ONLINE: Televízia ta3 Vám praje šťastný a úspešný rok 2023

ta3 tasr čtk
31.12.2022 09:00

Ľudia po celom svete vítajú Nový rok. Oslavy má za sebou aj Slovensko. Televízia ta3 Vám preto praje šťastný nový rok 2023. Udalosti z osláv Silvestra zo Slovenska, ale aj celého sveta sme s vami sledovali online.

0:38 Dnešný online sme ukončili, prihlásime sa Vám s aktuálnymi udalosťami zase zajtra.

0:30 Nový rok 2023 v Bratislave privítal trinásť minút trvajúci ohňostroj nad Bratislavským hradom. Bol súčasťou osláv 30. výročia vzniku Slovenskej republiky. Z Bratislavského hradu ho odpálili presne o polnoci. Bratislavčania nový rok vítali v centre mesta na Hviezdoslavovom námestí. Záverečné minúty roka 2022 odrátavali spoločne s nadrozmernou svetelnou časomierou. Pred polnocou s koncoročným príhovorom vystúpil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Silvestrovská zábava na Hviezdoslavovom námestí potrvá asi do 2.00 h. Na bezpečnosť dohliadajú posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spoločne so zdravotníkmi. 

0:22 Šťastný Nový rok, Európa!

00:21 Šťastný Nový rok, Ukrajina!

00:00 Televízia ta3 Vám praje šťastný nový rok 2023!

23:35 Po pandemickej prestávke odštartovali v sobotu večer na Námestí SNP v Banskej Bystrici silvestrovské oslavy. Rovnako ako novoročné 1. januára budú bez ohňostroja, ktorý mesto zrušilo z ekologických dôvodov. Návštevníkom vyhráva skupina Puding pani Elvisovej a pred polnocou ich čaká vystúpenie Dua Kyselí Krastafci. Po odpočítaní posledných sekúnd starého roka bude námestie patriť diskotéke pod holým nebom pri najznámejších "oldies" hitoch. V prvý deň nového roka sa pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky uskutoční koncert speváčky Simy Magušinovej. Začne sa na námestí o 16.00 h a po nej sa obyvateľom prihovorí primátor Ján Nosko. O 17.00 h nasvietia najvyššiu budovu v meste.

Brezňania čakajú na príchod nového roka pri silvestrovskej diskotéke na Námestí gen. M. R. Štefánika a 1. januára sa okrem kultúrneho programu so začiatkom o 15.00 h dočkajú krátko pred 17.00 h aj novoročného ohňostroja. 

23:00 Šťastný nový rok, Bielorusko! Nech žije Bielorusko!

22:59 "Ja verím v svetlú budúcnosť Slovenska. Verím v dobro a čestnosť ľudí. Verím, že z chýb a zlyhaní sa poučíme, aby sme v ďalšom rozvoji našej krajiny boli ešte odolnejší a odhodlanejší," uviedol v príhovore dočasne poverený premiér Eduard Heger. 

22:42 Starosta Kyjeva Kličko pricestoval do Bachmutu a zablahoželal ukrajinským obrancom v prvej línii k Novému roku.

22:24 Ako už v športe býva zvykom, aj v roku 2022 zažili naši reprezentanti úspechy i sklamania. Spomínať budú samozrejme radšej na tie príjemné momenty, ktorými urobili radosť nielen sebe, ale aj celému Slovensku.

21:54 Čo ste nevdeli o premérovi Eduradovi Hegerovi? Pozrite jeho špeciálny silvestrovský príhovor. 

21:50 Oslavy Nového roka v Moskve

21:33 Pozreli sme sa aj na opačný koniec Slovenska, konkrétne do Košíc, kde máme redaktorku Katarínu Cimborovú. O tom aká je atmosféra a ako sa pripravujú Prešovčania na nový rok sa bude rozprávať s primátorom Prešova, Františkom Oľhom.

21:31 Posledné chvíle tohto roka si môžu Bratislavčania vychutnať na Hviezdoslavovom námestí, kde je pre nich prichystaný celovečerný program. Situáciu sleduje redaktorka Veronika Pancuráková.

21:23 Nový rok privítali už aj v Dubaji. 

20:57 Záver starého roka a začiatok nového so sebou prinášajú aj tradičné predsavzatia a priania. Výnimkou nie sú ani naši športovci, tréneri či funkcionári. 

20:48 Exminister financií Igor Matovič sa na sociálnej sieti Facebook poďakoval za uplnyulý rok. 

20:18 Na silvestrovské oslavy v Bratislave sa pripravujú aj bezpečnostné zložky. Z centrálneho dispečingu Mestskej polície v Bratislave nám kolega Richard Bolješik povedal, ako je hlavné mesto pripravené na silvestrovskú noc. 

19:57 Už iba pár hodín nás delí od ukončenia roka 2022. Aký bol pre pani prezidentku Zuzanu Čaputovú? 

19:55 Šťastný nový rok praje aj Juraj Šeliga.

19:44 Nemecko sa s rokom 2022 lúči rekordne vysokými teplotami. V obci Wielenbach na juhozápad od Mníchova namerali 20,8 stupňa Celzia.

19:39 Polícia SR si dnes pripravila silvestrovský špeciál vrábelovky.

19:34 V Trnave oslavujú Silvestra ohňovou šou. 

18:47 Za uplynulým rokom sa pozrela aj poslankyňa Romana Tabak. 

18:35 Rok 2022 bol v oblasti školstva náročným rokom, ministerstvo školstva nemalo ľahkú pozíciu. Ale o pozitívnych vzostupoch a posunoch rozhodne nemožno hovoriť. V hodnotení roka skonštatoval Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov (SKU). "Dali by sa oceniť veľmi malé úspechy, ktoré vznikli po našom tlaku, ako je hodnotenie riaditeľov škôl, ktoré sa historicky prvýkrát realizovalo. Ukázalo sa, že asi desať percent škôl zažíva patologickú klímu v zborovni," povedal Križo.

Podľa jeho slov sa podarilo presadiť do vyhlášky, že SWOT analýzy škôl sa musia robiť po novom v súčinnosti s radou školy. Ocenil i to, že ministerstvo presadilo malé pozitívne zmeny v debyrokratizácii na úrovni základných škôl vo vyhláške o pedagogickej dokumentácii a základnej škole. 

18:29 Pre záchranárov je posledný deň v roku s najvyšším počtom volaní a zásahov. K bežným výjazdom sa pridávajú typicky silvestrovské ťažkosti spôsobené najmä alkoholom či pyrotechnikou.  

17:55 Rok 2022 sa v strednej Európe končí rekordne teplým počasím, v Nemecku bolo v sobotu aj viac ako 20 stupňov Celzia. Mimoriadne teplý vzduch sa začína prejavovať aj na Slovensku, predovšetkým na horách. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Podľa operatívnych údajov už bol prekonaný silvestrovský rekord maximálnej dennej teploty na Chopku aj Lomnickom štíte. "Na Chopku je dokonca teplejšie ako v Horehronskom podolí. V nižších polohách bolo najteplejšie v Kuchyni, 14 stupňov Celzia, no na rekord to nestačilo, pretože na juhozápade Slovenska bol minulý Silvester 2021 ešte teplejší, až do 17 stupňov Celzia," poznamenali meteorológovia.

17:45 V posledný deň roka 2022 zaželal Slovákom Veselého Silvestra aj líder strany Hlas Peter Pellegrini. 

17:28 Nový rok už privítali aj obyvatelia Číny.  

17:04 Šéfovia parlamentov SR a ČR si na Veľkej Javorine pripomenuli výročie rozdelenia Československa.

17:00 Komerčné lietadlo sa blíži k pristávacej dráhe počas posledného západu slnka v tomto roku v indickej metropole Naí Dillí v sobotu 31. decembra 2022.

Posledný západu slnka v indickej metropole Naí Dillí TASR/AP

16:58 Niektorí strávili posledný deň roka 2022 na svahu, lyžovačku si užili aj vo Veľkej Rači. 

16:34 Silvestrovské oslavy čakajú aj Slovensko. O tom, čo si pripravili jednotlivé krajské mestá, nám bližšie porozprávala kolegyňa Veronika Pancuráková. 

16:15 Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystúpi v nedeľu 1. januára s novoročným príhovorom a odovzdá aj štátne vyznamenania. Na tradičnej novoročnej svätej omši v Dóme sv. Martina v Bratislave sa nezúčastní. Informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Čaputová vystúpi s tradičným novoročným príhovorom. O 13.00 h ho odvysiela RTVS na Jednotke. Podvečer prezidentka odovzdá štátne vyznamenania 28 osobnostiam spoločenského života pri príležitosti 30. výročia vzniku SR na slávnostnej ceremónii v budove Slovenskej filharmónie. "Na pozvanie prezidentky sa na nej tento rok zúčastnia aj prezidenti Česka, Poľska a Rakúska Miloš Zeman, Andrzej Duda a Alexander Van der Bellen, predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, ako aj ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková," spresnil Strižinec.

15:51 Šťastný Nový rok praje aj Albert Einstein.

15:48 Ľudia sledujú posledný západ slnka v roku 2022 na pláži Juhu v Bombaji v Indii,

Západ slnka v Bombaji v Indii TASR/AP

15:36 Ďalšia ostrovná krajina v Tichom oceáne, Samoa, tento rok zrušila letný čas a tak do nového roka vstúpila o hodinu neskôr – súčasne s Novým Zélandom a Tongou. Veľké ohňostroje nad samojským najväčším ostrom Savai'i a hlavným mestom Apia na ostrove Upolu zabezpečili pyrotechnickí experti, ktorí prileteli z Nového Zélandu. 

15:35 Príchod nového roka 2023 ako prví privítali v tichomorskom ostrovnom štáte Kiribati. Informujeme na základe správ agentúry DPA a stanice Sky News. Niekoľko tisíc obyvateľov kiribatského atolu Kiritimati oslávilo Nový rok o 11.00 h SEČ. Po prvý raz od začiatku pandémie covidu s nimi mohli oslavovať aj turisti z iných častí sveta. Hranice polynézskeho súostrovia boli uzavreté od marca 2020 do augusta tohto roka. 

14:48 Tento rok bol plný udalostí, ktoré budú kľúčové pre budúcnosť Ruska i sveta, povedal dnes v novoročnom prejave ruský prezident Vladimír Putin. Výnimočne ho nepreniesol na pozadí Kremľa, ale počas návštevy vojakov Južného vojenského okruhu v Rostove na Done. Podľa ruských agentúr ide o príslušníkov ruských jednotiek zúčastňujúcich sa invázie na Ukrajinu. 

14:23 Austrália privítala rok 2023. Ohňostroj v Sydney sa odpaľoval z ikonického mosta a stál sedem miliónov dolárov. Záujem verejnosti oň bol naozaj veľký, pod čo sa podpísal aj fakt, že predchádzajúce dva roky ovplyvnila účasť ľudí pandémia. 

Bol to "večierok, ktorý si Sydney zaslúžilo", povedal denníku Thy Sydney Morning Herald Stephen Gilby, ktorý v najväčšom austrálskom meste dohliada na organizáciu významných podujatí a festivalov. "Máme za sebou pár celkom zložitých rokov. Veľmi nás teší, že tento rok môžeme ľudí zase privítať na brehoch mestského prístavu," uviedol.

14:01 Takto vyzerá 35. ročník Silvestra na hrade Šariš v meste Veľký Šariš. Spievanie, opekačka a hmla.

13:46 Ohňostroje, koncoročné veľkolepé slávnosti či lampióny šťastia môžu byť medzi prvými vecami, ktoré vám napadnú, keď si predstavíte Silvester. Každá krajina však víta nový rok po svojom. Niekde praktizujú medvedí tanec, inde zase vyhadzujú z okien starý nábytok. Pozrite sa s nami na novoročné tradície z rôznych kútov sveta. 

13:05 Slovenka, ktorá dala zbohom cirkvi, rozhovory s politikmi, LGBTI ľuďmi, psychológmi, expertkou na metódu Marie Kondo, ale aj tipy, kam sa pozrieť v Prahe. Zostavili sme pre rebríček článkov a rozhovorov, ktoré vás v roku 2022 zaujali na webe ta3 najviac. 

12:49 Ozbrojené sily SR si 1. januára 2023 pripomenú okrúhle výročie služby vlasti, 30 rokov od vzniku Armády SR. Pri svojom vzniku 1. januára 1993 mala celkovo 53.000 príslušníkov vrátane vojakov základnej služby. K nedeľňajšiemu 30. výročiu vzniku Armády SR tvorí profesionálne OS SR takmer 15.000 vojenských profesionálov. Informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. 

12:27 Pozrite si privítanie nového roka v novozélandskom Aucklande. Je to najväčšie mesto, ktoré sa nachádza na severnom ostrove. Žije v ňom vyše 1,5 milióna obyvateľov, čo je zhruba tretina populácie Nového Zélandu. Ohňostrojovú show tam odpálili z ikonickej veže. 

12:14 Trnava už tri desaťročia štartuje nový rok tradičným novoročným koncertom. Aj 1. januára 2023 sa uskutoční v Kostole sv. Jakuba a predstaví sa na ňom Trnavský komorný orchester. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová. 

11:57 Česko o polnoci zakončí svoje všeobecne veľmi dobre hodnotené predsedníctvo Rady Európskej únie, ktorého sa po ňom na pol roka chopí Švédsko. Škandinávska krajina sa bude pokúšať zachovať jednotný prístup dvadsaťsedmičky k podpore Ukrajiny a ďalšiemu tlaku na Rusko či posunúť dopredu debatu o reforme trhu s energiami. Vláda v Štokholme chce tiež presadiť prijatie ďalších klimatických noriem či pomôcť k posilneniu konkurencieschopnosti európskych firiem. 

11:37 Svet vstupuje do nového roku 2023. Kvôli časovému posunu ho ako prví o 11:00 SEČ vítajú obyvatelia atolu Kiritimati, známeho aj ako Vianočný ostrov, ktorý je súčasťou tichomorského štátu Kiribati. 

11:30 Chorvátsko 1. januára 2023 vstúpi do schengenského priestoru, vďaka čomu sa cesty Slovákov do obľúbenej prázdninovej destinácie zaobídu bez hraničných kontrol. Súčasne Chorvátsko zavádza euro, ktoré nahradí doteraz používané kuny. Veľké očakávania má zo vstupu do Schengenu a prijatia jednotnej európskej meny cestovný ruch, na ktorom ekonomika štvormiliónovej krajiny z veľkej časti stojí. 

11:13 V Bratislave je celoročne zakázané používať hlučnú zábavnú pyrotechniku kategórie F2 a F3. Platí to aj počas Silvestra i na Nový rok. Výnimkou sú len ohňostroje, ktoré odpaľuje profesionálna firma, detská zábavná pyrotechnika kategórie F1 či scénická pyrotechnika. Bratislavská mestská polícia avizuje výrazne zvýšenie hliadkovania v uliciach mesta. 

11:05 Rok 2022 bol na bizarnosti vyhľadávané Slovákmi na Googli ešte plodnejší ako minulé ročníky. Posúďte ale sami a pozrite si infografiku nižšie. Rebríček najbizarnejších vecí, ktoré Slováci vyhľadávali v Googli v roku 2022 pripravili SEO špecialisti z Visibility. 

10:51 Pozrite si ako vyzerá Silvester na Ukrajine. Na snímkach uvidíte Ukrajincov, ktorí sa na oslavu nového roka vrátili do Kyjeva. Medzi nimi aj štyridsaťdvaročný ukrajinský vojak Vasyľ Chomko, ktorý v Kyjeve prívital svoju dcéru Janu a manželku Galynu.

10:31 Pandémia ochorenia Covid-19 nám neumožnila osláviť konce rokov 2020 a 2021 tak, ako by sme si možno želali. Tento rok sú však oslavy vo veľkom štýle späť. Veľa ľudí má v pláne zúčastniť sa spoločenských podujatí, či už ide o veľké oslavy s tisíckami ľudí alebo domáce večierky s niekoľkými príbuznými a priateľmi. Aké riziká to však so sebou prináša? 

10:17 Silvester patrí pre záchranárov k dňom s najvyšším počtom volaní a zásahov. K bežným výjazdom sa pridávajú typicky silvestrovské ťažkosti spôsobené najmä alkoholom či pyrotechnikou. "Vzhľadom na aktuálnu chrípkovú epidémiu možno očakávať aj vyšší počet zásahov k pacientom s vážnymi respiračnými problémami a vysokými teplotami," dodala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. 

10:03 Rok 2023 sa bez ohľadu na najbližší vývoj bude niesť v duchu predvolebnej kampane. Odštartovala sa v deň vyslovenia nedôvery vláde Eduarda Hegera. Myslí si to politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. 

9:52 S koncom decembra prichádza aj koniec roka a silvestrovské oslavy. Všetci sa chcú zabaviť a rozlúčiť so starým rokom vo veľkom. Netreba však zabúdať na riziká, ktoré oslavy so sebou prinášajú. Každoročne sú počas tejto noci vyťažení ako záchranári a lekári, tak aj hasiči a policajti. Na čo všetko by mali ľudia myslieť, aby oslávili príchod nového roka bezpečne? 

9:43 Počas vianočných sviatkov je ideálne vynechať alkohol. Treba si dávať pozor aj na množstvo vypitého alkoholu. Po jeho nadmernej konzumácii je potrebné zvýšiť príjem tekutín. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. 

9:36 Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas považuje za potrebné pestovať zdravé vlastenectvo a zdravý vzťah k vlastnej krajine. V rozhovore to uviedol v súvislosti s 30. výročím vzniku samostatnej Slovenskej republiky. 

9:30 V posledný deň roku, v sobotu 31. decembra, budú obchody na Slovensku otvorené kratšie. Zatvárajú väčšinou medzi 16.00 a 18.00 h. V nedeľu 1. januára je štátny sviatok, predajne budú celý deň zatvorené. 

9:28 Mesto Hriňová v Detvianskom okrese plánuje budúci rok hospodáriť s rozpočtom viac ako šesť miliónov eur. Návrh rozpočtu na rok 2023 schválili mestskí poslanci na decembrovom rokovaní zastupiteľstva. Potvrdila vedúca ekonomického oddelenia hriňovského mestského úradu Slávka Gombalová. 

9:24 Mesto Senica vstúpi do roku 2023 v rozpočtovom provizóriu. Potvrdil primátor mesta Martin Džačovský. 

9:20 Obliatie ukrajinskej vlajky, prepojené káble aj Matovičova (ne)demisia. Parlament a vláda zažili tento rok mnoho absurdných situácií, nad ktorými sa Slovákom zastavoval rozum. Web ta3 v spolupráci s administrátormi satirickej stránky ZOMRI vybrali tie najväčšie bizarnosti zo slovenskej politiky za rok 2022. 

9:14 Poslanci Národnej rady SR by mali v rokovacej sále stráviť v roku 2023 minimálne 79 dní. Vyplýva to z harmonogramu schôdzí na budúci rok, ktorý zverejnili na webe parlamentu. Spolu je naplánovaných sedem schôdzí. 

9:12 Mesto Bardejov od Nového roka zavádza na svojom území nový miestny poplatok za rozvoj. Ako informuje radnica na svojej webstránke, dôvodom je narastajúca výstavba, ktorá vyvoláva potrebu budovania ďalšej infraštruktúry, čo predstavuje tlak na výdavky v rozpočtoch jednotlivých samospráv. Ide o jednorazový poplatok. 

9:08 Karanténna stanica mesta Banská Bystrica, ktorá sídli vo Zvolene v časti Balkán, nie je v lokalite, kde sa zvyknú konať silvestrovské oslavy. Nenachádza sa blízko centra ani domov, preto osobitné opatrenia mesta nie sú potrebné. Informoval Miroslav Strelec z kancelárie primátora. 

9:05 Posledný deň v roku bude vo vysielaní Televízie ta3 patriť silvestrovským oslavám z celého sveta. Naživo sa pozrieme na veľkolepé ohňostroje v svetových metropolách a posledné sekundy starého roka budeme spolu s divákmi odpočítavať aj na Slovensku. Nenechajte si to ujsť! 

9:00 Televízia ta3 si pre divákov v rámci 30 rokov Slovenska pripravila exkluzívne štúdiá s bývalými premiérmi, ktorí sa stali súčasťou samostatnej histórie Slovenska. Vladimír Mečiar, Mikuláš Dzurinda, Robert Fico, Iveta Radičová. Vo vysielaní nebude 1. januára 2023 chýbať ani rozhovor so súčasným premiérom Eduardom Hegerom či historikom Ondrejom Podolcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok