Ukrajinci sa vraj pokúsili obsadiť Záporožskú elektráreň, ruské jednotky útok odrazili

ta3 čtk
19.10.2022 10:23

Proruský predstaviteľ Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti tvrdí, že sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili dobyť späť Záporožskú jadrovú elektráreň. Člen okupačnej správy Vladimír Rogov podľa ruskej agentúry RIA Novosti uviedol, že ukrajinské jednotky sa v noci na stredu pokúsili vylodiť v meste Enerhodar, kde sa atómová elektráreň nachádza, a po niekoľkohodinovej bitke ruskej sily útok odrazili.

Ukrajinci sa vraj pokúsili obsadiť Záporožskú elektráreň, ruské jednotky útok odrazili
TASR/AP

Kyjev sa k tejto informácii nevyjadril. Ukrajinské úrady naopak tvrdia, že invázne jednotky v noci na stredu ostreľovali Enerhodar a mesto je čiastočne bez elektriny a dodávok vody.

Podľa Rogova ukrajinské špeciálne jednotky priplávali k Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa nachádza na brehu Dnepra, na zhruba 30 výsadkových plavidlách. "Po ostreľovaní mesta sa začal pokus o vylodenie, vrátane pokusu o obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne. Bitka trvala niekoľko hodín, najmenej tri až tri a pol hodiny. Pokus o vylodenie bol odrazený," tvrdí Rogov. Tento činiteľ okupačnej správy oblasti zároveň vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily sa pripravujú na ofenzívu na Enerhodar.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Agentúra RIA Novosti nezverejnila žiadne dôkazy, ktoré by Rogovovo tvrdenie potvrdzovali.

Ukrajinský starosta Enerhodaru v stredu podľa agentúry Ukrinform naopak na telegrame napísal, že mesto ostreľujú ruské sily, kvôli čomu je čiastočne bez dodávok elektriny a vody. "Ostreľovanie - najprv priemyselné zóny a potom aj samotného mesta, začalo okolo polnoci a neustalo ani ráno," napísal starosta Dmytro Orlov a dodal, že má informácie o poškodení jednej z rozvodní a budovy výboru mestskej rady. Informácie o civilných obetiach sa podľa neho upresňujú.

Ruské invázne sily obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca, prevádzku však stále zaisťujú Ukrajinci. Kyjev a Moskva sa už dlhší čas navzájom vinia z ostreľovania a poškodzovania jadrového zariadenia, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej havárie. Doterajšie snahy o vyhlásenie zariadenia demilitarizovanou zónou stroskotali.

Elektráreň sa nachádza v Záporožskej oblasti, teda jednom zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré sa Moskva snaží anektovať. Takmer celý svet ruský zábor ukrajinského územia odmieta. Ruský prezident Vladimír Putin 5. októbra podpísal dekrét, ktorým nariadil prevod Záporožskej jadrovej elektrárne do ruského vlastníctva. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však naďalej považuje elektráreň za ukrajinskú.

Šéf ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v utorok agentúre AFP povedal, že približne 50 zamestnancov Záporožskej jadrovej elektrárne zostáva v Ruskom zajatí. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok