Proruské úrady v Chersone: Schyľuje sa k bojom, začnú sa už čoskoro

ta3 tasr
19.10.2022 08:39

Boje o okupované mesto Cherson na juhu Ukrajiny sa začnú čoskoro, upozornil v noci na stredu zástupca šéfa proruských úradov Chersonskej oblasti Kirill Stremousov. Správu priniesol britský denník The Guardian.

Proruské úrady v Chersone: Schyľuje sa k bojom, začnú sa už čoskoro
TASR/AP (ilu)

"Vo veľmi blízkej budúcnosti sa začne bitka o Cherson," napísal Stremousov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Zároveň odporučil obyvateľom, aby mesto opustili a nevystavovali sa zbytočnému riziku. Deje sa tak po tom, ako veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin v utorok oznámil, že ruská armáda pripravuje evakuáciu civilistov z Chersonu.

Surovikin v ruskej štátnej televízii Rossija 24 zároveň povedal, že situácia v tomto meste je zložitá, píše agentúra Reuters. "Nepriateľ úmyselne útočí na infraštruktúru a obytné budovy," dodal. Šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saľdo v utorok uviedol, že evakuované budú štyri mestá v Chersonskej oblasti ležiace v blízkosti rieky Dneper, keďže ukrajinské ostreľovanie by podľa neho mohlo poškodiť priehradu. Evakuovaní ľudia z Chersonskej oblasti by podľa Saľda mohli byť umiestnení na Krymskom polostrove.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných jednotiek – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva anektovala. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok