EÚ chystá pol miliardy eur na zbrane pre Ukrajinu. V hre sú aj nové protiruské sankcie

ta3 čtk
20.1.2023 17:31

Krajiny Európskej únie by mali čoskoro vyhradiť ďalších 500 miliónov eur na nákupy zbraní pre Ukrajinu. Novinárom to povedal popredný únijný činiteľ, podľa ktorého by mali uvoľnenie v poradí siedmej polmiliardovej platby z obranného fondu EÚ schváliť v pondelok ministri zahraničia.

trg
TASR/AP

Dvadsaťsedmička podľa neho tiež chystá nové sankcie proti Rusku, ktorých schválenie chce časť krajín stihnúť do začiatku februára.

Európsky blok už od začiatku ruskej agresie na Ukrajine uvoľnil z Európskeho mierového nástroja (EPF) 3,1 miliardy eur na nákup zbraní a ďalšieho vojenského materiálu pre Kyjev a na zriadenie výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov. V decembri rozhodli únijné krajiny, že do fondu pridajú dve miliardy eur, aby z neho mohli ďalej podporovať Ukrajinu, ale aj ďalšie, najmä mimoeurópske krajiny.

"Budeme hľadať politickú zhodu pre ďalšiu platbu, rovnako ako to robíme od začiatku konfliktu," vyhlásil spomínaný činiteľ o pláne uvoľniť siedmu polmiliardovú platbu. V minulosti bolo jednomyseľné schvaľovanie peňazí väčšinou bez problémov, skepticky sa k platbám za zbrane stavalo len Maďarsko, ktoré však zatiaľ vždy súhlasilo.

Podľa únijného zdroja by ministri mali schvaľovať aj vyhradenie ďalších 45 miliónov eur na výcvikovú misiu, do ktorej už EÚ zapojila niekoľko tisíc ukrajinských vojakov.

Zástupcovia členských krajín by mali už tento víkend s Európskou komisiou preberať návrh desiateho balíka protiruských sankcií. Podľa diplomatických zdrojov by mohli zasiahnuť ruský jadrový sektor a mieriť aj proti Bielorusku či Iránu za ich podporu ruskej invázie. Niektoré štáty sa usilujú o to, aby únia sankcie schválila do 3. februára, kedy prídu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf Európskej rady Charles Michel na summit do Kyjeva. Ak však budú v rokovaniach o sankciách pretrvávať nezhody, považuje Brusel za krajný termín ich schválenia 24. február, kedy uplynie rok od začiatku ruskej invázie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok