarik O'Regan špeciálne pre korunováciu.

13:25 Kamila doteraz používala titul kráľovná-manželka, od sobotnej korunovácie je jej oficiálny titul kráľovná. Korunovácia kráľovnej Kamily bola jednoduchšia než u jej manžela – neskladala prísahu a jej pomazanie neprebehlo v skrytosti. Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby Kamile nasadil korunu kráľovnej Márie, na ktorej boli pred korunováciou vykonané drobné zmeny. Kamila sa tak stala prvou kráľovnou v moderných dejinách, ktorá bola korunovaná už existujúcou, a nie novou korunou. 

13:16 Kamila je korunovaná ako britská kráľovná.

13:07  Karol III. bol korunovaný za britského kráľa, rovnaký proces čaká aj kráľovnú Kamilu.

13:02 Panovník dostal na hlavu korunu svätého Eduarda – kráľ sa z korunovačného kresla presunie na trón, kde pred ním pokľaknú prítomní.

13:00 Kráľ obdržal kráľovské žezlo- symbol moci, na konci žezla je holubica, ktorá symbolizuje mier a spravodlivosť, a tiež kráľovské jablko – symbol náboženskej a morálnej autority.

12:56 Kráľ Karol III. bol mimo zrakov verejnosti pomazaný posväteným olejom, ktorý prvýkrát pochádza z Jeruzalema. Pri ceremónii bola použitá lyžica, ktorá je jediným dochovaným korunovačným klenotom zo stredovekých časov.

12:49 Kráľ sedí v korunovačnom kresle a arcibiskup z Canterbury mu svätým olejom pomaže hruď, ruky a čelo. Pred zrakmi prítomných bude panovníka chrániť zlaté súkno.

12:36 Dekan kráľovskej kaplnky prečítal evanjelium, po ktorom nasleduje kázeň arcibiskupa z Canterbury.

11:24 Princ George (na snímke v strede), najstarší vnuk Karola III., niesol kráľovo rúcho.

Princ George (v strede) TASR/AP

12:18 Kráľ Karol III. odprisahal vernosť bohu a sľúbil, že bude spravodlivo vládnuť ľuďom v Británii aj v zámorských teritóriách, kde je hlavou štátu.

12:12  Obrad vedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a pozostáva z piatich častí. V strede chrámu, ktorý je postavený na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol najskôr predstavený ľudu. Následne zloží prísahu a arcibiskup ho pomaže za kráľa. Panovník neskôr dostane do rúk korunovačné insígnie a arcibiskup ho korunuje korunou svätého Eduarda. V poslednej časti ceremónie sa kráľ posadí na trón a ujme sa vlády. Nasleduje tradičné prijímanie sľubov vernosti od šľachty. Tentoraz ho však dostane od jediného šľachtica – svojho syna, princa z Walesu Williama. Následne sa k sľubu vernosti budú môcť na výzvu arcibiskupa pripojiť všetci prítomní Briti a aj tí, ktorí obrad sledujú prostredníctvom prenosu.

11:59 Vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa začala korunovácia britského kráľa Karola III. Ceremónia potrvá približne dve hodiny a počas nej bude korunovaná i Karolova manželka Kamila.

11:57 Do opátstva dorazil aj kráľ Karol III. s kráľovnou Kamilou.

11:49 Do Westministerského opátstva dorazil aj Kamilin syn Tom Parker-Bowles a dcéra Laura Lopes, ako aj ich otec a Kamilin bývalý manžel Andrew.

11:42 Sprievod s kráľom Karlom III. a jeho manželkou Kamilou prešiel okolo oblúka Admirality, a je tak zhruba za polovicou cesty do Westminsterského opátstva, kde budú korunovaní. Prizerajúce sa davy fanúšikov neodradil ani ľahký dážď, ktorý sa v britskej metropole spustil krátko pred zahájením slávnostnosti. Kráľovský pár na ceste povzbudzujú hlasným jasotom.

11:31 Karol a jeho manželka Kamila porušia cestou do Westminsterského opátstva tradíciu a a namiesto 260-ročného zlatého koča použijú modernejší a pohodlnejší koč, ktorý vyrobili pred 11 rokmi v Austrálii pri príležitosti diamantového jubilea Alžbety II. Sprievod sa skončí pred bránou Westminsterského opátstva, kde sa približne o 11.00 miestneho času (12.00 SELČ) začne korunovačný obrad, ktorý povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby. 

11:22  V Londýne sa začal sprievod britského kráľa Karola III. smerujúci z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde sa uskutoční korunovačný obrad.

11:13 Z Londýna sa nám opäť prihlásil Róbert Zoľák, ktorý sa momentálne nachádza v Hyde Parku na priestranstve s veľkoplošnou obrazovkou, odkiaľ korunováciu sledujú davy ľudí.

10:59 Po ťažkých časoch dúfajú prevádzkovatelia britských krčiem, že korunovácia nového kráľa bude tým správnym dôvodom, prečo si dopriať pintu piva – alebo dve, čo by celému odvetviu mohlo vyniesť 120 miliónov libier. Odhaduje sa, že Briti vypijú 62 miliónov pint piva, teda o 17 miliónov viac ako obvykle, vďaka dlhšej otváracej dobe a lákadlu špeciálnych korunovačných druhov piva. (jedna pinta je necelý polliter).

10:52 Na korunovačnej slávnosti vo Westminsterskom opátstve sa zúčastní v sobotu približne 2000 hostí. Na Alžbetinej korunovácii v roku 1953 ich bolo štyrikrát toľko. Podľa AFP sa tu odráža Karolov úmysel zefektívniť fungovanie kráľovskej rodiny, ktorá by mala po novom mať oficiálne iba sedem členov. Ceremónia bude aj kratšia – u Alžbety trvala tri hodiny, teraz bude dvojhodinová. Od hostí sa zrejme bude vyžadovať menej slávnostné oblečenie. Korunky na hlavách budú mať pravdepodobne iba členky kráľovskej rodiny, ostatné šľachtičné budú môcť mať klobúky.

10:35 V Londýne zatkli pred začiatkom korunovácie britského kráľa Karola III. šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii. Zadržané osoby mierili na Trafalgarské námestie, kde sa má uskutočniť protest. Informuje o tom televízia Sky News a agentúra DPA. Medzi zatknutými je podľa britskej spravodajskej televízie aj líder skupiny Graham Smith.

10:31 Prezidentka SR Zuzana Čaputová zagratulovala britskému kráľovi Karolovi III. ku korunovácii a pozvala ho na návštevu Slovenska. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti. Čaputová dodala, že kráľ vníma Slovensko veľmi pozitívne. "Včera sme sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii na pozvanie kráľa pri príležitosti jeho korunovácie. Bola príležitosť kráľovi zagratulovať ku korunovácii v mene Slovenska. Veľmi živo, tak ako vždy keď sa stretneme, na Slovensko reaguje, pamätá si návštevu Slovenska. Má veľmi pozitívne nastavenie k Slovensku, tak som zopakovala pozvanie do našej krajiny," doplnila prezidentka vo vyjadrení pre slovenské médiá v Londýne, kde sa zúčastňuje na oslavách korunovácie.

10:26  Ceremónia bude prvýkrát obsahovať grécke pravoslávne spevy. Stane sa tak na počesť Karolovho otca princa Philipa, ktorý pochádzal z gréckej kráľovskej rodiny. Po prvýkrát bude na korunovácii účinkovať aj gospelová skupina – Ascension Choir. 

10:19 V Londýne je aj štáb ta3 a atmosféru v britskej metropole sleduje od štvrtka redaktor Robo Zoľák, ktorý priblížil situáciu tesne pred začiatkom korunovácie.

10:09 Pozrite si príchod hostí do Westministerského opátstva:

10:05 Sobotňajšiu korunováciu britského kráľa Karola III. vo Westminsterskom opátstve bude v porovnaní s predchádzajúcimi korunováciami sledovať menej hostí, sprievod bude kratší a pozornosť bude zameraná na deň dobrovoľníctva, ktorý vyhlásil panovník na štátny sviatok 8. mája. V rozhovore s redaktorom TASR Davidom Fairhurstom to uviedol George Gross, odborník na korunovácie a hosťujúci výskumný pracovník na londýnskej univerzite King's College.

Gross korunováciu z hľadiska významu prirovnal k manželstvu. Panovník sa korunováciou formálne spája so štátom. Korunovačný obrad s prísahou je podobný uzatváraniu manželských sľubov. "Manželská analógia je o to hmatateľnejšia, že pri korunovácii dostane kráľ špeciálny prsteň, ktorý symbolizuje nerozlučnosť koruny a panovníka, ale aj manželstvo kráľa s kráľovstvom," uviedol odborník.

9:58 Karol III. ešte v pozícii princa dvakrát navštívil aj Slovensko. Na prvej ceste ho sprevádzal aj vtedajší minister medzinárodných vzťahov Pavol Demeš. V rozhovore pre ta3 si na vzácnu návštevu zaspomínal.

9:36 Premiér Rishi Sunak vyhlásill, že sobota je momentom "výnimočnej národnej hrdosti" a "živej demonštrácie moderného charakteru našej krajiny". "Žiadna iná krajina by nemohla predviesť takú oslnivú parádu. Nie je to však len predstavenie. Je to hrdé vyjadrenie našej histórie, kultúry a tradícií," uviedol na Twitteri. Tento deň tiež opísal ako "milovaný rituál, prostredníctvom ktorého sa rodí nová éra“, pričom svoje posolstvo zakončil slovami: "Boh ochraňuj kráľa!" 

9:26 Pozdĺž londýnskej triedy The Mall vedúcej od Buckinghamského paláca k oblúku Admirality už stoja davy priaznivcov kráľa Karola III. Britský panovník touto cestou za dve hodiny prejde v kočiari so svojou manželkou Kamilou smerom do Westminsterského opátstva, kde bude korunovaný. Tiež sa tu už schádzajú prví hostia, uviedol denník The Guardian. Pozdĺž trasy korunovačného sprievodu už počas týždňa vyrástlo stanové mestečko s obyvateľmi z celého sveta. Mnohí fanúšikovia kráľovskej rodiny tu tiež stáli celú noc v rade, aby získali dobré miesto. V sobotu sa ale neschádzajú len priaznivci monarchie, na Trafalgarskom námestí sa zhromaždila aj malá skupina protestujúcich, ktorí sa usilujú o jej zrušenie.

9:13 Pozrite si aj vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej pred korunováciou Karola III.

8:40 Dvaja blízki rodinní príslušníci kráľa Karola III. nebudú mať žiadnu oficiálnu úlohu v slávnostnej korunovácii. Jeho mladší syn princ Harry aj jeho brat princ Andrew sa zúčastnia obradu vo Westminsterskom opátstve. Potom však budú chýbať v slávnostnom korunovačnom sprievode späť do Buckinghamského paláca, aj na tradičnom vystúpení kráľovskej rodiny na balkóne tohto londýnskeho sídla, uviedla agentúra AFP.

8:25 Na korunováciu priletel aj princ Harry. Jeho manželka Meghan sa korunovácie nezúčastní, zostane aj s deťmi doma v USA. Podľa informácií britského denníka mal vojvoda zo Sussexu priletieť do Anglicka v piatok popoludní súkromným tryskáčom na letisko Farnborough. Nachádza sa najbližšie k Windsorskému hradu. Neďaleko sa nachádza aj jeho ešte zatiaľ oficiálne sídlo Frogmore Cottage. Na letisku ho údajne neprivítal nikto z rodiny a ani sa nedočkal oficiálnych pôct. 

8:07 Westministerské opátstvo bude praskať vo švíkoch. Na slávnostnú korunováciu sú okrem štátnikov z 203 krajín pozvaní aj nositelia Nobelovej ceny, náboženskí predstavitelia alebo pracovníci komunitných a charitatívnych organizácií. Slávnosť tak bude v opátstve sledovať viac ako 2200 hostí.

7:41 Britský panovník ešte ako princ Charles navštívil aj Slovensko. Pri prvej návšteve si v roku 1991aj s vtedajšou manželkou princeznou Dianou prezreli Bratislavu a Devín. Na Slovensko sa vrátil v roku 2000, kedy zavítal na stred našej krajiny.

7:17 Slovenskú republiku na korunovácii zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová a jej partner Juraj Rizman. V piatok podvečer sa v Buckinghamskom paláci zúčastnili na slávnostnej recepcii podávanej kráľom Karolom III., ktorá sa koná práve pri príležitosti jeho korunovácie. "Je mi cťou zastupovať Slovenskú republiku na takej významnej udalosti, akou je korunovácia nového britského kráľa Karola," skonštatovala hlava štátu.

7:16 Náš štáb sa v Londýne nachádza už niekoľko dní. Redaktor Róbert Zoľák priblížil, ako to v britskej metropole vyzeralo deň pred samotnou korunováciou.

7:07 Britov čaká v sobotu slávnosť, akú nevideli 70 rokov. Pozrite si, čo očakávať od udalosti storočia. Priebeh korunovácie sme zmapovali v článku nižšie:

6:55 Korunováciu kráľa Karola III. sledujeme online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok