V Chersonskej oblasti začali s evakuáciou obyvateľov, ľudí preplavujú na ľavý breh Dnepra

ta3 čtk
19.10.2022 10:40

Proruské úrady začali na juhu Ukrajiny evakuovať obyvateľov okupovanej Chersonskej oblasti na ľavý breh rieky Dneper. V stredu o tom informovala ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na okupačnú správu mesta Olešky. Podľa Moskvy dosadeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chcú úrady počas týždňa presunúť 50-tisíc až 60-tisíc ľudí.

Saldo už v utorok uviedol, že dôvodom je ukrajinská protiofenzíva. Na ľavý breh Dnepra sa podľa neho presúvajú z Chersonu aj všetky Moskvou menované úrady. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak označil evakuáciu za propagandistické predstavenie.

"V Chersone začal organizovaný presun obyvateľov na druhý breh Dnepra," cituje TASS z vyhlásenia mestskej správy Olešek, teda mesta nachádzajúceho sa práve na ľavom brehu. Evakuácia sa podľa agentúry odohráva na lodiach, ktoré prevážajú ľudí do Olešiek a do obce Hola Prystaň. Podľa agentúry RIA Novosti na ne čakajú autobusy, ktoré ich majú odviezť na polostrov Krym, anektovaný Rusmi v roku 2014, alebo priamo do Ruska.

Šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Saldo v stredu ráno podľa RIA Novosti zopakoval svoje skoršie tvrdenie, že ukrajinské ozbrojené sily by mohli zničiť hrádzu priehrady Kachovskej vodnej elektrárne, čo by viedlo k zatopeniu niektorých miest a voda by sa dostala až do Chersonu. "Voda na niektorých miestach stúpne o meter, ľudia tam musia byť rýchlo evakuovaní," povedal v ruskej televízii Saldo. Samotný Cherson je podľa neho položený vyššie, napriek tomu sú niektoré časti prípadným zatopením ohrozené. Viac ako 5000 ľudí podľa neho už Cherson opustilo v uplynulých dňoch.

Saldo tiež vyhlásil, že sa na sedem dní uzatvára vstup do Chersonskej oblasti pre civilistov. Na ľavý breh Dnepra sa podľa neho začali presúvať aj všetky úrady z Chersonu, ktoré dosadilo Rusko. Komunálne služby a záchranné zložky v meste zostávajú, povedal Saldo podľa agentúry TASS. "Nikto sa nechystá vzdať Chersonu, ale pre obyvateľov je nežiaduce, aby sa nachádzali v meste, kde budú prebiehať vojenské akcie," uviedol tento člen okupačnej správy podľa agentúry Reuters a dodal, že sa očakáva ukrajinský útok. Tvrdil tiež, že ruské sily majú dostatok možností ho odraziť a prejsť do protiútoku.

O evakuácii obyvateľov Chersonskej oblasti hovoril v utorok aj nedávno menovaný nový veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin. Generál podľa RIA Novosti označil vojenskú situáciu za "veľmi zložitú" a bez toho, aby svoje vyjadrenie nejako upresnil, tvrdil, že sa ukrajinské sily chystajú pri Chersone uchýliť k zakázaným metódam boja.

Šéf oblastnej správy susednej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim podľa ukrajinskej agentúry Unian uviedol, že Rusi sa chystajú Cherson ostreľovať. Surovikin v utorok povedal, že nemôže vylúčiť nutnosť prijať ťažké rozhodnutia - čo to znamená, nie je známe, píše Unian a ďalej cituje Kima: "Rozosielajú správy 'evakuujte sa, ukrajinské ozbrojené sily budú ostreľovať Cherson'. Poznám ruskú taktiku... a mám pocit, že zasiahnuť Cherson sa chystajú Rusi."

"Rusi sa snažia vydesiť obyvateľov Chersonu falošnými správy o ostreľovaní mesta našou armádou a tiež zorganizovať propagandistické predstavenia s evakuáciou," reagoval na telegrame šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Celkom primitívna taktika, vzhľadom na to, že ukrajinské ozbrojené sily neostreľujú ukrajinské mestá - to robia výhradne ruskí teroristi," dodal. Propaganda podľa neho nebude fungovať.

Jermakov poradca Mychajlo Podoljak na twiteri napísal, že "realita môže bolieť, ak žijete vo fiktívnom svete fantázie". "Neuplynul ani mesiac od pompézneho vyhlásenia anexia Chersonskej oblasti a slávnostného koncertu na (moskovskom) Červenom námestí a samozvaná 'mestská správa'... sa slávnostne evakuuje v očakávaní ukrajinskej spravodlivosti," napísal Podoljak.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280 000 obyvateľov. Stal sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu. Následne ruské vojsko získalo kontrolu nad veľkou časťou Chersonskej oblasti, ukrajinským silám sa ale od leta podarilo niekoľko okupovaných obcí oslobodiť. Podľa agentúry Reuters postúpili v uplynulých niekoľkých týždňoch o 20 až 30 kilometrov.

Rusi zrejme očakávajú prenesenie bojov do samotného mesta Cherson, uviedlo minulý týždeň britské ministerstvo obrany. Chersonská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Moskva nedávno vyhlásila za ruské územie. Prakticky celý svet tento najnovší pokus ruského prezidenta Vladimíra Putina o pripojenie ďalšieho ukrajinského územia odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok