Poľsko chce poslať tanky Leopard na Ukrajinu stoj čo stoj, Nemecku je pripravené vzdorovať

ta3 čtk
20.1.2023 08:15

Poľsko je pripravené podniknúť "neštandardné kroky", ak Nemecko nebude súhlasiť s rozhodnutím Varšavy poslať Ukrajine tanky Leopard 2, povedal námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jabloński na rozhlasovej stanici RMF FM.

Poľsko chce poslať tanky Leopard na Ukrajinu stoj čo stoj, Nemecku je pripravené vzdorovať
TASR/AP

V piatok sa na americkej základni Ramstein v Nemecku stretnú zástupcovia niekoľkých desiatok krajín, ktoré dodávkami zbraní podporujú Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii a očakáva sa, že jednou z tém bude práve možnosť poskytnúť nemecké tanky Ukrajincom.

Poľsko alebo Fínsko dali najavo, že sú ochotné svoje tanky Leopard 2 ukrajinskej armáde dodať, podľa pravidiel na to však potrebujú súhlas Berlína. Na otázku, či by to Poľsko urobilo aj napriek nesúhlasu Nemecka, Jabloński odpovedal, že sa domnieva, že "ak by bol odpor silný, boli by sme pripravení aj na také neštandardné kroky". "Ale nepredbiehajme faktom," dodal.

Nemecko čelí rastúcemu vnútropolitickému aj zahraničnému tlaku, aby súhlasilo s poskytnutím leopardov Ukrajincom. Kancelár Olaf Scholz sa zatiaľ zdráha takýto krok urobiť, dlhodobo však zdôrazňuje, že Berlín bude postupovať spoločne s ostatnými spojencami.

Pomoc pošle aj Fínsko

Fínsko oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci, ktorý bude mať hodnotu 400 miliónov eur. Tanky Leopard 2 súčasťou pomoci teraz nie sú, uviedlo podľa agentúry Reuters fínske ministerstvo obrany. Nová vojenská podpora Ukrajiny zo strany Helsínk strojnásobí celkovú hodnotu fínskej obrannej pomoci Kyjevu zo 190 miliónov eur na 590 miliónov eur, oznámilo fínske ministerstvo obrany vo vyhlásení.

52 miliónov od Nemecka 

Nemecká ministerka pre rozvoj Svenja Schulzeová prisľúbila Ukrajine ďalších 52 miliónov eur na obnovu, informuje TASR na základe piatkovej správy agentúry DPA. "Nachádzame sa uprostred vojny za znovuvybudovanie Ukrajiny ako slobodného, nezávislého" štátu, povedala Schulzeová počas štvrtkovej návštevy juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Stretla sa tam s ukrajinským vicepremiérom a ministrom pre infraštruktúru Olexandrom Kubrakovom. Schulzeovej cesta do Odesy bola z bezpečnostných dôvodov držaná v tajnosti až do piatkového rána. 

Ďalšia miliónová pomoc Ukrajine pôjde na vykurovanie, dodanie generátorov, zdravotnú starostlivosť a administratívne výdavky, spresňuje DPA. Nemecké ministerstvo pre rozvoj už v roku 2022 venovalo Ukrajine pomoc v hodnote 600 miliónov eur. Schulzeová prišla na Ukrajinu druhýkrát od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára minulého roka. Vlani v máji navštívila aj hlavné mesto Kyjev. V piatok má nemecká ministerka v pláne navštíviť oblasť blízko hraníc v susednom Moldavsku, dodáva DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok