Záporožská elektráreň je po ostreľovaní závislá od záložných generátorov, informoval Enerhoatom

ta3 čtk
3.11.2022 08:41

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní a poničení zvyšného vysokonapäťového vedenia odpojená od siete. Vo štvrtok to oznámila spoločnosť Enerhoatom, ktorá najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe prevádzkuje a podľa ktorej za ostreľovaním stojí ruská armáda. Záložné dieselové generátory na chladenie reaktorov majú palivo na 15 dní. Ukrajinská armáda tvrdí, že na Rusov okupovanom juhu Ukrajiny zničila štyri ruské muničné sklady.

Ruské vzdušné údery spôsobili na Ukrajine podľa ukrajinských predstaviteľov ďalšie civilné obete a výpady prúdu. Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj povedal, že Rusko od februára na Ukrajine prišlo o viac lietadiel ako Sovietsky zväz za 10 rokov vojny v Afganistane.

Piaty a šiesty blok Záporožskej jadrovej elektrárne boli prepnuté do takzvaného studeného stavu. Elektráreň je už dlhšiu dobu obsadená ruskými vojakmi, ale obsluhujú ju ukrajinskí zamestnanci. Areál zariadenia bol opakovane ostreľovaný, z čoho sa navzájom obviňujú obe bojujúce strany.

Elektráreň leží v meste Enerhodar v Záporožskej oblasti, neďaleko hranice s Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny. Južné veliteľstvo ukrajinskej armády ráno oznámilo, že ukrajinská armáda vykonala 150 útokov na ruské pozície na juhu krajiny a zničila tam štyri ruské muničné sklady a tiež cisterny s palivom. Velenie tiež uviedlo, že Rusko má teraz štyri lode v Čiernom mori, vrátane jednej vojnovej lode a jedného plavidla s ôsmimi riadenými strelami Kalibr na palube.

Generálny štáb ukrajinskej armády ďalej oznámil, že za posledných 24 hodín ukrajinská obrana zostrelila desať dronov iránskej výroby Šáhed-136 a ďalších desať dronov ruskej výroby Orlan. Moskva drony používa vo veľkom na útoky proti civilným cieľom a infraštruktúre. Ukrajinská armáda navyše uviedla, že za posledných 24 hodín odrazila 12 ruských útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Počas uplynulého dňa Rusi údajne útočili na viac ako 20 miest.

Rusko okrem toho pokračovalo vo vzdušných útokoch. V Charkovskej oblasti zomrela pri ostreľovaní 82-ročná žena a šesť ďalších ľudí utrpelo zranenie, povedal na sociálnych sieťach šéf oblastnej správy Oleh Synehubov, v Doneckej oblasti zomreli v stredu pri ruských útokoch podľa oznámenia tamojšieho gubernátora Pavla Kyrylenka štyria civilisti. V Nikopole blízko Záporožskej jadrovej elektrárne ostreľovanie z raketometov Grad poškodilo obytné domy. V Dnepropetrovskej oblasti v južnej časti Ukrajiny Rusi opäť zaútočili na energetickú infraštruktúru. Bez prúdu sa ocitlo viac ako tisíc domácností v Pavlohrade as výpadkami prúdu sa stretával aj Kryvyj Rih, zhrnul ruský servis BBC.

Rusko prišlo od začiatku plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vo februári o 278 lietadiel, vyhlásil na facebooku šéf ukrajinského generálneho štábu Zalužnyj. Podotkol, že je to viac ako dvojnásobok počtu lietadiel, ktoré stratil Sovietsky zväz za 10 rokov invázie do Afganistanu. Tvrdenie bojujúcich strán o vzájomne spôsobených stratách nemožno v čase pokračujúcich bojov overiť.

Britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe o vývoji vojny spomenulo, že ruskí vojaci slúžiaci na Ukrajine sú pravdepodobne znechutení tým, že sú nútení obsluhovať staré bojové vozidlá pechoty, ktoré označujú ako "plechovky". V polovici októbra presiahli straty týchto vozidiel 40 za deň, čo zodpovedá výzbroji jedného práporu.

V posledných týždňoch sa Rusko pravdepodobne uchýlilo na obstaranie najmenej stovky tankov a bojových vozidiel z bieloruských skladov, uviedlo britské ministerstvo s tým, že tento druh vojenskej techniky je zásadný pre ruský spôsob vedenia vojny. Ruské sily sa ale ďalej stretávajú s ťažkosťami pri dodávkach munície a dozbrojovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok