Moskva vymenovala nového veliteľa síl nasadených na Ukrajine, stal sa ním Surovikin

TA3 ČTK
8.10.2022 14:47

Ruské ministerstvo obrany v sobotu vymenovalo nového veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine - stal sa ním doterajší veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl Sergej Surovikin. S odkazom na hovorcu rezortu Igora Konašenkova o tom informovala agentúra Interfax.

"Z rozhodnutia ministerstva obrany Ruskej federácie bol armádny generál Sergej Surovikin menovaný veliteľom Zjednotenej skupiny vojsk (síl) v oblasti špeciálnej vojenskej operácie," uviedol Konašenkov. Špeciálnou vojenskou operáciou Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Podľa agentúry AP ide o prvé oficiálne vymenovanie jediného veliteľa pre všetky ruské sily na Ukrajine. Britská vojenská spravodajská služba v apríli informovala, že ruské sily na Ukrajine dostal na starosti generál Alexander Dvornikov. Moskva však doteraz nikdy neuviedla, že by mal niekto konkrétne celkové vojenské velenie nad operáciou na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Surovikinovo vymenovanie prichádza v čase, keď ruská armáda na Ukrajine čelí mnohým čiastkovým porážkam a kedy kritika ruského ťaženia zaznieva už aj od mnohých ruských podporovateľov vojny.

Päťdesiatpäťročný Surovikin sa zúčastnil druhej rusko-čečenskej vojny, konfliktu v Tadžikistane a velil ruským vojskám v Sýrii. Veliteľom vzdušných a kozmických síl sa stal v novembri 2017 a verejnosť sa tento rok v júni dozvedela, že velí zoskupeniu Juh.

Surovikin si v Sýrii u podriadených podľa médií vyslúžil prezývku "veliteľ Surovyj" (teda prísny, tvrdý, brutálny). Generálov drsný charakter sa podľa kolegov utváral v predchádzajúcich bojoch v Afganistane a v Čečensku. Agentúra AP napísala, že Surovikin dohliadal na bombardovanie, ktoré zničilo veľkú časť sýrskeho mesta Halab (Aleppo).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok