Od sprievodu z paláca po prelet Červených šípov. Takto bude prebiehať korunovácia Karola III.

ta3/Soňa Búranová
30.4.2023 00:00

Milióny ľudí po celom Spojenom kráľovstve aj mimo neho sa pripravujú na oslavu korunovácie kráľa Karola III. Ide o symbolický obrad, ktorý bude kombináciou bohoslužieb a okázalosti už 6. mája vo Westminsterskom opátstve. V tento deň budú obnovené zvyky staré viac ako tisíc rokov.

Trasa sprievodu

Formálne oslavy sa začnú sprievodom (červená čiara na mape) z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva. Kráľ, ktorý bude korunovaný spolu s Kamilou, kráľovnou manželkou, bude 40. vládnucim panovníkom, ktorého tam korunujú od roku 1066, píše BBC News.

Pozdĺž trasy budú vyhradené miesta pre návštevníkov (čierne čiary na mape), odkiaľ budú môcť sledovať sprievod. Verejnosť sa zhromaždí na známych londýnskych uliciach The Mall a Whitehall. Najlepší výhľad na sprievod budú mať tí, ktorí prídu ako prví. Takzvané "viewing areas" otvoria o šiestej ráno britského času (7:00 SELČ). Následne budú ľudia presmerovaní k premietacím plochám (na mape označené písmenom S) v troch parkoch – Hyde Park, Green Park a St James's Park, kde budú sledovať priebeh korunovácie.

Cesta sprievodu z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva
Zdroj: reprofoto BBC News

Pred Buckinghamským palácom budú vyhradené miesta pre niektorých pozvaných hostí, vrátane veteránov ozbrojených síl a zdravotníkov. Necelých 200 príslušníkov ozbrojených síl, väčšina panovníkovej eskorty tzv. Domácej kavalérie, sa začne zhromažďovať v sobotu ráno, aby sa pripravila na sprievod do Westminsterského opátstva.

Sprievod sa vydá z Buckinghamského paláca pozdĺž ulice The Mall na Trafalgarské námestie, potom pôjde ulicami Whitehall a Parliament Street, až napokon odbočí na námestie Parliament Square a k Broad Sanctuary, aby sa dostal k veľkým dverám na západnej strane Westminsterského opátstva. 

Karol III. a jeho manželka sa budú viesť v koči s názvom Diamond Jubilee State Coach, ktorý bol vyrobený pri príležitosti 80. narodenín kráľovnej Alžbety II. Týmto sa odklonia od tradície, keďže nepôjdu v staršom a nepohodlnom koči s názvom Gold State Coach, ako bolo doteraz zvykom.

Zlatý koč Profimedia

Vo Westminsterskom opátstve

Sprievod by mal doraziť do opátstva krátko pred 11:00 britského času, pričom kráľ si pravdepodobne namiesto tradičných nohavíc a hodvábnych pančúch, ktoré nosili králi pred ním, oblečie vojenskú uniformu. Dnu vstúpi cez Great West Door a bude pokračovať cez hlavnú časť gotického kostola (na obrázku nižšie), až kým sa nedostane do centrálneho priestoru v opátstve.

Ceremónia sa má začať o 11:00 britského času. Bude ju prerušovať hudba, ktorú si vybral kráľ. Objednal si 12 nových skladieb, vrátane jednej od skladateľa Andrewa Lloyda Webbera, a grécku ortodoxnú hudbu na uctenie si pamiatky jeho otca princa Filipa.

Kráľov vnuk, princ George, bude vo Westminsterskom opátstve stáť pripravený spolu s Kamilinými vnúčatami, Lolou, Elizou, Gusom, Louisom a Freddym. Niektoré z nich sa zúčastnia sprievodu vo vnútri opátstva a pred kráľom ponesú regálie. Väčšina predmetov bude umiestnená na oltár, následne budú použité na obrad.

Westminsterské opátstvo Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok