Drogy v drinkoch aj riziká pyrotechniky. Čo robiť, aby sa Silvester nezmenil na katastrofu

ta3/Alžbeta Múcsková
31.12.2022 00:00

S koncom decembra prichádza aj koniec roka a silvestrovské oslavy. Všetci sa chcú zabaviť a rozlúčiť so starým rokom vo veľkom. Netreba však zabúdať na riziká, ktoré oslavy so sebou prinášajú. Každoročne sú počas tejto noci vyťažení ako záchranári a lekári, tak aj hasiči a policajti. Na čo všetko by mali ľudia myslieť, aby oslávili príchod nového roka bezpečne?

Drogy v drinkoch aj riziká pyrotechniky. Čo robiť, aby sa Silvester nezmenil na katastrofu
TASR - Martin Baumann

Blíži sa koniec roka a s ním aj silvestrovské oslavy plné alkoholu, hudby a ohňostrojov. Zatiaľ čo takáto vízia na prvý pohľad sľubuje zábavu a príjemný čas v kruhu rodiny či priateľov, tieto večierky so sebou nesú mnohé nebezpečenstvá. Medzi ne patria najmä alkohol a pyrotechnika.

Pozor na prsty

Výrobky zábavnej pyrotechniky obsahujú výbušninu. Sú teda nebezpečné a slúžia iba na vytvorenie špeciálnych efektov, a to zvukových, svetelných alebo dymových. Minulý rok museli počas silvestrovských osláv zasahovať hasiči až 1702-krát, čo je o 239 prípadov viac ako rok pred tým. Dôvodmi boli úrazy i poškodenie majetku.

Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi ohňostroje a oslavy si bez nich neviete predstaviť, v prvom rade je potrebné dávať si pozor práve pri ich kúpe. Nekupujte zábavnú pyrotechniku od pouličných predavačov a nevyrábajte si ju doma. Po nákupe u certifikovaného predajcu ju treba aj správne skladovať, v pôvodnom obale a na suchom mieste. Inak sa môže poškodiť. Pred použitím je dôležité prečítať si návod a postupovať podľa jeho pokynov.

Okrem popálenín a úrazov si treba dávať pozor aj na oči. Podľa doktorky Slavomíry Hercovej z AGEL Clinic v Bratislave môže nezodpovedné narábanie s pyrotechnikou vážne poškodiť zrak ľudí a pokožku v priestore očí. Iskry z prskaviek či zo zapálenej pyrotechniky môžu spôsobiť popáleniny kože viečka či poškodenie rohovky, pokiaľ sa ocitnú v blízkosti tváre.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok