VIDEO: Pád lietadla na obytný dom v ruskom Jejsku si vyžiadal viacero obetí aj zranených, hasiči pátrajú v troskách

ta3 ČTK
17.10.2022 18:04

Po páde vojenského lietadla Su-34 na obytnú štvrť v ruskom meste Jejsk v pondelok zahynuli štyria ľudia a ďalších 25 bolo zranených. O zvýšení bilancie obetí informoval operatívny štáb Krasnodarského kraja. Požiar, ktorý podľa úradov zachvátil všetkých deväť poschodí obytného domu, sa hasičom podarilo uhasiť. Prístavné mesto vo východnej časti Azovského mora sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry RIA Novosti oznámilo, že lietadlo sa zrútilo pri cvičnom lete z letiska v Južnom vojenskom okruhu. Príčinou nehody bol podľa neho požiar motora, palivo sa rozlialo a vznietilo na dvore jedného z blokov obytných domov. Posádke dvojmiestneho stíhacieho bombardéra sa pred dopadom podarilo katapultovať.

Nepotvrdené zábery na sociálnych sieťach ukazujú veľkú ohnivú guľu, ktorá vyletela z niekoľkoposchodovej budovy. Plochu požiaru ministerstvo pre mimoriadne situácie odhadlo na 2000 štvorcových metrov. Poškodených bolo podľa miestneho gubernátora najmenej 17 bytov.

"Požiar bol zlikvidovaný. Záchranári teraz prechádzajú všetky poschodia. Žiadne zrútenie v tejto chvíli nehrozí," oznámili podľa agentúry TASS záchranné zložky. Predtým záchranári uviedli, že na sto ľudí muselo byť evakuovaných z jedného vchodu rozsiahleho domu, v ktorom žije celkovo 600 osôb.

Jejsk leží v ruskom Krasnodarskom kraji, zhruba 70 kilometrov juhovýchodne od ukrajinského prístavného mesta Mariupolu, ktoré okupuje ruská armáda. Agentúra DPA upozornila, že Jejsk leží natoľko blízko frontu na Ukrajine, že lietadlá odtiaľ môžu štartovať aj na bojové misie. Kvôli blízkosti ukrajinskému bojisku majú teraz v okolí Jejsku zákaz lietať iné ako vojenské lietadlá.

Prezident Vladimir Putin nariadil šéfovi Krasnodarského kraja, ministrovi pre mimoriadne situácie a ministrovi zdravotníctva, aby sa bezodkladne vypravili na miesto nešťastia a poskytli potrebnú pomoc preživším. Vyšetrovanie prípadu začala ruská prokuratúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok