Transrodová žena Charlotte, či Slovenka, ktorá vystúpila z cirkvi. Články, ktoré v roku 2022 zaujali najviac

ta3/hm
31.12.2022 00:00

Slovenka, ktorá dala zbohom cirkvi, rozhovory s politikmi, LGBTI ľuďmi, psychológmi, expertkou na metódu Marie Kondo, ale aj tipy, kam sa pozrieť v Prahe. Zostavili sme pre rebríček článkov a rozhovorov, ktoré vás v roku 2022 zaujali na webe ta3 najviac.

Transrodová žena Charlotte, či Slovenka, ktorá vystúpila z cirkvi. Články, ktoré v roku 2022 zaujali najviac
ta3

Okrem aktuálneho spravodajstva, reportáží, tlačových besied či bohatého bezplatného archívu, nájdu čitatelia každý deň na webe ta3 zaujímavé rozhovory s odborníkmi, ale aj ľuďmi s pútavým príbehom. Na prelome starého a nového roka sme zostavili rebríček rozhovorov a článkov, ktoré počas roka zaujali najviac. 

1. ROZHOVOR: Zbohom. Slovenka vystúpila z katolíckej cirkvi, úrad ju mesiace ignoroval

Rozhodnutie vystúpiť z rímskokatolíckej cirkvi neprišlo zo dňa na deň. V kostole ju znepokojovali kázne o politike a nesúhlasila ani s vyjadreniami kňazov o gejoch a lesbách. Z cirkvi vystúpila ako 26-ročná. Respondentka, ktorá si želala zostať v anonymite, v rozhovore pre ta3 prezradila, ako dlho trval proces vystúpenia, ale aj to, či sa ju kňazi snažili presvedčiť, aby zostala.

2. Radka, ktorá prežila tragédiu na Zámockej: Nikto z nás nečakal, že nás prišiel zavraždiť

Radka (28) zažila hrôzu, ktorú si mnohí z nás ani nevedia predstaviť. Sedela s priateľmi vo svojom obľúbenom podniku Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, bavila sa, keď sa v sekunde všetko zmenilo. Pred očami jej zavraždili dvoch blízkych priateľov a ju postrelili do nohy. V exkluzívnom rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, ako si spomína na osudný večer a priateľov Juraja a Matúša.

3. ROZHOVOR: Transrodová žena Charlotte Srnčík. Neprijať dieťa také aké je, mi príde zvrátené

Charlotte Srnčík (20) je mladá žena, ktorá si na Slovensku práve prechádza tranzíciou. V rozhovore s ňou sa dozviete, s akými prekážkami sa dennodenne potýkajú ľudia z trans komunity, o nepríjemnej skúsenosti z detstva, ktorá jej zmenila život, aj o tom, čo by najradšej odkázala ľuďom, ktorí rozhodujú o telách iných.

4. Pred psychopatmi sa majte na pozore. Psychológ Mathé opísal, aké majú prejavy

Najskôr vás očaria šarmom, potom vyjde najavo, že ich správanie bolo iba manipuláciou. Psychopatmi hovorovo nazývame ľudí s antisociálnou poruchou osobnosti. O akú poruchu ide vysvetlil v rozhovore pre ta3 psychológ a súdny znalec Robert Máthé.

5. Radičová: Premiérom je naďalej Matovič. Odchodom SaS získal parlament oveľa väčšiu moc

Aj politický boj má svoje pravidlá. Ak ich porušíme, rozbijeme normy, ktoré zabezpečujú poriadok, uviedla v septembri v rozhovore pre ta3 expremiérka Iveta Radičová. Pripomína, že kríza, ktorou si Slovensko prechádza, nevznikla zo dňa na deň. Odchodom SaS do opozície sa podľa nej nepriamo posilnila výkonná moc parlamentu, a očakáva, že v rámci množstva poslaneckých návrhov porastú aj tie o vystúpení z EÚ. Ako by postupovala v čase, kedy politika rozdeľuje rodiny?

6. ROZHOVOR: Keď Matoviča chytí ošiaľ, je ochotný rozbiť všetko, hovorí Bugár pred hlasovaním o vláde

Čas s vnučkou by za politiku nevymenil. Nezlákal ho ani nový projekt Mikuláša Dzurindu. Bývalý šéf strany Most-Híd Béla Bugár v rozhovore pred hlasovaním o páde Hegerovej vlády uviedol, ako vnímal odchod Martina Borguľu z klubu Sme rodina a či by odchod Igora Matoviča v tom čase pomohol vláde prežiť.

7. Množstvo pamiatok, kvalitné jedlo a dobré pivo. Koľko stojí dovolenka v Prahe?

Metropola Česka je považovaná za jedno z najkrajších miest Európy. Pozreli sme sa na dovolenku v Prahe z finančného hľadiska. Zhrnuli sme ceny u našich susedov, či už jedla alebo ubytovania i vstupného na atrakcie. Zhodnotili sme, koľko vyjde víkend v Prahe pre rodinu aj jednotlivca. Ponúkame aj tipy, ako ušetriť.

8. Lipšic pre ta3: Obvinenia vplyvných osôb prinášajú protitlak. Ak budú dôkazy, budeme stíhať kohokoľvek

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic tvrdí, že Generálna prokuratúra SR schvaľuje procesný postup špeciálnej prokuratúry v prípadoch, keď nie sú obvinené mediálne známe osoby. V prípade vplyvných osôb však rovnaký postup označuje za nezákonný. Reagoval tak na zrušenie obvinení Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Tibora Gašpara a Norberta Bödöra v kauze Súmrak.

9. ROZHOVOR: Na dovolenku stačí malý kufor. Zbaľte sa podľa Marie Kondo, radí expertka

Na dovolenku si často balíme viac ako využijeme. Vystačiť si pritom dokážeme s málom, stačí si zbaliť kombinovateľné kúsky oblečenia. Efektívnejšie, ako ukladať odevy do kufra "v komínkoch", je ich skladať podľa metódy KonMari, teda podľa Japonky Marie Kondo. Pointou je, aby ste sa v batožine zorientovali. O tom, čo si zbaliť, a ako usporiadať oblečenie v kufri, sme sa zhovárali s certifikovanou konzultantkou KonMari Patríciou Hrehušovou.

10. Poruchou ADHD netrpia len deti. Psychologička Málišová popísala, aké prejavy majú dospelí

Ľudská neschopnosť a zlyhanie môžu prameniť z nediagnostikovaného ochorenia. ADHD patrí do skupiny neurovývinových porúch. Ľudia sa s ňou stretávajú najmä pri deťoch, avšak mnoho dospelých trpí touto poruchou tiež a ovplyvňuje ich každodenný život.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok