ONLINE: Zelenskyj žiada Západ o tanky. Ukrajina pokračuje v zostreľovaní ruských dronov

ta3 TASR čtk čt24
20.1.2023 06:34

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opäť apeloval na západných spojencov, aby dodali Ukrajine moderné tanky. V piatok popoludní zostrelila ukrajinská armáda dva ruské drony Merlin-VR a Orlan-10 mieriace na juh a východ krajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Zelenskyj žiada Západ o tanky. Ukrajina pokračuje v zostreľovaní ruských dronov
TASR/AP

23:30 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:25 Ukrajinská vláda vytvorila osobitnú komisiu, ktorá má vyšetriť príčinu stredajšej havárie vrtuľníka v Brovaroch v Kyjevskej oblasti, pri ktorej zahynulo 14 ľudí vrátane všetkých desiatich ľudí na palube. Komisia údajne dostala pokyn, aby do 18. februára predložila správu.

23:07 Ukrajinský minister obrany Oleskij Reznikov vyhlásil, že v piatok viedol "úprimnú diskusiu" s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriom o dodávkach tankov Leopard, a dodal, že rokovania budú pokračovať.

22:11 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v piatok povedal, že Kyjev nakoniec dostane západnú vojenskú pomoc, akú na ukončenie ruskej invázie potrebuje. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. "Silnieme," povedal Jermak. "A všetko, čo sme ešte nedostali, dostaneme," dodal.

22:00 Taliansky minister obrany Guido Crosetto v piatok na stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v Nemecku povedal, že množstvo ruských pozemných útokov v najbližších týždňoch stúpne a v početnosti sa vyrovná raketovým útokom z posledných týždňov.

21:07 Agentúra Reuters večer napísala, že Holandsko dodá Ukrajine dve odpaľovacie zariadenia pre systémy protivzdušnej obrany Patriot.

20:57 Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v piatok povedal, že Kyjev nakoniec dostane západnú vojenskú pomoc, akú na ukončenie ruskej invázie potrebuje. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

20:55 Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok povedal, že Ukrajina by mohla na jar začať protiofenzívu voči Rusku. Generál Mark Milley uviedol, že vytlačiť Rusov z Ukrajiny bude náročné.

20:40 Spojené štáty v piatok označili ruskú súkromnú vojenskú Wagnerovu skupinu za "nadnárodnú kriminálnu organizáciu" a zavedú voči nej sankcie. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

20:33 V piatok popoludní zostrelila ukrajinská armáda dva ruské drony Merlin-VR a Orlan-10 mieriace na juh a východ krajiny.

20:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok opäť apeloval na západných spojencov, aby dodali Ukrajine moderné tanky. Iná alternatíva podľa neho totiž neexistuje.

19:23 Americké ministerstvo financií označí ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalí na ňu ďalšie sankcie.

19:00 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak je "presvedčený", že spojenci Ukrajiny môžu vytvoriť koalíciu, ktorá poskytne tanky Leopard vojnou zničenej krajine.

18:03 "Rusko pokračuje v ostreľovaní ukrajinských miest strelami a dronmi," povedal americký minister obrany Lloyd Austin o dôležitosti posilnenia ochrany ukrajinského vzdušného priestoru. K tomu podľa neho zásadne prispeje systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý Nemecko sľúbilo odovzdať Ukrajine na začiatku januára.

17:33 Krajiny Európskej únie by mali čoskoro vyhradiť ďalších 500 miliónov eur na nákupy zbraní pre Ukrajinu. Novinárom to povedal popredný únijný činiteľ, podľa ktorého by mali uvoľnenie v poradí siedmej polmiliardovej platby z obranného fondu EÚ schváliť v pondelok ministri zahraničia.

17:00 Taliansko pátra po ruskom oligarchovi Dmitrijovi Mazepinovi a jeho jachte, na ktorú bol vydaný príkaz na skonfiškovanie v rámci sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu.

16:34 Holandsko je ochotné zvážiť dodanie moderných stíhačiek typu F-16 Ukrajine, ak o nich Kyjev požiada, napísali v piatok holandské médiá s odvolaním na vyjadrenia holandského ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru.

16:33 Európska únia by mala čoskoro schváliť ďalších 500 miliónov eur na nákupy zbraní pre Ukrajinu, uviedol únijný činiteľ. Únia tiež chystá ďalšie protiruské sankcie.

16:32 Francúzsko zablokovalo peniaze na bankových účtoch RT France, francúzskej pobočky ruskej televízie RT (predtým Russia Today). Úrady účty zastavili na základe posledného balíka protiruských sankcií, ktoré v decembri prijala Európska únia, a nie z vlastnej iniciatívy, spresnilo podľa agentúry AFP francúzske ministerstvo financií. RT France je podľa AFP poslednou pobočkou Moskvou podporovanej televízie na území EÚ.

15:39 Nemecko poskytne Ukrajine ďalšie zbrane a výzbroj v hodnote jednej miliardy eur. Prioritou má byť protivzdušná obrana. Nemecký minister obrany Boris Pistorius v piatok oznámil, že celkový objem nemeckej pomoci sa tým zvýši na 3,3 miliardy eur.

15:22 Ruská paramilitárna Wagnerova skupina v priebehu minulého roka rozšírila svoje pôsobenie v Stredoafrickej republike. Miliardu dolárov z ťažobných projektov pravdepodobne použije na získanie zbraní a financovanie žoldnierov zúčastňujúcich sa vojny na Ukrajine, uviedol server Politico.

15:16 Dodávky zbraní, ale aj aktuálnu situáciu na Ukrajine sme rozobrali s odborníkom na súčasné Rusko a postsovietsky priestor Janom Šírom.

15:04 Dovoz uhlia z Ruska do Číny vlani vzrástol o 20 percent na viac ako 68 miliónov ton, uviedla čínska colná správa. EÚ vlani dovoz ruského uhlia zakázala.

14:58 Podľa šéfa NATO Jense Stoltenberga rozhodnutie o dodaní tankov Leopard 2 v Ramsteine nepadlo. Na otázku, či sa Ukrajina stane členom NATO, odpovedal, že pozícia skupiny sa "nezmenila", ale teraz sa sústredí na to, "ako zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako suverénny, nezávislý národ v Európe".

14:52 Španielsko spolu so svojimi západnými partnermi podnikne všetko nevyhnutné pre ukončenie vojny, ktorú proti Ukrajine vedie Rusko, povedal v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. Informujeme podľa správy z agentúry DPA. "Nevylučujeme žiadnu možnosť nastolenia mieru na Ukrajine," uviedol Albares na margo piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej vojenskej základni Ramstein v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu RAC1. 

14:10  Spojenci podporujúci Ukrajinu sa zatiaľ nezhodli na tom, či Ukrajine poskytnúť nemecké tanky Leopard, rozhodnutie ale padne čoskoro. Dnes to novinárom počas rokovaní na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku povedal nový nemecký minister obrany Boris Pistorius. Zároveň uviedol, že v prípade kladného postoja chce byť pripravený, preto nariadil preveriť, aké armádne a priemyselné zásoby rôznych typov leopardov má Nemecko k dispozícii.

"Nie je jednotný názor. Existujú dobré dôvody pre dodávky a dobré dôvody, ktoré hovoria proti," povedal Pistorius o možnosti poskytnúť Ukrajine nemecké tanky Leopard. Očakáva ale, že rozhodnutie padne rýchlo. "Neviem, či to bude za týždeň, za dva alebo zajtra," povedal. Zdôraznil ale, že pokiaľ rozhodnutie bude kladné, chce byť pripravený, aby mohol okamžite konať.

14:10 "Stovky poďakovania nie sú stovky tankov," upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom online prejave na stretnutí kontaktnej skupiny na základni Ramstein. Vyzval partnerov, aby urýchlili poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine. "Každá jednotka (dodaných zbraní) pomáha zachrániť našich ľudí pred terorom. Čas zostáva ruskou zbraňou. Musíme zrýchliť," povedal Zelenskyj.

13:47 Riaditeľ CIA William J. Burns koncom minulého týždňa tajne odcestoval do Kyjeva, aby informoval prezidenta Volodymyra Zelenského o svojich očakávaniach ohľadom ruských vojenských plánov v nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch. Informoval o tom americký denník The Washington Post.

13:46 Česká republika a Slovensko sú ochotní vzdať sa v prospech Ukrajiny tankov Leopard 2, ktoré majú dostať z Nemecka. S odvolaním sa na diplomatov to napísal denník FAZ.

13:19 Holandská vláda si predvolala ruského veľvyslanca kvôli reakcii na štvrtkové odsúdenie osôb zodpovedných za zostrelenie civilného letu MH17 z roku 2014. Rusko verdikt súdu označilo za politickú objednávku, podľa holandskej vlády je vyjadrenie Moskvy zavrhnutiahodné.

13:11 Holandská vláda sa bude zaoberať možnosťou poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16, ak o to Kyjev požiada, uviedli NL Times s odvolaním sa na ministra zahraničných vecí Wopkeho Hoekstru.

13:10 Prvý humanitárny konvoj Organizácie Spojených národov dorazil v piatok do oblasti neďaleko ukrajinského mesta Soledar, ktoré sa v uplynulých týždňoch stalo dejiskom najtvrdších bojov na východe Ukrajiny, oznámila táto svetová organizácia. Informujeme podľa správy z agentúry AFP. "Naši kolegovia na Ukrajine práve dorazili do vládou kontrolovaných oblastí v blízkosti Soledaru vo východoukrajinskej Doneckej oblasti," povedal novinárom v Ženeve hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke.  Ako dodal, ide o prvý konvoj OSN, ktorý do tejto oblasti prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

12:51 Hovorca nemeckej vlády v piatok uviedol, že dodávka bojových tankov Leopard 2 na Ukrajinu nebola nikdy viazaná na to, že Spojené štáty urobia podobný krok so svojimi tankami Abrams. Berlín už nejaký čas čelí tlaku spojencov, aby tanky poslal.

11:49 Zbrojná pomoc Ukrajine nesmie poľaviť, naopak je nutné ju zintenzívniť, povedal minister obrany USA Lloyd Austin na úvod piatkového zasadnutia kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

11:18 Čečenský líder Ramzan Kadyrov kritizoval jedného z ruských generálov, ktorý žiada vydať ruským vojakom zákaz nosiť bradu a fúzy a mať pri sebe mobilný telefón a tablet. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa Kadyrov opäť zhodol v názore s majiteľom Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenijom Prigožinom, ktorý návrhy predostrené poslancom Štátnej dumy generálporučíkom Viktorom Sobolevom označil za anachronizmus a prežitok zo 60. rokov. 

Sobolev tento týždeň v rozhovore pre spravodajský portál RBK povedal, že v podmienkach bojov vojaci nemajú možnosť starať sa o svoje brady náležitým spôsobom, preto treba zaviesť zákaz ich nosenia. Zákaz používania mobilných telefónov a tabletov zdôvodnil Sobolev ochranou a bezpečnosťou samotných vojakov. "Nemôžete používať komunikačné prostriedky, ktoré z vás robia cieľ nepriateľa," zdôraznil Sobolev.

11:00 Vo východoukrajinskom Dnipre bolo zatknutých sedem ľudí podozrivých z toho, že ruskej armáde pomáhali koordinovať vzdušné útoky na mesto. Informovala o tom ukrajinská tajná služba SBU, podľa ktorej členovia skupiny budú čeliť obvineniu z vlastizrady. Zadržaní podľa SBU odovzdávali ruskej vojenskej rozviedke GRU údaje o vojenských zariadeniach a pozíciách protivzdušnej obrany, ktoré boli využité na prípravu a vykonávanie raketových útokov na mesto. Následne sa potom snažili obzerať miesta vplyvu rakiet, aby ruskej armáde pomohli s vyhodnotením škôd.

10:54 Ruskom podporované sily v piatok oznámili, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad obcou Kliščijivka, malou osadou južne od Bachmutu na východe Ukrajiny.

10:41 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že západné krajiny, ktoré dodajú Ukrajine ďalšie tanky, priebeh konfliktu nezmení a že tým ešte zväčšia problémy ukrajinského ľudu.

10:13 Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka ruskej sily v uplynulom dni zabili v Doneckej oblasti štyri civilistov a traja zranili.

9:49 Na strechách niekoľkých budov v centre Moskvy rozmiestnili raketové systémy určené na obranu pred vzdušnými hrozbami - lietadlami a prilietajúcimi raketami, informoval v piatok britský denník The Guardian. Podľa neho to naznačuje, že Kremeľ sa pripravuje na možný, aj keď málo pravdepodobný útok na ruské hlavné mesto. Na fotografiách zverejnených na sociálnych sieťach vo štvrtok vidno, že na streche osemposchodovej budovy na nábreží rieky Moskva bol nainštalovaný raketový systém Pancir. Danú budovu využíva ministerstvo obrany, spresnil The Guardian.

9:13 Fínsko oznámilo, že Ukrajine daruje obranné vybavenie v hodnote 400 miliónov eur. Nový dar by strojnásobil celkovú hodnotu fínskej obrannej pomoci Ukrajine, ktorá by sa tým zvýšila na 590 miliónov eur, uviedlo ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení. Hovorca ministerstva dodal, že balíček nezahŕňa tanky Leopard 2.

8:56 Ruský výrobca plynu Gazprom uviedol, že v piatok dodá do Európy cez Ukrajinu 24,4 milióna metrov kubických plynu, zatiaľ čo vo štvrtok to bolo 25,1 milióna metrov kubických. Už v utorok av stredu klesli denné toky Gazpromu cez merací bod Sudža na 32,6 milióna kubických metrov, čo je takmer o osem percent menej ako v predchádzajúcich niekoľkých dňoch.

8:20 Ukrajinská armáda na fronte nemá vyložene navrch, ako mala na jeseň v Chersonskej oblasti. V súčasnosti sa najťažšie boje odohrávajú na východe krajiny okolo miest Soledar alebo Bachmut, uviedol vo vysielaní ČT24 zahraničný spravodajca Andreas Papadopulos.

8:10 Ruské invázne jednotky v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny využívajú areál tamojšej pôrodnice ako poľnú nemocnicu, tvrdí ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa na danom mieste lieči viac ako tristo žoldnierov z Wagnerovej skupiny ranených v bojoch.

7:45 Poľsko je pripravené podniknúť "neštandardné" kroky, pokiaľ sa Nemecko postaví proti poslaniu tankov Leopard 2 na Ukrajinu, povedal v piatok námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski uviedla agentúra Reuters.

6:55 Tím pätnástich ukrajinských pyrotechnikov hodnotí výcvik u expertov na zneškodňovanie nevybuchnutej munície v Kambodži ako rýchly, ale veľmi užitočný, uviedli agentúry Reuters a AP. 

6:33 Na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku dnes budú rokovať zástupcovia niekoľkých desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii. Na stretnutí sa zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov, Česko bude zastupovať ministerka obrany Jana Černochová. Nemecké médiá očakávajú, že jednou z tém bude možnosť poskytnutia nemeckých tankov ukrajinským ozbrojeným silám.

Schôdzku takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu tradične hostí americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý sa vo štvrtok v Berlíne stretol s novým nemeckým kolegom Borisom Pistoriusom. Ten sľúbil, že Nemecko bude Ukrajinu zbraňami naďalej podporovať, o možnom dodaní nemeckých tankov Leopard 1 a 2 sa ale doteraz nezmienil.

6:32 V Rusku začali spontánne vznikať pomníčky na uctenie obetí sobotného zásahu obytného domu v ukrajinskom meste Dnipro ruskou raketou, pri ktorom podľa posledných údajov prišlo o život štyridsaťšesť ľudí. K moskovskému pomníku ukrajinskej básniarke Lesje Ukrajinke začali pred niekoľkými dňami ľudia prinášať kvety, sviečky a hračky, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe, kde zverejnila aj snímky ďalších pomníčkov.

6:31 Spojené štáty v rámci ďalšieho balíka vojenskej pomoci v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov poskytnú Ukrajine okrem iného päťdesiatdeväť bojových vozidiel pechoty Bradley a deväťdesiat obrnených transportérov Stryker, uviedli tlačové agentúry s odvolaním sa na komuniké Pentagonu.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, 19. januára. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok