FOTO: Briti sa chystajú na veľkolepú korunováciu nového kráľa. Pozvaných je vyše dvetisíc hostí

ta3 čtk
2.5.2023 14:00

Korunováciu Karola III. za britského kráľa bude v sobotu v londýnskom Westminsterskom opátstve osobne sledovať viac než 2200 hostí. Okrem štátnikov z 203 krajín sú na slávnosť pozvaní aj nositelia Nobelovej ceny, náboženskí predstavitelia alebo pracovníci komunitných a charitatívnych organizácií, oznámil podľa médií Buckinghamský palác.

FOTO: Briti sa chystajú na veľkolepú korunováciu nového kráľa. Pozvaných je vyše dvetisíc hostí
TASR/AP

Ďalších 400 mladých ľudí zastupujúcich charitatívne organizácie bude sledovať korunovačnú bohoslužbu a sprievody z kostola svätej Markéty v tesnom susedstve opátstva, uviedla agentúra Reuters. Palác postupne zverejňuje podrobnosti o korunovácii, ktorá má byť menšieho rozsahu ako korunovácia jeho matky Alžbety II. v roku 1953. Jej korunováciu vtedy podľa paláca sledovalo v opátstve 8200 hostí.

Nový kráľ sa kvôli ohľadom na životné prostredie rozhodol pri obrade využiť kreslá, ktoré už poslúžili počas korunovácie jeho starého otca Juraja VI. Časti čalúnenia bolo potrebné vymeniť, kostra dreveného nábytku sa ale použila, uviedol palác a zverejnil fotografie.

Karol III. a jeho manželka Kamila budú korunovaní v sobotu 6. mája vo Westminsterskom opátstve v Londýne. Za Slovenskú republiku sa akcie zúčastnia prezidentka Zuzana Čaputová aj s partnerom. Karolova matka Alžbeta II. zomrela vlani 8. septembra vo veku 96 rokov, vládla 70 rokov.

Detaily o blížiacej sa korunovácii sa dočítate v našom článku nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok