Rusi si podľa Kyjeva zriadili v Luhanskej oblasti poľnú nemocnicu a pôrodnicu

ta3 čtk
20.1.2023 07:56

Ruské invázne jednotky v okupovanej Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny využívajú areál tamojšej pôrodnice ako poľnú nemocnicu. V piatok o tom informoval ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa v mieste lieči viac ako 300 žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny ranených v bojoch. Generálny štáb tiež upozorňuje, že na celom území Ukrajiny panuje zvýšená hrozba raketových útokov na civilné objekty. Moskva tvrdí, že dobyla obec Kliščijivka južne od Bachmutu.

Rusi si podľa Kyjeva zriadili v Luhanskej oblasti poľnú nemocnicu a pôrodnicu
TASR/AP

"Nepriateľ ďalej používa sieť civilných zdravotníckych zariadení na dočasne okupovanom území na liečenie svojich zranených vojakov," uviedol ukrajinský generálny štáb. Pôrodnica využívaná ako poľná nemocnica sa nachádza v meste Novopskov na severovýchode Luhanskej oblasti. Ruské jednotky naďalej tvrdo útočia v oblasti Bachmutu a Avdijivky v Doneckej oblasti, v defenzíve naopak zostávajú pri Lymane, Kupjansku, Novopavlivke aj v smere na Cherson, uviedlo vedenie ukrajinských síl. Ukrajinská armáda odrazila niekoľko útokov v Luhanskej, Doneckej a Záporožskej oblasti.

Rusi dobyli obcec južne od Bachmutu

Proruské sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) v piatok uviedli, že ruské jednotky prevzali kontrolu nad malou obcou Kliščijivka južne od Bachmutu, napísala agentúra Reuters. Jej dobytie už vo štvrtok oznámil Jevgenij Prigožin, zakladateľ Wagnerovej skupiny. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) to bolo prvýkrát, čo Prigožin osobne informoval o údajnom ruskom vojenskom úspechu. Podnikateľ blízky Kremľu, ktorý podľa pozorovateľov súperí o moc s predstaviteľmi ruského ministerstva obrany, tiež uviedol, že výhradne jeho žoldnieri sú zodpovední za postup južne od Bachmutu.

Dobytie Kliščijivky v piatok oznámilo aj ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého sa tak ruským vojakom podarilo s prispením leteckej podpory. O Wagnerovej skupine sa vôbec nezmienilo. Prigožinove oznámenie vyvolalo medzi ruskými vojenskými bloggermi širokú diskusiu o operačnom význame ruského dobytia osady, píše ISW. V Kliščijivke pred vojnou žilo okolo 400 ľudí. Podľa ruskojazyčného webu BBC obec pokrýva prístupy ako k strategickému dopravnému uzlu Bachmut, tak k diaľnici vedúcej z Kosťantynivky, cez ktorú je zásobovaná ukrajinská posádka. Ruské jednotky sa teraz snažia Bachmut obkľúčiť zo severu, kde viedli útok na Soledar, aj z juhu.

Britské ministerstvo obrany v piatok v príspevku na Twitteri napísalo, že Wagnerova skupina teraz na Ukrajine velí až 50-tisíc bojovníkom a je kľúčovou súčasťou ruskej kampane. Rusko chystá utajovanú mobilizáciu na Kryme, uvádza aj vedenie ukrajinskej armády. V Sevastopole začali povolávacie rozkazy dostávať IT špecialisti, muži pracujúci vo finančníctve a predstavitelia ďalších profesií, ktorým sa doteraz mobilizácia vyhla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok