Bielorusko nie je schopné splatiť zahraničný dlh, dôvodom majú byť sankcie

ta3 čtk
19.10.2022 09:58

Bielorusko v stredu oznámilo, že kvôli sankciám, ktoré voči nemu zaviedli Spojené štáty a Európska únia, nedokáže splácať dlh v cudzej mene. Informovala o tom agentúra Reuters. V pondelok Svetová banka uviedla, že s okamžitou platnosťou zaradila všetky pôžičky poskytnuté Bielorusku do kategórie nesplácaných, pretože sa Minsk oneskoril s platbou 68,43 milióna USD.

Za nesplácané sú považované všetky pôžičky, ktoré Bielorusku poskytla alebo ktoré garantuje Medzinárodná banka pre obnovu a rozvoj (IBRD). Tá je organizáciou SB zameranou na poskytovanie úverov. Banka zastavila všetky programy pre Bielorusko tento rok 2. marca a od mája 2020 neschválila krajinu žiadne nové pôžičky.

Zostávajúci dlh, ktorý má Bielorusko IBRD zaplatiť, je 967 miliónov USD. To predstavuje zhruba 0,42 percenta celkových nesplatených úverov IBRD.

Od uvalenia sankcií voči Bielorusku po invázii ruských vojsk na Ukrajinu krajina splatila niektoré eurobondy v bieloruských rubľoch. Sankcie obmedzili možnosť Minsku získavať zahraničné meny. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko je spojencom ruského prezidenta Vladimíra Putina v jeho ťažení na Ukrajine.

IBRD zastavila schvaľovanie nových úverov Bielorusku v polovici roku 2020, kedy Spojené štáty zaviedli voči Minsku sankcie po sporných prezidentských voľbách. Začiatkom marca, teda po ruskej invázii na Ukrajinu, potom s okamžitou platnosťou zastavila všetky programy v Rusku a Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok