ONLINE: Záporožská elektráreň je po ostreľovaní odpojená od siete, dopravu cez poškodený Kerčský most obnovili

ta3 TASR ČTK ČT24
8.10.2022 07:12

Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní plne odpojená od siete, prevádzku zariadenia teraz zaisťujú záložné generátory. Cestnú aj železničnú dopravu cez Kerčský most, ktorý spája Krym s Ukrajinou, po výbuchu obnovili. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Záporožská elektráreň je po ostreľovaní odpojená od siete, dopravu cez poškodený Kerčský most obnovili
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si vo svojom pravidelnom večernom prejave neodpustil narážku na explóziu a požiar Kerčského mosta. "Dnešok bol pohodový, na väčšine územia slnečný, s teplotami okolo dvadsať stupňov. Na Kryme bolo, bohužiaľ, oblačno, ale stále veľmi teplo," povedal podľa Reuters Zelenskyj. Slnkom zaliata je podľa neho aj budúcnosť Ukrajiny – bez okupantov.

23:06 O otáznikoch, ktoré sprevádzajú sobotňajší incident na Kerčskom moste, sme sa vo vysielaní ta3 porozprávali s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom.

22:25 Ukrajinská ekonomika sa v prvých troch štvrťrokoch tohto roka prepadla o tridsať percent, a to najmä kvôli ruskej invázii, uviedla ukrajinská vláda.

21:44 V komentároch zahraničných expertov zaznievajú špekulácie, že vzhľadom na rozsah škôd bude ťažké vrátiť prevádzku mosta na skoršiu úroveň. Predpokladajú, že predovšetkým železničná preprava bude musieť obmedziť rýchlosť aj hmotnosť jednotlivých súprav, kým mostná konštrukcia nebude dôkladne skontrolovaná a opravená. To môže predstavovať problém pre zásobovanie ruských jednotiek nielen na Kryme.

21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu nariadil prísnejšiu ochranu Kerčského mosta a infraštruktúry dodávajúcej elektrinu a zemný plyn na Krym.

20:55 Ruskojazyčný web stanica BBC uvádza, že ruské velenie teraz čelí bezprecedentnej kritike, a to kvôli problémom na fronte aj pri mobilizácii. Niektorí poslanci dávajú najavo pobúrenie napríklad nad náborom do armády a ozývajú sa výzvy, aby "sa neklamalo".

20:23 Podľa ukrajinskej agentúry Unian sa hovorí o tom, že šéf takzvanej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a čečenský vodca Ramzan Kadyrov chcú dosiahnuť výmenu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

20:18 Ukrajinská pošta oznámila, že rovnako ako pri potopení krížnika Moskva pripraví pri príležitosti výbuchu na Kerčskom moste špeciálne vydanie známok.

20:05 V Moskve sa začalo zatýkanie v radoch armády, oznámila ukrajinská tajná služba. Elitná jednotka ruskej gardy mieri do centra mesta, výjazdy z mesta sú prísne kontrolované, uviedla ukrajinská tajná služba na Twitteri. Ukrajinská tlačová agentúra Unian píše, že do centra ruskej metropoly mieria aj policajné jednotky.

18:48 Nastalo obnovenie železničnej dopravy na Kerčskom moste. Spoločnosť Grand Service Express podľa agentúry AFP uviedla, že už vyrazili dva vlaky smerujúce z Krymu do Moskvy a Petrohradu.

18:31 Proruská správa ukrajinskej Chersonskej oblasti chce poslať deti s rodičmi alebo staršími obyvateľmi na Ruskom anektovaný Krymský polostrov alebo do južného Ruska. Napísala to agentúra RIA Novosti. Okupačné úrady plán zdôvodňujú ukrajinským ostreľovaním.

17:50 "Útok na Kerčský most má predovšetkým veľký symbolický význam," uviedol Richard Stojar z Centra bezpečnostných a vojenskostrategických štúdií. Dodal, že zásadné komplikácie v celom konflikte to ale ruskej strane neprinesie. "Je ťažkým úderom na ruské zásobovacie línie, ale Rusi to budú schopní nejakým spôsobom kompenzovať," dodal.

17:42 Výbuch na Kerčskom moste je "obrovský úspech", ktorý poskytne Ukrajine náskok na bojisku dva, tri týždne, povedal v sobotu vojenský expert Michael Clarke pre britskú televíziu Sky News.

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý prevádza prevádzku projektu na ťažbu ropy a zemného plynu Sachalin 1 na novovytvorený ruský podnik. Dekrét dáva ruskej vláde právo rozhodnúť, či si na ruskom Ďalekom východe budú môcť zachovať svoje podiely zahraničnej firmy. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg. Projekt doteraz prevádzkovala americká spoločnosť Exxon Mobil, ktorá v ňom vlastní tridsaťpercentný podiel.

16:42 Automobilová prevádzka bola na Kerčskom moste v sobotu popoludní obnovená. "Osobné vozidlá a autobusy môžu vojsť na nezničenú časť mosta po tom, čo sú skontrolované," uviedol šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov.

Predtým uviedol, že sa prevádzka spustí po 16:00 moskovského času (15:00 SELČ). Obnoví sa podľa neho aj železničná premávka, a to po 20:00 moskovského času (19:00) SELČ. Nákladné vozidlá musia na cestu cez Kerčský prieliv využiť trajekty.

16:18 Ruské ministerstvo obrany v sobotu vyhlásilo, že ruskí vojaci bojujúci v okolí miest Mykolajiv a Kryvyj Rih a v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny môžu dostávať všetky potrebné zásoby cez existujúce pozemné a morské koridory. Vyhlásenie ministerstva nasledovalo po tom, čo výbuch vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným Krymským polostrovom.

16:14 NATO musí robiť viac pre spoločnú bezpečnosť s cieľom chrániť sa pred možnými krokmi Ruska a prezidenta Vladimira Putina. Povedala to v sobotu v Litve nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.

15:49 Železničná doprava na poškodenom Kerčskom moste sa obnoví o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo dopravy.

15:42 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), dozorný orgán OSN, v sobotu znovu vyzvala na vytvorenie ochrannej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a odsúdila nočné ostreľovanie jej elektrického vedenia ako "príšerne nezodpovedné". Informoval o tom portál britského denníka Guardian.

15:41 Vo vysielaní ta3 sme sa spojili s Janom Šírom, analytikom Inštitútu medzinárodných štúdií, ktorý o poškodenom Kerčskom moste povedal viac.

15:30 Pod troskami obytného domu v Záporoží bolo nájdené ďalšie telo. Počet obetí po štvrtkovom útoku sa zvýšil na 18, informoval server Ukrinform. "Ďalších štrnásť ľudí bolo zranených," uviedla polícia.

15:11 Zdrojom výbuchu na Kerčskom moste bolo biele nákladné vozidlo, ktoré ešte za tmy išlo po moste pozdĺž niekoľkých ďalších vozidiel, uviedla agentúra AFP.

14:48 Ruské ministerstvo obrany v sobotu vymenovalo nového veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine - stal sa ním doterajší veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl Sergej Surovikin. S odkazom na hovorcu rezortu Igora Konašenkova o tom informovala agentúra Interfax.

14:07 Predstaviteľ strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil sobotňajší výbuch na Kerčskom moste za dôsledok ruskej anexie Krymu a snáh integrovať polostrov s ruskou pevninou. Podobne ako ďalší ukrajinskí činitelia však neuviedol, že zodpovedný je Kyjev, informovala stanica BBC. 

13:25 Pri incidente na Kerčskom moste zahynuli traja ľudia, zrejme cestujúci v aute idúcom vedľa nákladného vozidla, ktoré explodoval. Informovali o tom ruské úrady.

13:03 Plamene na Kerčskom moste sa plne podarilo uhasiť o 10:00 moskovského času (09:00 SELČ), uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

11:59 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, povedal, že stále neexistujú žiadne prognózy obnovy Kerčského mosta po požiari, uviedla Ukrajinská pravda s odkazom na ruskú štátnu agentúru RIA Novosti.

10:59 Výbuch na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným Krymom a zrútenie časti tohto mosta spôsobila bomba v nákladnom vozidle. Oznámili to v sobotu ruské úrady, informovali agentúry AP a AFP. 

10:18 Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní plne odpojená od siete, prevádzku zariadenia teraz zaisťujú záložné generátory, oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Ruskom okupovaný areál podľa nej krátko po polnoci ostreľovali ruskí vojaci. Ruská okupačná správa naopak tvrdí, že v noci na sobotu na elektráreň zaútočili ukrajinské ozbrojené sily a poškodili vedenie.

9:15 V meste Lyman na východe Ukrajiny našli po odchode ruských vojakov ďalších 200 hrobov, ako aj hromadné pohrebisko s dosiaľ neznámym počtom tiel. Oznámil to ukrajinský gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, informovala agentúra DPA. 

8:16 Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným polostrovom Krym, v sobotu skoro ráno horela cisterna, uviedla ruská tlačová agentúra RIA. Ukrajinské médiá informujú o výbuchu. Prevádzka na moste bola prerušená.

7:20 Medzinárodný menový fond (MMF) v piatok oznámil, že prostredníctvom svojho nového programu na zmiernenie rastúcich cien potravín poskytne Ukrajine núdzovú pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov. Tieto peniaze by sa okrem iného mali použiť na kompenzáciu straty príjmov v dôsledku výpadkov vo vývoze obilnín spôsobenej inváziou Ruska.  

7:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že ukrajinské sily v rámci protiofenzívy, ktorá sa začala koncom septembra, oslobodili takmer 2500 štvorcových kilometrov územia okupovaného ruskými silami. 

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v piatok dekrét, ktorým uznal južnú skupinu ruských Kurilských ostrovov za suverénne územie Japonska "naďalej okupované Ruskou federáciou". TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok