Prerušenie dodávok ruského plynu spôsobilo nemeckému Uniperu miliardové straty

ta3 čtk
3.11.2022 09:43

Nemecký dovozca plynu Uniper vykázal za prvé tri štvrťroky tohto roku rekordnú stratu 40 miliárd eur. Vo štvrtok to oznámila firma, ktorú tvrdo zasiahlo prerušenie dodávok plynu z Ruska. Nemecká vláda sa v septembri dohodla na prevzatí Uniperu, aby zabezpečila, že podnik bude ďalej schopný zabezpečovať dodávky plynu nemeckým zákazníkom.

Prerušenie dodávok ruského plynu spôsobilo nemeckému Uniperu miliardové straty
TASR/AP (ilu)

Situácia okolo dodávok ruského plynu sa skomplikovala, keď Rusko tento rok vo februári začalo útok na Ukrajinu a Európska únia v odvete prijala sériu protiruských sankcií. V júni začalo Rusko obmedzovať dodávky plynovodom Nord Stream 1 vedúcim z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora a neskôr ich úplne zastavilo.

Nedostatok ruského plynu donútil Uniper k nákupom náhradných dodávok na promptnom trhu za vysoké ceny. "To viedlo k výrazným stratám, pretože náklady na obstaranie nového plynu nie sú prenášané na zákazníkov," uviedla vo štvrtok finančná riaditeľka podniku Tiina Tuomelaová.

Uniper dodáva plyn asi 40 percentám odberateľov v Nemecku. Pred vojnou na Ukrajine nakupoval zhruba polovicu plynu z Ruska. Nemecká vláda sa v septembri dohodla, že kúpi väčšinový podiel v Unipere od jeho materskej spoločnosti Fortum a posilní kapitál podniku. Podľa skorších informácií nemeckých médií bude vládu záchrana Uniperu stáť približne 30 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok