Lloyd vyzval na zintenzívnenie pomoci pre Ukrajinu. Zelenskyj sa poďakoval, aj poprosil o podporu

ta3 čtk
20.1.2023 11:16

Zbrojná pomoc Ukrajine nesmie poľaviť, naopak je nutné ju zintenzívniť. Na úvod piatkového rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku to vyhlásil minister obrany USA Lloyd Austin. K zástupcom piatich desiatok krajín, ktoré Ukrajinu zbrojne podporujú, prehovoril cez videomost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poďakoval im za pomoc, zároveň ale vyzval k ďalším rýchlym dodávkam zbraní vrátane západných tankov.

"Ďakujem vám na stokrát, som vám skutočne vďačný," povedal Zelenskyj. "Stovky vďaky ale nie sú stovky tankov," podotkol ale vzápätí. Varoval, že tou skutočnou ruskou zbraňou je čas, preto je nutné vo vyzbrojovaní ukrajinskej armády pokročiť. Účastníci dnešného rokovania podľa neho majú veľkú moc, preto ich vyzval, aby urobili potrebné rozhodnutia. "Kremeľ musí prehrať," dodal Zelenskyj.

Austin povedal, že ruský prezident Vladimír Putin sa v útoku na Ukrajinu prepočítal, pretože vôbec nebral do úvahy odvahu ukrajinského ľudu a statočnosť ukrajinských vojakov. Poukázal tiež na to, že západní spojenci sa inváziou nenechali rozdeliť. "Stretávame sa v turbulentných časoch, keď sa ale pozriem okolo nášho stola, vidím tu jednotu," povedal.

Ukrajincom Austin sľúbil, že Spojené štáty ich v obrane budú podporovať, kým to bude potrebné. K rovnakému postupu vyzval aj spojencov, pretože podľa neho teraz nie je čas v pomoci spomaliť, ale je nutné ju naopak zintenzívniť. "Moskva nás sleduje a sleduje nás aj história," dodal.

Austin tiež poďakoval ostatným krajinám za pomoc, ktorú doteraz Ukrajine poskytli. Konkrétne spomenul Poľsko, Kanadu a tiež Nemecko. Pripomenul, že Nemecko sa rovnako ako USA zaviazalo odovzdať Ukrajine jednu batériu protivzdušného systému Patriot. Nemecko tiež sľúbilo 40 bojových vozidiel pechoty Marder, teraz ale čelí tlaku, aby súhlasilo aj s odovzdaním tankov Leopard 2.

Nemecké médiá očakávajú, že po dnešnom rokovaní by Berlín mohol doteraz odmietavý postoj zmeniť. Nasvedčuje tomu aj vyjadrenie nového nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa, ktorý povedal, že Nemecko si uvedomuje, akú dôležitú úlohu môžu leopardy zohrať. "Nikto nevylučuje, že by leopardy nemohli byť dodané alebo že by nemohol byť európskym partnerom vydaný súhlas s dodávkami," povedal minister v rozhovore s televíziou RTL.

Pred konaním na základni Ramstein novú pomoc ohlásila niekoľko štátov vrátane USA. "Nový americký balík pomoci má objem 2,5 miliardy dolárov (55,2 miliardy Sk), celkom tak americká vojenská pomoc Ukrajine dosiahla 26,7 miliardy dolárov", povedal Austin.

Austin v prejave spomenul pád vrtuľníka pri Kyjeve, v ktorom zahynul ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, a nedávny raketový útok na obytný dom v Dnipre s desiatkami mŕtvych. Poznamenal, že ruské údery proti civilistom, ktoré majú Ukrajincov zlomiť, zlyhajú a že práve správanie Ukrajincov je inšpiráciou pre celý svet.

Takzvanú kontaktnú skupinu pre Ukrajinu tvoria štáty, ktoré Kyjevu dodávajú zbrane. Súčasťou skupiny sú nielen krajiny Severoatlantickej aliancie, ale aj nečlenské štáty. Na rokovaní sú v piatok prítomní okrem iného generálny generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov alebo americký generál a šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley. Česko zastupuje ministerka obrany Jana Černochová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok