Rusko si predvolalo britskú veľvyslankyňu, odovzdalo jej výhrady voči útoku na čiernomorskú flotilu

ta3 čtk
3.11.2022 14:21

Ruské ministerstvo zahraničia si vo štvrtok predvolalo britskú veľvyslankyňu Deborah Bronnertovú a odovzdalo jej protest, ktorý sa týka údajného zapojenia Británie do ukrajinského útoku na ruskú čiernomorskú flotilu. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. Moskva tvrdí, že ukrajinské drony v sobotu zaútočili na ruské lode v prístave Sevastopoľ a najmenej jednu z nich poškodili.

Rusko si predvolalo britskú veľvyslankyňu, odovzdalo jej výhrady voči útoku na čiernomorskú flotilu
TASR/AP

"Týmto krokom sme zdôraznili, že tieto konfrontačné činy zo strany Británie predstavujú riziko ďalšieho zhoršenia situácie a môžu viesť k nepredvídateľným a nebezpečným dôsledkom," uviedla ruská diplomacia vo vyhlásení. Bronnertová strávila na ministerstve asi pol hodiny, pri dopoludňajšom príchode k sídlu úradu na mieste boli demonštranti, ktorí prevolávali protibritské heslá.

Londýn odmieta, že by sa na sobotňajšom útoku drony, o ktorom hovorí Moskva, akokoľvek podieľal. Ukrajina sa k nemu neprihlásila. Ruský prezident Vladimír Putin už predtým obvinil Britániu, že stála za sabotážou, ktorá poškodila plynovody Nord Stream 1 a 2 na dne Baltského mora. Aj toto obvinenie Británia označila za klamlivé.

Kvôli útoku v Sevastopole Rusko cez víkend oznámilo, že pozastaví plnenie dohody o vývoze ukrajinského obilia. V stredu ale Putin povedal, že Rusko dostalo neupresnené záruky, že sa podobný útok nebude opakovať, a preto Rusko bude dohodu plniť ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok