Ukrajinu zasiahli roje samovražedných dronov. Kuleba preto vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na Irán

ta3 TASR
17.10.2022 16:20

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval na uvalenie sankcií EÚ na Irán. Vyhlásil to len niekoľko hodín po tom, ako Kyjev zasiahli roje tzv. samovražedných dronov. Pri ich útokoch zahynuli len v Kyjeve najmenej štyria ľudia.

Ukrajinu zasiahli roje samovražedných dronov. Kuleba preto vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na Irán
Twitter/Dmytro Kuleba

Kuleba vo svojom statuse na platforme Twitter informoval, že požiadal o viac prostriedkov protivzdušnej obrany a dodávky munície. Uviedol v ňom tiež, že vyzval EÚ, aby uvalila sankcie na Irán za to, že dodáva Rusku drony.

Podľa agentúry AFP, ktorá o tom informovala, mal Kuleba na mysli iránske drony, ktoré Rusko - podľa Kyjeva - používa na Ukrajine.

Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), monitorovaná agentúrou TASR, v pondelok informovala, že podľa nemenovaných predstaviteľov EÚ sú potrebné jasné dôkazy o vojenských dodávkach z Iránu. RFE/RL však súčasne uviedla, že mnoho krajín deklaruje potrebu sankcií voči Teheránu, ak sa fakt takýchto dodávok potvrdí.

Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom tvíte v pondelok obvinilo Rusko a Irán, že spojili svoje sily s cieľom zlepšiť taktiku bezpilotných lietadiel typu Šáhid. Ministerstvo pritom oba štáty označilo za "darebácke" a vyzvalo zastaviť "terorizmus" páchaný dronmi.

Francúzsky denník Le Monde o lietadle Šáhid-136 napísal, že ide o "pomerne veľký, lacný samovražedný dron" vyrobený iránskou priemyselnou spoločnosťou na výrobu lietadiel HESA. Je dlhý 3,5 metra s rozpätím krídel 2,50 metra a váži približne 200 kg.

Tieto bezpilotné lietadlá sa dajú vypúšťať v sériách z nákladného auta. Letia rýchlosťou viac ako 185 kilometrov za hodinu. Ruská armáda používa pre tieto typy dronov pomenovanie Geraň-2.

Aj keď Ukrajina a Západ opakovane obviňujú Irán z dodávok "šáhidov", Teherán tieto obvinenia odmieta. Napríklad, iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu uviedol, že Irán "neposkytol ani neposkytne nijakú zbraň určenú na použitie vo vojne na Ukrajine".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok