Veľké silvestrovské oslavy? Zvážte to, varuje lekárka pred rizikami

ta3/nf
31.12.2022 00:00

Pandémia ochorenia Covid-19 nám neumožnila osláviť konce rokov 2020 a 2021 tak, ako by sme si možno želali. Tento rok sú však oslavy vo veľkom štýle späť. Veľa ľudí má v pláne zúčastniť sa spoločenských podujatí, či už ide o veľké oslavy s tisíckami ľudí alebo domáce večierky s niekoľkými príbuznými a priateľmi. Aké riziká to však so sebou prináša?

Veľké silvestrovské oslavy? Zvážte to, varuje lekárka pred rizikami
Profimedia

Doktorka a zdravotná analytička Leana Wenová pre americký spravodajský web CNN uviedla, čo by mali ľudia brať do úvahy pri rozhodovaní sa, či sa zúčastnia tohtoročných silvestrovských osláv. "Mali by brať do úvahy tri faktory. Po prvé, akému riziku sa vystavíte vy a vaša domácnosť. Ak je každý vo všeobecnosti zdravý a už ste obnovili aj iné predpandemické aktivity, môžete urobiť to isté aj pri novoročných stretnutiach. Ak sa však vo vašej rodine nachádza starší člen alebo má niekto vážne oslabenú imunitu, v tom prípade treba rozmýšľať o dodatočných opatreniach," povedala Wenová.

Wenová sa pri druhom faktore zameriava na to, ako veľmi dôležité je pre nás zúčastniť sa na pompéznych koncoročných oslavách. Apeluje na to, že by sme do popredia mali dať svoje zdravie pred chvíľkovou zábavou. "Prakticky každá osobná interakcia má určitú úroveň rizika. To však neznamená, že by sa každý mal natrvalo vyhýbať osobným aktivitám, ale ak sa zúčastníte na rizikovejšej udalosti, vedzte, že máte šancu odniesť si z nej infekciu dýchacích ciest," uviedla.

Ako tretí dôvod na zváženie uviedla táto americká doktorka načasovanie. Mnoho z nás môže mať podľa nej týždeň po Novom roku naplánovanú dôležitú operáciu či zákrok, alebo nás čaká dôležitá udalosť v práci či škole. "Túžba vyhnúť sa akejkoľvek infekcii pred takýmito dôležitými udalosťami by mala prevážiť nad túžbou zúčastniť sa silvestrovských oslávách. Toto všetko je potrebné zvážiť," dodala Wenová.

Viac ľudí, väčšie riziko

Wenová tiež uviedla, že výška rizika závisí od typu udalosti a od toho, aké opatrenia na zmiernenie sú zavedené, ak nejaké vôbec sú. "Čím viac ľudí, tým vyššie riziko," povedala americká lekárka. Dodala, že menšie oslavy v kruhu svojich priateľov a známych v počte maximálne desať ľudí, disponujú nižším rizikom nákazy, ak boli všetci zúčastnení opatrní a starali sa o svoje zdravie. Nedá sa to porovnať so slávnosťami, kde môže byť aj tisíc ľudí, pretože neviete, či títo ľudia nedávno neprešli respiračným ochorením, prípadne neboli v kontakte s takouto osobou.

"Podujatie pod holým nebom bude predstavovať nižšie riziko, ako podujatie v interiéri. Samozrejme, podujatia v interiéri, kde sú všetci rozmiestnení a je tam dobré vetranie budú bezpečnejšie, ako tie, kde sú ľudia natlačení na seba," opísala Wenová.

Taktiež je podľa nej dobrým opatrením testovanie. Ak si udalosť vyžaduje rýchle testy na Covid-19 v ten istý deň, znižuje sa tým riziko nákazy. Pomáha, ak organizátori zdôrazňujú, aby sa nezúčastňovali ľudia, ktorí u seba spozorovali príznaky ochorenia.

Respiračné infekcie sa šíria kvapôčkami. Zdravotná analytička preto na koniec dodáva, čo ešte môžete urobiť, aby ste sa vyhli nakazeniu, ak sa rozhodnete zúčastniť osláv vítania Nového roka. "Umývanie rúk dobre a často môže znížiť riziko. Prineste si so sebou dezinfekciu na ruky pre prípad, že nie je ľahko dostupná a používajte ju často. Najmä po podaní rúk či dotyku bežne používaných povrchov," dodala Wenová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok