V Moskve prebieha razia a zatýkanie v armáde, tvrdí Geraščenko. Zasahovať má ruská elitná garda

TA3/The Kyiv Independent/Anton Geraščenko
8.10.2022 19:51

V Moskve má prebiehať razia v ruskej armáde a zatýkanie jej členov. Na Twitteri o tom napísal poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko. Do hlavného mesta podľa neho vstúpili jednotky ruskej elitnej gardy, divízie Dzeržinskij. Doprava v centre mesta je zastavená. Informáciu priniesol aj The Kyiv Independent.

Ukrajinská tajná služba informuje, že výjazdy z mesta sú prísne kontrolované. Ukrajinská tlačová agentúra Unian píše, že do centra ruskej metropoly mieria aj policajné jednotky.

"Vie sa o množstve zatknutí, zadržaní a o blokovaní vojska. Všetky vojenské jednotky na obvode Moskvy sú vo vysokej pohotovosti," tvrdí ukrajinská rozviedka s tým, že dôvod nie je jasný.

Vymenia Šojgua?

Unian poukazuje na to, že sa v Rusku robí z armády obetný baránok za neúspechy pri ruskej invázii na Ukrajine. V armádnom vedení sa vykonávajú personálne zmeny. Podľa Unian sa hovorí o tom, že šéf takzvanej Wagnerovej armády Jevgenij Prigožin a čečenký vodca Ramzan Kadyrov chcú dosiahnuť výmenu ruského ministra obrany Sergeja Šojgua.

Kadyrov, ktorý bol od začiatku ukrajinskej vojny dvakrát povýšený, nedávno obvinil ruské armádne velenie, že nie je schopné rýchlo zareagovať na zhoršenie situácie na ukrajinskom bojisku. Domnieva sa tiež, že by Rusko malo použiť na Ukrajine jadrové zbrane.

Unian píše, že Prigožinove aj Kadyrovove slová sa dostali do ruských médií, ktorými tak prešla vôbec po prvýkrát kritika vojenského velenia. Podľa ukrajinského zdroja prezident Vladimir Putin zrejme za neúspech vojny obviní armádnych veliteľov a možné je, že obetným baránkom sa stane práve Šojgu.

Aj ruská služba BBC uvádza, že ruské velenie čelí bezprecedentnej kritike v čase problémov na fronte aj pri mobilizácii. Pobúrenie nad náborom do armády dávajú najavo aj poslanci a ozývajú sa výzvy, aby "sa neklamalo". Všíma si to aj najvyššie vedenie v Kremli a Putin sa podľa agentúry Bloomberg od leta najmenej dvakrát zišiel s ruskými vojenskými dopisovateľmi. Naposledy krátko pred vyhlásením "čiastočnej mobilizácie".

Zmeny v radoch veliteľov

Bloomberg napísal, že na schôdzkach reportéri hovorili o hroznej situácii na fronte a niektorí odišli s pochybnosťami, či sa k Putinovi dostáva celá pravda o tejto situácii. Nespokojnosť vyvoláva chaotická mobilizácia – na front sú odvádzaní ľudia, ktorí nezodpovedajú kritériám odvodu, vybavenie si často zháňajú sami a ich výcvik vzbudzuje pochybnosti.

K početným personálnym zmenám v armáde z minulých dní v sobotu pribudla ďalšia - veliteľom jednotiek na Ukrajine sa stal doterajší veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl Sergej Surovikin, ktorý má zo svojho pôsobenia v Sýrii prezývku Surovyj. 

V piatok prišiel o post veliteľa Východného vojenského okruhu generál Alexander Čajka. Už začiatkom týždňa sa potvrdili správy, že velenie sa zmenilo aj pri Západnom vojenskom okruhu a minulý týždeň prišiel o svoju funkciu námestník ministerstva obrany zodpovedný za logistiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok