Eustream prepravil oproti minulému roku menej ruského plynu, počíta aj s úplným zastavením jeho distribúcie

ta3 tasr
3.11.2022 12:07

Slovenský prepravca zemného plynu Eustream, ktorý dlhodobo zaisťuje hlavne tranzit ruského plynu, vo svojom uplynulom finančnom roku prepravil zhruba o štvrtinu menej suroviny ako v predchádzajúcom roku. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a zavedenie protiruských sankcií Eustream do budúcnosti počíta aj s možnosťou ukončenia dodávok ruského plynu do Európy.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

Firme za obdobie od začiatku vlaňajšieho augusta do konca tohtoročného júla klesol čistý zisk o 4,3 percenta na 264,76 milióna eur, uviedla vo svojej výročnej správe. Eustream v sledovanom období prepravil 35,6 miliardy metrov kubických plynu, čo medziročne predstavuje pokles o 26 percent. Napríklad ešte vo finančnom roku 2018/2019 spoločnosť zaistila prepravu cez 66 miliárd metrov kubických plynu. Rusko dodávky plynu do Európy znížilo. Po februárovej invázii ruských vojsk na Ukrajinu začali európske krajiny hľadať nových dodávateľov, čo viedlo k zníženiu ich závislosti od dovozu suroviny z Ruska.

V Eustreame drží podiel a manažérsku kontrolu skupina Energetický a priemyselný holding (EPH) podnikateľa Daniela Křetínského. Eustream uviedol, že v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a protiruskými sankciami pripravil niekoľko scenárov dopadu spomínanej situácie na svoje podnikanie. Tie zahŕňajú aj možnosť ukončenia dodávok ruského plynu do Európy, čo by viedlo k tomu, že sa Eustream zameria na prepravu plynu v strednej a východnej Európe. Aj pre prípad pokračovania dodávok ruského plynu Eustream predpokladá zníženie ich objemu, a to s ohľadom na plány EÚ diverzifikovať zdroje suroviny a na snahy znížiť závislosť na ruskom plyne.

Eustream sa podieľal na výstavbe nového slovensko-poľského plynovodu, ktorý umožní krajinám strednej a východnej Európy prístup k terminálom na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Poľsku av Litve, ako aj k plynovodu Baltic Pipe z Nórska. Poľsko potom novým plynovodom, ktorý v lete otvorili slovenský a poľský premiér, získa prístup k plynu z južnej Európy, severnej Afriky či Kaukazu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok