ONLINE: Ukrajinské ozbrojené sily hlásia zostrelenie 223 dronov vyrobených v Iráne od septembra

ta3 čtk tasr čt24
19.10.2022 06:33

Ukrajinské ozbrojené sily za posledných 36 dní zostrelili 223 ruských bezpilotných lietadiel Šáhed-136 vyrobených v Iráne. Na svojom telegramovom účte v stredu uviedlo ukrajinské letectvo. Teherán opakovane poprel, že by Moskve dodal zbrane alebo drony na boj na Ukrajine, pripomenula agentúra AFP. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Ukrajinské ozbrojené sily hlásia zostrelenie 223 dronov vyrobených v Iráne od septembra
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:29 Americké úrady odhalili ruskú sieť, ktorá získavala vojenské a ďalšie citlivé technológie dvojakého použitia od amerických výrobcov a dodávala ich koncovým ruským používateľom. Informoval o tom v stredu Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) pri ministerstve financií USA. Na odhalení sa podieľali aj ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

23:02 Ukrajina začne od štvrtka obmedzovať spotrebu elektriny. Oznámil to v stredu zástupca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko po tom, ako útoky ruských rakiet a dronov zničili veľkú časť ukrajinskej elektrickej siete. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

22:37 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier zrušil z bezpečnostných dôvodov cestu do Kyjeva naplánovanú na štvrtok. Informujú nemecké médiá.

21:54 Ukrajinci musia od štvrtka 20. októbra počítať s postupným vypínaním elektrického prúdu po celej krajine. Očakáva sa, že zavádzané obmedzenia nepotrvajú dlhšie ako štyri hodiny, uviedol dnes server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na vyjadrenie energetickej spoločnosti Ukrenerho.

21:52 Popredný predstaviteľ ukrajinskej samosprávy Chersonskej oblasti označil v stredu ruskú evakuáciu civilistov z mesta Cherson za ekvivalent deportácie.

21:19 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal nariadenie o bezpodmienečnom dodržiavaní termínov a výšky výplat vojakom povolaným v rámci čiastočnej mobilizácie.

20:25 Šéf Kremlu Vladimir Putin sa podľa amerického prezidenta Joea Bidena ocitol "v neuveriteľne ťažkej pozícii", keď sa vo svojej pokračujúcej vojne proti Ukrajine uchýlil k používaniu jediného nástroja, ktorým je brutálne zaobchádzanie s ukrajinskými občanmi. 

20:08 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier z bezpečnostných dôvodov odvolal cestu do Kyjeva plánovanú vo štvrtok. S odvoláním na vládné zdroje na Ukrajine a v Berlíne o tom informoval deník Bild.

19:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že obyvatelia jeho krajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu. Vyjadril sa tak po tom, čo Európsky parlament udelil "odvážnemu ľudu Ukrajiny" Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

18:18 Štáty Európskej únie sa v stredu zhodli na uvalení sankcií na iránskych činiteľov a subjekty zodpovedné za výrobu a dodávky dronov, ktoré Rusko využíva vo vojne proti Ukrajine. ČTK to oznámili diplomatické zdroje.

18:06 Ruské úrady v okupovanom Mariupole odstránili pamätník obetiam hladomoru z 30. rokov 20. storočia, ktorý bol v centre mesta na juhovýchode Ukrajiny postavený v roku 2004. Najprv o tom napísali ruské médiá a ich informáciu neskôr potvrdil aj denník Ukrajinská pravda. "Okupanti odstránili pamätník za pomoci autožeriavu. Okupanti vyhlásili, že žulu recyklujú na stavebný materiál," uviedol. Počas hladomoru podľa odhadov historikov prišlo o život niekoľko miliónov Ukrajincov.

17:26 Do Ruska odišlo takmer päť miliónov ľudí z ukrajinských oblastí nezákonne anektovaných Moskvou. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolaja Patruševa. Informovala agentúra AFP. 

17:11 Obchodná výmena medzi Poľskom a Ukrajinou napriek vojne prekvapivo rýchlo rastie. Poľský export na Ukrajinu stúpol v prvých siedmich mesiacoch roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 27 percent a vyniesol 5,1 miliardy dolárov. Dovoz z Ukrajiny na poľský trh sa zvýšil ešte viac. Na svojom webe o tom informuje denník Rzeczpospolita.

16:53 Sacharovovu cenu za rok 2022 získal "odvážny ľud Ukrajiny", zastúpený svojím prezidentom Volodymyrom Zelenským, zvolenými predstaviteľmi a občianskou spoločnosťou. Rozhodla o tom v stredu v Štrasburgu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP).

16:30 Ukrajinské ozbrojené sily za posledných 36 dní zostrelili 223 ruských bezpilotných lietadiel Šáhed-136 vyrobených v Iráne. Na svojom telegramovom účte v stredu uviedlo ukrajinské letectvo. Teherán opakovane poprel, že by Moskve dodal zbrane alebo drony na boj na Ukrajine, pripomenula agentúra AFP. Európska únia ale v stredu uviedla, že zhromaždila dostatočné dôkazy o používaní iránskych dronov ruskými inváznymi silami.

16:29 Cena, ktorú Ukrajina vynaložila v súvislosti so zostreľovaním ruských dronov iránskej výroby, niekoľkonásobne prevyšuje čiastku, ktorú na tieto drony minulo Rusko. Vyplýva to z analýz, ktoré v stredu zverejnili mimovládne organizácie. Informoval denník The Guardian.

15:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu odvolal veľvyslanca v Kazachstane Petra Vrublevského. Uviedla to na svojich stránkach Zelenského kancelária. Moskva žiadala Astanu, aby diplomata vypovedala kvôli jeho výroku, že sa Ukrajina "vynasnaží zabiť čo najviac Rusov".

15:27 Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu naznačil, že jeho krajina pomáha zásobovať Rusko samovražednými dronmi, ktoré ruské sily používajú pri útokoch na Ukrajine. Napísala to tlačová agentúra AP.

15:16 V centre Kyjeva sa v stredu popoludní ozvalo niekoľko hlasných výbuchov, informovali z ukrajinského hlavného mesta reportéri agentúry AFP. Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička išlo o zásahy protivzdušnej obrany.

14:45 Plán na riešenie energetickej krízy v Európe, ktorý v utorok predstavila Európska komisia (EK), je nevhodný a nebezpečný. Uviedol to maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Rusko by podľa neho v prípade prijatia plánu zastavilo dodávky plynu do Európy. Szijjártó uviedol, že plán Komisie obsahuje cenový strop, hoci ho tak neoznačuje. Plán by podľa neho znížil množstvo plynu dodávaného do Európy, čo by tlačilo ceny nahor. "Európa potrebuje, aby do nej prúdilo čo najviac plynu z čo najviac zdrojov," uviedol Szijjártó. Výsledkom návrhu Európskej komisie by podľa neho bol opak.

14:09 Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré sa Moskva pokúša anektovať. Podľa ruskej agentúry TASS šéf Kremľa na zasadnutí bezpečnostnej rady oznámil, že podpísal dekrét o vyhlásení stanného práva v "štyroch nových oblastiach Ruska", ako Moskva nazýva okupované ukrajinské územia, na ktoré si robia nároky. Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Dokument má potvrdiť Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, čo možno považovať za formalitu.

13:47 Kremľom dosadení predstavitelia opúšťajú juhoukrajinský Cherson, pretože ukrajinská armáda úspešne oslobodzuje okupované územie v jeho blízkosti. Proruské úrady predtým oznámili, že evakuujú z mesta aj civilistov. Informuje agentúra AFP. 

13:46 Žoldnieri z ruskej súkromnej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina pracujú na opevnení obrannej línie vo Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu zakladateľ tejto skupiny ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, informuje agentúrA AFP. "Na kontaktnej línii známej ako Vagnerova línia sa buduje komplex opevnení... Ide o niekoľkostupňovú a vrstvenú obranu," uviedol Prigožin na sociálnej sieti svojej spoločnosti Konkord.

13:15 Ukrajinská armáda zostrelila od 13. septembra viac než 220 bezpilotných lietadiel iránskej výroby. Na Twitteri o tom informoval profil Nexta. 

13:12 Realita môže bolieť, adresoval Rusku poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Vyjadril sa tak v stredu po tom, čo Ruskom dosadená samospráva Chersonskej oblasti oznámila, že ukrajinská armáda sa chystá pokúsiť sa naspäť dobyť okupované mesto Cherson a vyzvala obyvateľov na evakuáciu. Informujeme na základe správy agentúry Reuters. 

13:10 Európska únia zhromaždila dostatočné dôkazy o používaní iránskych dronov na Ukrajine a pripravuje reakciu, uviedla hovorkyňa únijnej diplomacie.

12:45 Predsedníčka Európskeho parlamentu  Roberta Metsolová poďakovala slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a Slovensku za prijatie viac ako 700.000 ľudí utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny. Vyjadrila sa tak pred vystúpením slovenskej hlavy štátu pred poslancami EP v Štrasburgu. 

12:42 Proruský predstaviteľ Rusov okupovanej časti Záporožskej oblasti tvrdí, že sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili dobyť späť Záporožskú jadrovú elektráreň. Člen okupačnej správy Vladimir Rogov podľa ruskej agentúry RIA Novosti uviedol, že sa ukrajinské jednotky v noci na stredu pokúsili vylodiť v meste Enerhodar, kde sa atómová elektráreň nachádza, a po niekoľkohodinovej bitke ruskej sily útok odrazili. Kyjev sa k tejto informácii nevyjadril. Ukrajinské úrady naopak tvrdia, že invázne jednotky v noci na stredu ostreľovali Enerhodar a mesto je čiastočne bez elektriny a dodávok vody.

12:05 Poľsko nakúpi 288 juhokórejských delostreleckých raketových systémov Chunmoo (Čchon-mu). Oznámil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Prvá časť má byť dodaná budúci rok. Poľsko podpísalo dohodu o nákupe systémov K239 Chunmoo s ich výrobcom, zbrojovkou Hanwha Defense. Prvých 18 objednaných salvových raketometov bude Poľsku dodaných budúci rok a majú brániť východné Poľsko. Ide o ďalšiu vojenskú akvizíciu medzi Poľskom a Južnou Kóreou po tom, čo ázijská krajina Varšave poslala prvé objednané tanky a húfnice. Poľsko zvyšuje dovoz zbraní po ruskej invázii na Ukrajinu.

11:04 Proruské úrady začali evakuovať obyvateľov okupovanej Chersonskej oblasti na ľavý breh rieky Dneper. Informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na okupačnú správu mesta Olešky. Podľa Moskvy dosadeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chcú úrady počas týždňa evakuovať 50-tisíc až 60-tisíc ľudí. Saldo už v utorok uviedol, že dôvodom je ukrajinská protiofenzíva.

10:45  Za prejavy číreho teroru označila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ruské útoky na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Je podľa nej úplne zjavné, že ruská armáda sa dopúšťa vojnových zločinov. Šéfka exekútívy Únie pri rokovaní Európskeho parlamentu v Štrasburgu zároveň zopakovala, že Európska únia bude Kyjev ďalej podporovať. "Cielené útoky na civilnú infraštruktúru s jasným úmyslom pripraviť mužov, ženy a deti o vodu, elektrinu a teplo... To sú akty číreho teroru," povedala von der Leyenová v prejave pred europoslancami. "Medzinárodný poriadok hovorí veľmi jasne: sú to vojnové zločiny," uviedla.

10:25 Rusmi dosadený náčelník okupovanej ukrajinskej oblasti Cherson Vladimir Saldo v stredu uviedol, že do Ruska a na ľavý breh rieky Dneper bude evakuovaných asi 50 až 60 tisíc ľudí. Evakuácia by mala trvať zhruba šesť dní.

9:53 Bielorusko v stredu oznámilo, že kvôli sankciám, ktoré voči nemu zaviedli Spojené štáty a Európska únia, nedokáže splácať dlh v cudzej mene. Informovala o tom agentúra Reuters. V pondelok Svetová banka uviedla, že s okamžitou platnosťou zaradila všetky pôžičky poskytnuté Bielorusku do kategórie nesplácaných, pretože sa Minsk oneskoril s platbou 68,43 milióna USD.

9:35 Ruský imperializmus treba zastaviť, aby bol svet bezpečný, povedal pre taliansku štátnu televíziu RAI poľský prezident Andrzej Duda. V stredu o tom informovala tlačová agentúra PAP. V rozhovore odvysielanom v utorok večer Duda uviedol, že "ak má byť Európa bezpečná, ak má byť bezpečný svet, ruský imperializmus treba zastaviť". Ak Ukrajina padne, podľa jeho slov ďalšie na rade bude Poľsko. 

8:12 Londýnsky fond VR Capital blokuje snahy ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz reštrukturalizovať dlh. Uviedol to denník Financial Times s odvolaním sa na informované zdroje. VR Capital je jedným z hlavných investorov zapojených do sporu medzi Naftogazom a držiteľmi jeho dlhopisov. Naftogaz je najväčšou štátnou firmou na Ukrajine. Od júla je v platobnej neschopnosti a rokuje s veriteľmi o reštrukturalizácii svojho dlhu. Vlastníci dlhopisov splatných v rokoch 2022 a 2026 však návrh odmietli. Plán prijali iba majitelia dlhopisov splatných v roku 2024.

8:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoposolstve označil nemecký systém protivzdušnej obrany IRIS-T za účinný a povedal, že sa systém "veľmi dobre osvedčil". Vzdušné sily Ozbrojených síl Ukrajiny v piatok oznámili, že systém IRIS-T, nedávno dodaný z Nemecka, už aktívne používajú Ozbrojené sily Ukrajiny na juhu krajiny. "Pracujeme s partnermi na tom, aby sme zaistili ešte väčšiu ochranu ukrajinského neba," uviedol Zelenskyj podľa serveru Ukrajinska pravda.

7:42 Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim uviedol s odvolaním sa na ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh", že ukrajinské sily zostrelili v noci 19. októbra v regióne 12 bezpilotných lietadiel Shahed-136.

7:40 Bielorusko naďalej poskytuje svoje územie a vzdušný priestor na podporu ruskej invázie na Ukrajinu, ale je veľmi nepravdepodobné, že by sa zapojilo do vojny na strane Ruska, uviedol Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské ozbrojené sily sú takmer určite príliš degradované na to, aby v nadchádzajúcich mesiacoch znovu otvorili severný front proti Ukrajine z bieloruského územia. Bieloruské ozbrojené sily síce vykonávajú skrytú mobilizáciu pod zámienkou cvičenia, je to ale pravdepodobne skôr pokus bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka demonštrovať svoju podporu Putinovi, uviedol ISW.

7:00 Rusko bude na opätovné vybudovanie svojej armády do stavu pred vojnou na Ukrajine pravdepodobne potrebovať dva až štyri roky, povedal v utorok estónsky minister obrany Hanno Pevkur, ktorý zároveň vyzval na pokračujúci nátlak s cieľom udržať Moskvu pod kontrolou. Informuje agentúra AFP. 

6:53 Rusko zaútočilo na energetické zariadenie v Dnepropetrovskej oblasti. Náčelník vojenskej správy Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul v stredu skoro ráno oznámil na Telegrame zásah energetického zariadenia. Mnoho obcí v okrese a v jednej oblasti mesta Kryvyj Rih zostalo bez elektriny. Na obnovení dodávok prúdu v Kryvom Rihu a okolí pracujú energetici. Pokiaľ sa haváriu nepodarí odstrániť, zaistia úrady dovážku vody do postihnutých oblastí, spresnil Vilkul.

6:51 Bieloruské úrady zadržali manželku politického väzňa a spolupracovníka stanice Slobodná Európa (RFE/RL) Ihara Losika, Darju Losikovú, uviedla Bieloruská asociácia novinárov. Zadržanie Losikovej zrejme súvisí s rozhovorom, ktorý poskytla poľskému televíznemu kanálu Belsat. Podľa provládnych bieloruských kanálov na komunikačnej platforme Telegram hrozí Losikovej obvinenie z podpory extrémistickej činnosti kvôli jej rozhovoru stanici Belsat. Minsk túto televíziu zameranú na Bielorusko v júli minulého roka označil za extrémistickú a zablokoval prístup z Bieloruska k jej webom aj účtom na sociálnych sieťach. Zadržanie Losikovej odsúdil šéf RFE/RL Jamie Fly.

6:32 Irán vyslal na polostrov Krym inštruktorov, ktorí pomáhajú ruským vojakom ovládať iránske drony používané na útoky na Ukrajinu. Uviedli to denník The New York Times a stanica CNN s odkazom na amerických činiteľov oboznámených s informáciami amerických spravodajských služieb. Podľa jedného zo zdrojov CNN ich sú na polostrove desiatky. Nie je jasné, či iránski inštruktori aj drony sami navádzajú.

"Vyslaním bezpilotných lietadiel a inštruktorov na Ukrajinu sa Irán podstatným spôsobom zaplietol do vojny na strane Ruska a podieľa sa priamo na operáciách, ktoré majú na svedomí životy alebo zranenia civilistov," povedal denníku The New York Times bývalý zástupca Pentagonu a dôstojník Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vo výslužbe Mick Mulroy. Irán nepriznáva, že by Rusku bezpilotné lietadlá dodával.

 

6:31 Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok oznámil, že Záporožská jadrová elektráreň po treťom výpadku počas desiatich dní obnovila pripojenie k poslednému funkčnému 750-kilovoltovému vedeniu. "Opakované výpadky ukazujú, aká neistá je naďalej situácia v oblasti jadrovej bezpečnosti a zabezpečenia najväčšej európskej jadrovej elektrárne," uviedol Grossi vo vyhlásení.

6:30 Situáciu sme pre vás sledovali aj včera:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok