Kryvyj Rih a okolité obce sú bez prúdu, Rusi opäť útočili na energetické centrum

ta3 tasr
19.10.2022 06:58

Ruská armáda pokračovala v noci na stredu vo svojej stratégii útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Bez elektriny zostali obyvatelia mnohých miest a dedín, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov. Informovali o tom agentúra AP a televízie CNN a Sky News.

Kryvyj Rih a okolité obce sú bez prúdu, Rusi opäť útočili na energetické centrum
TASR/AP (ilu)

Dnepropetrovskú oblasť na stredovýchode Ukrajiny zasahovali ruské ozbrojené zložky rôznymi zbraňami "celú noc", uviedol predseda ukrajinskej oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Ostreľované boli podľa neho okresy Kryvyj Rih a Nikopol. Po vážnom poškodení energetických objektov v oblasti hlásili výpadky prúdu i zásobovania vodou.

Ukrajinská armáda medzitým oznámila, že v susediacej  Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny počas noci zostrelila 13 takzvaných kamikadze dronov. Tie boli zachytené protivzdušnou obranou i jednotkami Národnej gardy a pohraničnej stráže, uviedla armáda podľa CNN, ktorá pripomína, že tieto vyjadrenia nemožno nezávisle overiť.

Terčom ruských vzdušných úderov je prakticky dennodenne druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov, ktoré pravidelne hlásia zásahy rezidenčných oblastí. "Charkov od 24. februára čelí totálnemu ostreľovaniu nepriateľskými silami. Do dnešného dňa prišlo viac ako 150-tisíc ľudí o strechu nad hlavou," povedal podľa Unian vo vysielaní ukrajinskej televízie starosta mesta Terechov. Starosta upresnil, že niektorí z týchto ľudí načas z mesta odišli. Tí, čo zostali, podľa neho nachádzajú útočisko na študentských internátoch.

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že ruská armáda útočí na "energetické systémy" na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že od 10. októbra do tohto utorka 18. októbra bolo zničených 30 percent elektrární v krajine, čo prispelo k rozsiahlym výpadkom prúdu.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok