V Rusku začali vznikať pomníky obetí útoku v ukrajinskom Dnipre, ľudia prinášajú hračky a kvety

ta3 čtk
20.1.2023 07:07

V Rusku začali spontánne vznikať pomníčky na uctenie obetí sobotného zásahu obytného domu v ukrajinskom meste Dnipro ruskou raketou, pri ktorom podľa posledných údajov prišlo o život 46 ľudí. K moskovskému pomníku ukrajinskej básniarky Lesje Ukrajinke, žijúcej na prelome 19. a 20. storočia, už pred niekoľkými dňami začali ľudia prinášať kvety, sviečky a hračky.

V Rusku začali vznikať pomníky obetí útoku v ukrajinskom Dnipre, ľudia prinášajú hračky a kvety
TASR/AP

Podobné pietne miesta sa objavili aj v ďalších ruských mestách, uviedla ruská redakcia BBC na svojom webe, kde zverejnila aj snímky pomníčkov zo sociálnych sietí.

V utorok k moskovskému pomníku prišli aj aktivisti prokremeľského hnutia SERB, ktorí privolili políciu. Tá zadržala pri pamätníku niekoľko ľudí. Dvaja zadržaní kládli k pomníku kvety, ďalší dvaja len postávali v okolí, uviedol server OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy.

Jedným z ľudí, ktorí privolali políciu, bol podľa informačného kanála Sota vodca hnutia SERB Igor Beketov, ktorý sa sám narodil a vyrástol v Dnipre, vtedy však zvanom Dnepropetrovsk. Ďalší z aktivistov sa podľa Soty pred rokmi podieľal na útoku na ruského opozičného politika Alexeja Navalného, ktorý ho takmer oslepil, a pokúšal sa nastoliť proruskú "ľudovú republiku" vo východoukrajinskom Charkove.

V Petrohrade, Krasnodare a Omsku ľudia kladú kvety, hračky a sviečky u pomníkov ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, v Jekaterinburgu a Kostrome u pomníkov obetiam stalinských represií. Živelné pomníčky sa objavili aj v Belgorode, Uľjanovsku a Samare.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok