Ruské útoky spôsobili výpadky elektriny. Bez prúdu sa ocitlo asi 4,5 milióna Ukrajincov

TA3 ČTK
3.11.2022 23:13

Kvôli ruským útokom sa vo štvrtok večer ocitlo bez elektriny asi 4,5 milióna Ukrajincov v Kyjeve a desiatich ďalších oblastiach, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom hlásení.

Ruské útoky spôsobili výpadky elektriny. Bez prúdu sa ocitlo asi 4,5 milióna Ukrajincov
TASR/AP (ilu)

Šéf štátu zdôraznil, že Rusko sa uchyľuje k "teroru proti energetike" kvôli svojej slabosti: nedokáže poraziť Ukrajinu na bojisku, a tak sa týmto terorom pokúša zlomiť Ukrajincov.

Prezident sa tiež obrátil na energetické firmy, aby aktívnejšie vysvetľovali ľuďom, kedy a prečo vypnú elektrinu v konkrétnej ulici či štvrti. "Takáto 'mikrokomunikácia' je obzvlášť potrebná práve teraz. Ľudia to majú právo vedieť," povedal a vyzval energetické spoločnosti, aby okamžite reagovali najmä v prípadoch, keď sa ľudia sťažujú na nespravodlivosti pri vypínaní prúdu.

"Ak je niekto bez svetla osem či desať hodín a vidí, že cez ulicu všetko svieti vrátane pouličného osvetlenia, tak je to jednoznačne nespravodlivé. Musíme robiť všetko, aby vypínanie bolo predvídateľné a úplne pochopiteľné pre spotrebiteľov," povedal.

Ruské a následne aj ukrajinské médiá večer informovali, že bez prúdu sa ocitli aj dvaja ruskí ministri, šéfovia rezortov hospodárstva Maxim Rešetnikov a priemyslu a obchodu Denis Manturov, a to práve počas porady s prezidentom Vladimirom Putinom. Obe ministerstvá totiž sídlia v mrakodrapoch v štvrti Moskva-City, kde práve vypadol elektrický prúd. Avšak než na Rešetnikova prišiel rad, aby Putina informoval o investíciách, elektrický prúd v inkriminovanej výškovej budove zase zapli.

Rusko podniká rozsiahle útoky proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre od 10. októbra. Ruské útoky poškodili 40 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry a krajina potrebuje pomoc Európskej únie, apeloval Zelenskyj 1. novembra pri stretnutí s eurokomisárkou pre energetiku Kadri Simsonovou. 

Terčom ruských rakiet, striel a dronov sa stali predovšetkým tepelné a vodné elektrárne a teplárne, a tak Ukrajina musela pozastaviť vývoz elektriny do EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok