MAAE vyvrátila ruské špekulácie. Inšpektori nezistili na Ukrajine prípravu špinavej bomby

TA3 TASR
3.11.2022 16:11

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nezaznamenala žiadne náznaky neohlásených jadrových aktivít v troch lokalitách na Ukrajine, ktoré na žiadosť Kyjeva navštívila v súvislosti s tvrdeniami Ruska o plánovanom odpálení takzvanej "špinavej bomby", oznámil vo štvrtok generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Informovala agentúra AFP.

"Naše technické a vedecké vyhodnotenie výsledkov, ktoré máme nateraz k dispozícii, nepreukázalo žiadne známky nedeklarovaných jadrových aktivít a materiálov na týchto troch miestach," spresnil Grossi vo vyhlásení.

MAAE začala na Ukrajine koncom októbra nezávislé overovanie ruských tvrdení o tom, že Kyjev pripravuje použitie špinavej bomby na vlastnom území s cieľom obviniť Rusko. Západné krajiny odmietli ruské tvrdenia ako nepodložené a zavádzajúce.

Inšpekcie sa konali na základe písomnej žiadosti ukrajinskej vlády a verejne ich požadoval aj šéf Kremľa Vladimir Putin. Podľa západných vojenských expertov by použitie bomby s prímesou rádioaktívneho materiálu na ukrajinskom území nedávalo z pohľadu Kyjeva žiaden zmysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok