Kerčský most nie je jediný zásobovací uzol. Moskva tvrdí, že ruskí vojaci dostanú pomoc po súši aj po mori

TA3 TASR
8.10.2022 16:27

Ruské ministerstvo obrany v sobotu vyhlásilo, že ruskí vojaci bojujúci v okolí miest Mykolajiv a Kryvyj Rih a v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny môžu dostávať všetky potrebné zásoby cez existujúce pozemné a morské koridory.

Kerčský most nie je jediný zásobovací uzol. Moskva tvrdí, že ruskí vojaci dostanú pomoc po súši aj po mori
Twitter/AFP News Agency

Vyhlásenie ministerstva nasledovalo po tom, čo výbuch vážne poškodil Kerčský most spájajúci Rusko s protiprávne anektovaným Krymským polostrovom. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Sobotňajší ranný výbuch na cestnom a železničnom Kerčskom moste, ktorý sa dosiaľ využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny, zničil úseky cesty a poškodil aj železničné koľaje. Cestnú aj železničnú dopravu sa pred večerom podarilo obnoviť. "Osobné vozidlá a autobusy môžu vojsť na nezničenú časť mosta po tom, čo sú skontrolované," uviedol šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie uviedol, že podľa predbežných zistení zomreli pravdepodobne traja ľudia v aute nachádzajúcom sa pri nákladnom vozidle, v ktorom na moste explodovala nálož. Po explózii začal horieť vlak s cisternami v železničnej časti Kerčského mosta.

Ruskí predstavitelia doteraz tvrdili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

Pre Rusko je most dôležitý nielen pri zásobovaní počas invázie v južnej časti Ukrajiny - je aj symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. Jeho postavením sa Kremeľ snažil ukázať, že Rusko a Krym sú navždy spojené, uviedla stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok