ONLINE: Zelenskyj vyzval na spojencov, aby Kyjevu dodali ďalšie zbrane. Rusi útočili v Doneckej oblasti

TA3 TASR ČTK ČT24
19.1.2023 06:40

Stredajšie ruské útoky zranili v Doneckej oblasti najmenej štyroch civilistov, oznámil predseda tamojšej správy Pavlo Kyrylenko. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval ukrajinských spojencov, aby Kyjevu čo najskôr dodali ďalšie zbrane, čo by podľa neho pomohlo zaistiť bezpečnosť Ukrajiny a Európy. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave podľa agentúry AFP uviedol, že od piatkového stretnutia spojencov v Ramsteine očakáva "silné rozhodnutia". Podľa agentúry Ukrinform zároveň vyjadril vďačnosť Estónsku, Švédsku, Dánsku a Litve za ich ďalšiu vojenskú pomoc.

22:17 Niektorí pravoslávni kresťania opäť podstupovali tradičný rituál a ponorili sa vonku do ľadovej vody. Činili tak na sviatok Zjavenia Pána, ktorý niektoré národy oslavujú podľa pravoslávneho kalendára, teda 19. januára. Tradícia pripomína pokrstenie Ježiša Krista v rieke Jordáne. Na Ukrajine - blízko frontovej línie - tento rituál poznamenala vojna s Ruskom, napísala agentúra AFP.

21:23 Ukrajinu zrejme navštívi izraelský minister zahraničia Eli Cohen, uviedli niektoré zahraničné médiá. Stal by sa tak najvyšším predstaviteľom svojej krajiny, ktorý Kyjev navštívi.

19:52 Skupina deviatich krajín vrátane Británie, Poľska, Slovenska či Holandska sa vo štvrtok zaviazala, že bude ďalej poskytovať Ukrajine "bezprecedentnú sériu darov" vrátane ťažkých tankov, aby jej pomohli bojovať v konflikte s Ruskom. Informujú agentúra Reuters a britské ministerstvo obrany. 

19:18 Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval krajiny, aby Ukrajine poskytli tanky. Uviedol to po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, informuje agentúra AFP. 

19:05 Smrť ukrajinského podnikateľa Denysa Kirjejeva, ktorý sa zúčastnil rusko-ukrajinských mierových hovorov a ktorého vlani v marci zabili zrejme príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, súvisela so zlou koordináciou medzi ukrajinskými tajnými službami na začiatku ruskej invázie. V rozhovore so stanicou Delfi to povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. 

18:47 Rusko zostane hrozbou pre Severoatlantickú alianciu, aj keď budú jeho sily na Ukrajine porazené. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil predseda vojenského výboru NATO holandský admirál Rob Bauer.

18:24 Smrť ukrajinského podnikateľa Denysa Kirjejeva, ktorý sa zúčastnil rusko-ukrajinských mierových hovorov a ktorého vlani v marci zabili zrejme príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, súvisela so zlou koordináciou medzi ukrajinskými tajnými službami na začiatku ruskej invázie. V rozhovore so stanicou Delfi to povedal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

17:22 Kľúčovou súčasťou ďalšej českej vojenskej pomoci Ukrajine bude údržba už skôr poskytnutej techniky. Vyplýva to z vyhlásenia vydaného po rokovaní ukrajinských spojencov po stretnutí na vojenskej základni v estónskej Tape. Britský minister obrany Ben Wallace oznámil, že jeho krajina plánuje poslať na Ukrajinu 600 laserom navádzaných striel Brimstone. Poľsko potvrdilo, že je ochotné svojmu susedovi poskytnúť rotu tankov Leopard-2, vrátane 1000 kusov munície, píše agentúra Reuters. Schôdzka sa konala deň pred rokovaním kontaktnej skupiny pre Ukrajinu v nemeckom Ramsteine.

16:55 Belgicko už začalo posielať na Ukrajinu zásielky soli na rozmrazovanie zasnežených ciest. Flámsky región sa ponúkol, že Ukrajine pošle počas zimnej sezóny celkovo 3000 ton soli, informuje agentúra Belga. 

16:14 Británia plánuje poslať na Ukrajinu 600 laserom navádzaných striel Brimstone, oznámil dnes britský minister obrany Ben Wallace po rokovaní so svojimi kolegami z Poľska a pobaltských krajín na vojenskej základni v estónskej Tape. Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi odkázal, že spojencov podpora Ukrajiny "neomrzí", píše agentúra Reuters. 

15:44 Ruský energetický gigant Gazprom za štvrtok dodá do Európy cez Ukrajinu celkom 25,1 milióna metrov kubických plynu, čo znamená ďalšie zníženie dodávok do Európskej únie.

14:32 Stredajšie ruské útoky zranili v Doneckej oblasti najmenej štyroch civilistov, oznámil predseda tamojšej správy Pavlo Kyrylenko.

14:31 Prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval ukrajinských spojencov, aby Kyjevu čo najskôr dodali ďalšie zbrane, čo by podľa neho pomohlo zaistiť bezpečnosť Ukrajiny a Európy.

14:16 Ukrajinský podnikateľ Denys Kirjejev, ktorý sa zúčastnil rusko-ukrajinských mierových hovorov a ktorého vlani v marci zabili príslušníci ukrajinskej tajnej služby SBU, poznal presný dátum ruskej invázie na Ukrajinu a úrady varoval pred útokom na Kyjev. Píše to denník The Wall Street Journal (WSJ) v obsiahlom materiáli, v ktorom sa snaží dopátrať, či bol Kirjejev ruský špión alebo ukrajinský hrdina.

13:51 Dvoch švédskych občanov - bratov iránskeho pôvodu - odsúdili vo Švédsku na dlhé tresty odňatia slobody za desať rokov trvajúcu špionáž pre Rusko a jeho vojenskú spravodajskú službu GRU. Starší z dvojice bratov bol vo štvrtok odsúdený na doživotie, mladší dostal od súdu v Štokholme trest odňatia slobody na deväť rokov a desať mesiacov.

13:29 Na doživotný trest väzenia bol dnes vo Švédsku odsúdený bývalý zamestnanec švédskych tajných služieb, ktorý bol usvedčený zo špionáže v prospech Ruska. Jeho brat dostal trest v dĺžke deväť rokov a desať mesiacov. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:28 Šéf ruskej súkromnej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vo štvrtok vyhlásil, že jeho vojaci sa od ukrajinskej armády "majú čo učiť, keďže pracuje jasne a harmonicky"

12:57 Vojna na Ukrajine je podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona výsledkom existenčnej krízy Ruska, jeho národného príbehu a budúcnosti. Prezident to povedal v rozhovore, ktorý vo štvrtok vydal denník El País. Podľa Macrona nie je možné dosiahnuť trvalý mier bez toho, aby sa našla odpoveď na túto krízu identity Ruska.

12:19 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok varoval Severoatlantickú alianciu, že porážka Ruska na Ukrajine by mohla vyvolať jadrovú vojnu. Podľa agentúry Reuters vyjadrenie odráža mieru znepokojenia Moskvy nad zvýšenými dodávkami západných zbraní Ukrajine.

11:56 Švédsko vo štvrtok oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ktorá bude zahŕňať aj delostrelecký systém Archer, vozidlá bojovej pechoty či protitankové strely. Informovala o tom agentúra Reuters. 

11:52 Nie je jasné, kto presne teraz rozhoduje v Kremli a či je ruský prezident Vladimir Putin vôbec nažive, povedal vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pochyby ohľadom ruského vedenia vyjadril pri rannom videohovore s účastníkmi "ukrajinských raňajok" na okraj Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, píše ruskojazyčný server BBC. 

11:20 Spojené štáty a Turecko vyjadrili "neochvejnú podporu" suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vydanom po stredajšej schôdzke amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena s tureckým rezortným kolegom Mevlütom Čavušoglom. Informovala stanica CNN a agentúra Reuters. 

9:24 Šéf Európskej rady Charles Michel vo štvrtok uviedol, že je na ceste do Kyjeva. S prezidentom Volodymyrom Zelenským chce rokovať o opatreniach na posilnenie Ukrajiny.

9:09 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval vo štvrtok váhanie Nemecka ohľadne dodávok moderných tankov Leopard Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

8:27 Ukrajinská armáda odrazila útoky ruských síl pri obci Bilohorivka v Luhanskej oblasti a pri ďalších viac ako desiatich obciach v Doneckej oblasti. Rusi tiež podnikli 25 leteckých útokov a viac ako 85 útokov zo salvových raketometov, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku.

7:46 Kanada si v stredu predvolala ruského veľvyslanca v súvislosti s raketovým útokom Moskvy na ukrajinské mesto Dnipro, pri ktorom v sobotu zahynulo najmenej 45 ľudí vrátane detí, uviedla šéfka kanadskej diplomacie Melanie Jolyová. Informovala agentúra Reuters. 

7:43 Ukrajina tvrdí, že za počítačovým útokom, ktorý v utorok nakrátko narušil tlačovú konferenciu ukrajinskej vlády na tému ruských hackerských hrozieb, sú ruskí počítačoví piráti.

7:42 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz je údajne pripravený povoliť za istých podmienok dodávku nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Informovali agentúra DPA a denník Süddeutsche Zeitung.

6:37 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzdvihol v stredu vo švajčiarskom Davose finančnú aj vojenskú podporu, akú Ukrajine preukazuje Nemecko aj iné krajiny. Zároveň dodal, že Berlín bude "v podpore Ukrajiny pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné", píše agentúra AP. 

6:34 Spojené štáty pripravujú ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote približne 2,5 miliardy dolárov. V noci na štvrtok o tom informovala spravodajská stanica CNN odvolávajúca sa na dva nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou. Balík by podľa informácií jedného zo zdrojov mohol byť ohlásený do konca tohto týždňa. 

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok