EÚ schválila výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov, uvoľní aj ďalšie peniaze na zbrane

TA3 ČTK
17.10.2022 14:27

Štáty Európskej únie v pondelok schválili vytvorenie výcvikovej misie pre približne 15-tisíc ukrajinských vojakov. Ministri zahraničia členských krajín odsúhlasili aj uvoľnenie ďalších 500 miliónov eur z obranného fondu na zbrane pre Kyjev. Oznámila to Rada EÚ. Celková čiastka, ktorou európsky blok Ukrajinu z fondu EPF podporil, tak dosiahne 3,1 miliardy eur.

EÚ schválila výcvikovú misiu pre ukrajinských vojakov, uvoľní aj ďalšie peniaze na zbrane
TASR/AP

Ukrajinským vojakom sa už od ruskej anexie Krymu v roku 2014 dostáva výcviku od americkej armády, ktorý podľa expertov výrazne zlepšil ich pripravenosť čeliť tohtoročnej ruskej invázii. Európsky blok v minulých rokoch opakovane hovoril o podobnej možnosti, zhodol sa na nej však takmer osem mesiacov po začatí vojny na Ukrajine. 

S konkrétnym návrhom prišiel šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na neformálnom rokovaní ministrov na konci augusta v Prahe. "Vojenská podporná misia EÚ bude cvičiť ukrajinské ozbrojené sily, aby mohli pokračovať vo svojom odvážnom boji," uviedol Borrell.

Únijní armádni experti by podľa diplomatov mali cvičiť ukrajinských vojakov hlavne na základni v Poľsku, menšiu časť potom v Nemecku. Misia by mala začať fungovať od novembra. Ukrajinci získajú okrem iného zručnosti potrebné na obsluhu zbraňových systémov dodávaných krajinami EÚ. Dostať by mali aj ďalší výcvik podľa potrieb ukrajinskej armády.

Misia by mala trvať dva roky a stáť cez sto miliónov eur, ktoré poskytne únijný obranný fond EPF. Ministri sa v pondelok zhodli aj na celkovo šiestej polmiliardovej sume na nákup zbraní pre Ukrajinu. Z fondu tým už EÚ vyčerpala viac ako polovicu peňazí, ktoré do neho vložila pre sedemročné obdobie do roku 2027. Únijní činitelia sa zhodujú, že lídri členských krajín budú v najbližšej dobe musieť rokovať o možnom navýšení financií v tomto fonde, ktorý slúži aj na podporu ďalších mimoúnijných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok