Záporožská elektráreň je po ostreľovaní plne odpojená od siete. Rusi a Ukrajinci sa obviňujú navzájom

TA3 TASR
8.10.2022 10:17

Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní plne odpojená od siete a prevádzku zariadenia teraz zaisťujú záložné generátory, oznámila ukrajinská spoločnosť Enerhoatom. Ruskom okupovaný areál podľa nej krátko po polnoci ostreľovali ruskí vojaci. Ruská okupačná správa naopak tvrdí, že v noci na sobotu na elektráreň zaútočili ukrajinské ozbrojené sily a poškodili vedenie.

Odpojenie od siete potvrdila aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

"Dnes o 00:59 (miestneho času, piatok 23:59 SELČ) ďalšie ostreľovanie ruskými jednotkami poškodilo a odpojilo posledné vedenie vysokého napätia," napísal na telegrame Enerhoatom. Spoločnosť dodala, že dieselové záložné generátory majú dosť nafty na desaťdňovú prevádzku.

Člen okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov tiež hovoril o poškodení rovnakého vedenia vysokého napätia, ktoré má kapacitu až 750 kilovoltov a spája elektráreň v Záporožskej oblasti s Dnepropetrovskou oblasťou na druhej strane Dnepra. "Včera v noci ostreľovanie ukrajinských vojakov poškodilo posledné vedenie vysokého napätia spájajúce jadrovú elektráreň s ukrajinskou elektrickou sieťou," napísal Rogov na sociálnej sieti telegram.

Správy poskytované znepriatelenými stranami v čase vojnového konfliktu nemožno nezávisle overiť.

"Obnovenie ostreľovania, ktoré zasiahlo jediný zdroj vonkajšej energie pre elektráreň, je nesmierne nezodpovedné," citovala MAAE svojho šéfa Rafaela Grossiho. Agentúra tiež potvrdila, že zariadenie je teraz závislé na záložných generátoroch. Záporožskú elektráreň, ktorá je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe, od začiatku septembra na mieste monitorujú pracovníci MAAE; v piatok tam dorazil nový štvorčlenný tím pozorovateľov tejto medzinárodnej organizácie.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadili na začiatku marca ruské invázne sily, za prevádzku sú ale stále zodpovední ukrajinskí zamestnanci. Kyjev a Moskva sa opakovane vzájomne obviňujú z ostreľovania a poškodenia zariadenia, čo vyvoláva obavy z možnej jadrovej havárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok