Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov

ta3/nf
31.12.2022 12:00

Ohňostroje, koncoročné veľkolepé slávnosti či lampióny šťastia môžu byť medzi prvými vecami, ktoré vám napadnú, keď si predstavíte Silvester. Každá krajina však víta nový rok po svojom. Niekde praktizujú medvedí tanec, inde zase vyhadzujú z okien starý nábytok. Pozrite sa s nami na novoročné tradície z rôznych kútov sveta.

Novoročné tradície z celého sveta: Medvedí tanec, vyhadzovanie nábytku či rozbíjanie tanierov
Profimedia

USA

Milióny Američanov sledujú vždy na konci roka v televízii, ako na newyorskom Time Square spustia veľkú žiarivú guľu s úderom polnoci. Mnohí z nich tam zavítajú aj osobne. Majiteľ New York Times Adolph Ochs, ktorý odštartoval túto tradíciu pri vítaní roku 1908, aby upriamil pozornosť na vtedy nové sídlo novín Times. Odvtedy sa udalosť stala neodmysliteľnou súčasťou silvestrovských osláv v New Yorku, píše americký magazín Glamour.

New York-Time Square Profimedia

Brazília

„V Brazílii ľudia zvyčajne chodia počas Silvestra na pláž. Ihneď po polnoci by ste mali preskočiť sedem vĺn a zároveň vysloviť sedem želaní,“ povedal brazílsky fotograf Hudson Bohr, ktorý pôsobí v New Yorku. Tradícia je založená na vzdávaní úcty bohyni vody Yemanji. "Predtým, ako vstúpite do vody, mali by ste byť oblečený celý v bielom, pretože to symbolizuje čistotu."

India

„V Bombaji ľudia vytvoria podobizeň starého muža z vecí, ktoré majú k dispozícii, a o polnoci ju spália. Má to symbolizovať rozlúčku so starým rokom,“ uviedla kreatívna riaditeľka spoločnosti BBDO v San Franciscu Stephanie Fernandesová. Všetci sa potom zhromaždia a spievajú pieseň Auld Lang Syne a párty sa začína. Bombaj je veľmi kozmopolitný a je domovom občanov rôznych vierovyznaní, no táto tradícia spája ľudí z rôznych vekových kategórií.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok