Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?

ta3/Soňa Búranová
6.5.2023 13:20

S nástupom svojho manžela na trón sa Kamila stala novou britskou kráľovnou. Prevzala významnejšiu úlohu po boku kráľa Karola III. Je láskou jeho života, ako aj desiatky rokov trvajúcou radkyňou a dôverníčkou. Stala sa 29. kráľovnou korunovanou vo Westminsterskom opátstve.

Bola tŕňom v oku Britov, ktorí milovali Dianu. Kto je nová kráľovná Kamila?
TASR/AP

Odkedy sa s Karolom III. (kedysi princom Charlesom) vzali v roku 2005, Kamila tvrdo pracovala, stála po boku svojho manžela a podporovala charitatívne organizácie na pomoc ženám a deťom. Pre niektorých ľudí v Británii je však ťažké zabudnúť na ich dlhotrvajúci mimomanželský vzťah a odpustiť bolesť, ktorú kvôli tomu prežívala Karolova prvá manželka Diana, princezná z Walesu, píše CNN.

Dráma z dielne Netflixu The Crown (Koruna) upriamila v posledných sezónach pozornosť práve na toto turbulentné obdobie. Niektorým divákom Kamilu predstavila, ostatným pripomenula jej minulosť.

Trpká príchuť minulosti

Kamila Shand sa narodila v júli 1947 a vyrastala na anglickom vidieku, kde si vypestovala vášeň pre kone. S princom Charlesom sa vraj stretla na zápase póla vo Windsore v roku 1970 a stali sa z nich priatelia. Nasledujúci rok vstúpil Charles do Kráľovského námorníctva a keď bol preč, Kamila sa vydala za jazdeckého dôstojníka Andrewa Parkera Bowlesa. V 70. rokoch sa im narodili dve deti.

Charles sa oženil s lejdy Dianou Spencerovou v roku 1981 na zjavne rozprávkovej ceremónii, ktorú sledovali milióny ľudí na celom svete. V roku 1994 však priznal, že mal s Kamilou mimomanželský pomer. Diana potvrdila jeho a svoju neveru nasledujúci rok počas rozhovoru pre BBC, keď povedala: "V tomto manželstve sme boli traja, takže to bolo trochu preplnené."

Kamila a Parker Bowles sa rozviedli v roku 1995, Charles a Diana nasledujúci rok. Kamila takmer zmizla z verejného života, keďže princezná z Walesu získala podporu verejnosti a médií. Zjednodušene povedané, Dianu všetci milovali, Kamilu neznášali. Tieto emócie sa vystupňovali po tom, ako Diana zomrela pri autonehode v Paríži v roku 1997.

V roku 1999 londýnsky palác Clarence House spustil program opätovného predstavenia Kamily verejnosti, a to starostlivo zorganizovaným prvým ukázaním sa s Charlesom pred hotelom Ritz v Londýne. Presťahovala sa za ním do paláca a jej meno sa začalo objavovať na oficiálnych papieroch. 

Ich desaťročný milostný príbeh vyvrcholil o šesť rokov neskôr, keď sa so súhlasom kráľovnej Alžbety II. zosobášili vo Windsore. Kamila, ktorá sa stala známou ako Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cornwallu, získala postavenie ako Charlesova oficiálna manželka a budúca kráľovná Spojeného kráľovstva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok