Takto si tu žijeme, vitajte v politike: ZOMRI a ta3 pripravili rebríček politických bizarností roku 2022

ta3/Alžbeta Múcsková, ZOMRI
31.12.2022 00:00

Obliatie ukrajinskej vlajky, prepojené káble aj Matovičova (ne)demisia. Parlament a vláda zažili tento rok mnoho absurdných situácií, nad ktorými sa Slovákom zastavoval rozum. Web ta3 v spolupráci s administrátormi satirickej stránky ZOMRI vybrali tie najväčšie bizarnosti zo slovenskej politiky za rok 2022.

Takto si tu žijeme, vitajte v politike: ZOMRI a ta3 pripravili rebríček politických bizarností roku 2022
TASR - Jakub Kotian

Top 5 ta3

Zadržanie Kaliňáka

V roku 2022 NAKA obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica i exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Čelili obvineniu zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Ich obvinenia súviseli s kauzou Očistec. Kaliňáka zadržala polícia, no na zadržanie Roberta Fica ako parlamentného poslanca potrebovali súhlas NR SR. 

V piatok 22. apríla vypočúval špecializovaný trestný súd Kaliňáka. Práve pri eskorte na ŠTS vznikla legendárna fotka Roberta Kaliňáka, ktorý na nej s putami na zodvihnutých rukách a s úsmevom vyzerá, akoby oslavoval svoje zadržanie. Pri tomto geste povedal,  že líder OĽANO Igor Matovič "je zbabelec" a obvinenia sú vymyslené. 

O deň neskôr ho vzali do kolúznej väzby. V piatok 13. mája Najvyšší súd SR prepustil obvineného Kaliňáka z väzby na slobodu. Senát 5T jednomyseľne zrušil predchádzajúce aprílové uznesenie Špecializovaného trestného súdu.

ZOMRI je satirická stránka, ktorá zverejňuje obrázky a poznámky k aktuálnym, najmä politickým témam. Jej administrátori sú anonymní. Svoj obsah, ktorý slúži na pobavenie, zverejňujú na svojej stránke, na Facebooku, YouTube aj na Instagrame.

Robert Kaliňák TASR - Jakub Kotian

Som hetero, prepáčte

Igor Matovič na sociálnej sieti zverejnil 16. októbra status, v ktorom odkázal ľuďom, aby sa za seba nehanbili. Zároveň vyhlásil, že je heterosexuál. "Som hetero. Som muž a cítim sa ako muž. Pred 23 rokmi som sľúbil Pavlínke pred oltárom vernosť a zatiaľ svoj sľub plním a neplánujem do smrti prestať," napísal. 

"Som tiež presvedčený, že deťom by sme mali v rodine a škole od mala vštepovať úctu k ideálom… aby mali vo svojom živote nastavený kompas. Prepáčte," dodal. Keby sa to stalo v hociktorý iný deň, Slovensko by to prehliadlo ako jeden z ďalších jeho príspevkov. 

Jeho status však prišiel tesne po tragédii na Zámockej ulici Bratislave, dvoch pochodoch na podporu LGBTI+ ľudí a uctenia si pamiatky zosnulých Juraja a Matúša. Mnohých Slovákov tým pobúril, no aj rozosmial a satirické stránky jeho nevhodný status nenechali bez povšimnutia.

My tu budeme vládnuť naveky

Expremiér a minister financií Igor Matovič sa pre televíziu Markíza vo štvrtok 10. novembra vyjadril k téme krúžkovného z jeho dielne, ktorého účinnosť odsunuli až na január 2025. V tom čase bude zrejme pri moci už iná vláda, a to v prípade predčasných volieb aj riadnych volieb, ktoré by mali byť v roku 2024. 

Moderátor namietol, že sa k moci môže dostať iná strana a nová vláda môže daný zákon zrušiť ešte pred jeho platnosťou. "Nezruší a nikto po nás nebude, my tu budeme vládnuť naveky," odvetil na to Matovič. O mesiac a niekoľko dní na to parlament vyhlásil vláde Eduarda Hegera nedôveru. Od volieb v roku 2020 taktiež hnutiu OĽANO značne klesli preferencie. Matovič je však naďalej optimistický.

Demisia-nedemisia

Igor Matovič v deň hlasovania o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera ponúkol SaS svoju demisiu na post ministra financií. Žiadal za to stiahnutie podpisov pod tento návrh a podporu štátnemu rozpočtu. Bola to posledná snaha o záchranu vlády zo strany OĽANO. Strana SaS jeho ponuku neprijala, pretože situácia bola nejasná a podmienky pre nich neprijateľné. 

Matovič však napriek tomu prišiel svoju demisiu doručiť do Kancelárie prezidenta SR. V poslednej chvíli si to však rozmyslel. "Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu Kancelárie prezidenta SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak do kancelárie nebola doručená," priblížil prezidentkin hovorca Martin Strižinec. 

Matovič odmietol, že by demisiu vytrhol z rúk pracovníka prezidentskej kancelárie. Mrzí ho komunikácia prezidentky, ktorá vytrhnutie demisie potvrdila vyjadrením na sociálnej sieti. Priznal, že to bolo nezvyčajné. Tvrdil, že mal telefonát, ktorý ho presvedčil, aby demisiu nepodal, pretože "bojovníci sa pred mafiou neskláňajú"

Špaček potvrdil, že popri celom podávaní-nepodávaní demisie Matovič telefonoval. Záhadný telefonujúci doteraz nie je známy. Špaček médiám tiež uviedol, že dokumenty nepodával, ale si ich Matovič zobral z jeho rúk sám. "Môžeme to nazvať, ako chceme, ale v jednej chvíli som mal v ruke demisiu, a potom som ju zrazu nemal," priblížil. Matovič podľa jeho slov povedal, že si to rozmyslel a odišiel.

Richard Sulík (SaS) pred hlasovaním vyhlásil, že SaS bola pripravená vyjsť v ústrety, ale tento Matovičov krok označil ako nehorázny. Národná rada SR následne vyslovila nedôveru vláde Eduarda Hegera. Za pád vlády hlasovalo 78 zo 102 prítomných poslancov, proti boli 20, zdržali sa dvaja a dvaja nehlasovali. Poslanci OĽANO hromadne opustili sálu.

Konfety v parlamente

Parlament vo štvrtok 22. decembra schválil štátny rozpočet na budúci rok. Za zákon zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov. Potvrdila sa tak dohoda koaličných OĽANO, Sme rodina a Za ľudí s opozičnou SaS o podpore rozpočtu. Po schválení návrhu štátneho rozpočtu poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina) vystrelila v parlamente konfety a vystrašila tým viacerých poslancov. Šéf parlamentu Boris Kollár uviedol, že incident sa bude riešiť na výbore.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok